Tanskalainen Danfoss ottaa ensimmäisenä Suomessa käyttöön Etteplanin toimittaman yksityisen LTE-verkon Vaasan tehtaallaan. Privaattiverkon ansiosta tehtaan palveluiden saatavuus nousee uudelle tasolle. Privaattiverkossa myös tietoturva on ratkaistu teollisuuden vaatimukset kirkkaasti täyttävällä tavalla.
Pilottihanke hyödyntää Etteplanin privaattiverkkoa palveluna, jossa asiakas saa avaimet käteen -periaatteella 5G-valmiin LTE-privaattiverkon aloitusmaksua ja kuukausimaksua vastaan. Etteplan esitteli privaattiverkkohankettaan jo viime marraskuussa Teknologia19-messuilla Helsingissä.
Danfoss Drivesin johtaja Jari Marjon mukaan LTE-privaattiverkko mahdollistaa entistä suuremman datamäärän ja myös uudenlaisen datan keräämisen. - Yksi motiivimme on myös toiminnallinen turvallisuus, sillä verkossa voidaan välittää videokuvaa ja havainnoida konenäkösovelluksilla mahdollisia vaaratilanteita, Marjo kertoo.
Privaattiverkko soveltuu hyvin esimerkiksi suurille tehdasalueille, kaivoksiin, logistiikan terminaalialueille, satamiin ja sairaala-alueille, koska kattava verkottaminen muulla tavalla voi osoittautua kalliiksi ja hankalaksi. Lisäksi lyhyen viiveen tiedonsiirto mahdollistaa reaaliaikaisen prosessoinnin ja analysoinnin reunalaskennan avulla.
- Palvelupohjaisesti toimitettu privaattiverkko antaa asiakkaalle helpon ja kustannustehokkaan tavan päästä käsiksi parhaaseen mobiiliteknologiaan. Infrastruktuuri on kokonaisuudessaan paikan päällä, mikä takaa verkon palveluiden korkean saatavuuden, suorituskyvyn ja tietoturvallisuuden. Erityisvalttina on reaaliaikainen datan siirto myös liikkuvista laitteista, sanoo Etteplanin teknologiajohtaja Jaakko Ala-Paavola.
Etteplanin palvelu toimitetaan kokonaisuutena, joka sisältää verkon suunnittelun, tukiasemat, hallintapalvelimen, päätelaitteet sim-kortteineen sekä valmiin verkon ylläpidon. Etteplanin kumppaneita ovat Nokia ja Edzcom (entinen Ukkoverkot). Ratkaisutoimittajana Etteplan vastaa kaikista tarvittavista laitteiden ja ohjelmistojen integroinneista.
- Useimmissa käyttötapauksissa privaattiverkko ei nimestä huolimatta välttämättä tarkoita täysin suljettua ympäristöä, vaan vasta ekosysteemiajattelu vapauttaa sen todellisen arvon. Kun samaa verkkoa käyttää joukko samaan ekosysteemiin kuuluvia toimijoita, verkon hyödyt moninkertaistuvat. Satama-alue lukuisine toimijoineen on ilmeinen esimerkki tällaisesta toimintaympäristöstä, Ala-Paavola sanoo.
Danfossin vuoden mittainen pilottihanke Etteplanin privaattiverkon käyttäjänä käynnistyi tammikuussa. Danfoss tutkii privaattiverkon etuja niin omassa tehtaassa, jossa valmistetaan taajuusmuuttajia Vaconille, kuin asiakkaille toimitettavien tuotteiden ja palvelujen tuotekehityksessä.
- Ensisijainen tarkoitus on ymmärtää, onko jokin laite rikkoutumassa, toisin sanoen ennakoiva huolto ja siihen liittyvä analyysi ja diagnostiikka. Ensimmäisessä asiakaspilotissa taas pyrimme korvaamaan suuren tehdasalueen nykyisen tiedonsiirtoverkon privaattiverkolla, joka ratkaisee tiedonsiirron kapasiteetin, kustannusten ja tiheyden ongelmat, Jari Marjo Danfossilta sanoo.