Tablettimarkkina tuntuu jämähtäneen. Laitemyynti ei käytännössä kasva eivätkä Android-tabletit pysty uhkaamaan Applen iPadien sujuvuutta ja käyttökokemusta. Nyt Huawei yrittää vaikea temppua kesäkuun alussa myyntiin tulleella MatePad Pro -lippulaivamallillaan.
Huawein 10,8 tuuman FullView-näytöllä varustetussa laitteessa on erittäin kapeat reunat, jotka mahdollistavat jopa 90 prosentin näyttö-runko-suhteen, joka on tällä hetkellä markkinoiden paras. Osin tämä perustuu Huawein älypuhelimista tuttuun ratkaisuun, jossa kamera upotetaan näytön alle.
Näyttö on 2560 x 1600 pikseliä erotteleva LCD-paneeli. Näyttö on kirkas ja tarkka, vaikkei virkistystaajuus olekaan aivan terävintä huippua. Näytön ansiosta tabletin 7250 milliampeeritunnin akku jaksaa kuitenkin normaalikäytössä erittäin pitkään.
Android-tableteista on paljon tahmaisia kokemuksia, mutta MatePad Pron 7 nanometrin prosessissa valmistettu Kirin 990 5G -prosessori on tehokas. EMUI-käyttöliittymä pyörii jouhevasti, eikä minkään sovelluksen kanssa tule ongelmia.
Huawei kutsuu uutuuttaan bisnestabletiksi. Laitteeseen saa M-Pencil -kynän ja magneettisesti kiinnittyvät näppäimistön. Testissä ollut kokoonpano sisälsi kynän, mutta ei vielä näppäimistöä. M-Pencil -kynä parittuu Bluetoothilla joustavasti. Kynä latautuu magneettisessa kiinnityksessään tabletin yläreunassa.
Testiryhmässä oli onneksi mukana grafiikan tekijä, jonka palautteen mukaan kynä on tarkka ja responsiivinen, mutta ei yllä aivan parhaimpien kynien luokkaan. Esimerkiksi dedikoitujen Wacom-piirtopöytien tasolle kynä ei yllä, vaikka aistiikin 4096 eri painetasoa. Kynä on joka tapauksessa niin tarkka, että sillä alkaa vaivihkaa käyttää kaikki tabletin sovelluksia.
Entä se kirjoittaminen? Huaweilla on oma Nebo-sovellus, jolla voi tehdä käsin muistiinpanoja ja muita dokumentteja, ja jotka tabletti osaa konvertoida tekstimuotoon. Kirjoittaminen on vaivatonta, mutta ainakaan omaa pikakirjoitusharjoittelun aikanaan pilaamaa käsialaa tabletti ei osaa lukea, eikä siten korvertoidakaan.
MatePad Pro tukee Huawei Sharea ja mahdollistaa usean ruudun yhteistyön, mikä mahdollistaa näytön jakamisen ja työskentelyn eri laitteiden välillä. Tämä antaa käyttäjälle mahdollisuuden esimerkiksi raahata ja pudottaa tiedostoja älypuhelimen ja tabletin välillä. Multi-Screen mahdollistaa myös vaivattoman multitaskingin eli käyttäjä voi käyttää samanaikaisesti jopa kolmea eri sovellusta.
Huawein kohdalla ei voi tällä hetkellä olla mainitsematta Google Play -tuen puutetta, mutta MatePad Pron kohdalla puute ei ole kovin vakava. Netflix toimii, sähköpostit toimivat ja useimmat sovellukset pyörivät selaimessa täysin. Jos haluaa asentaa sovelluksia, jotka eivät löydy AppGallerystä, sekin onnistuu eri sovelluskauppojen kautta. Vähän vaivannäköä se toki vaatii. Sovelluksensa voi kopioida tablettiin omasta puhelimesta Phone Clone -sovelluksen avulla, mutta tämä ei korjaa niitä sovelluksia, joiden koodissa kutsutaan Google-palveluita. Näiden aukkojen määrä kuitenkin kutistuu koko ajan.
MatePad Pro 4G -mallin myynti alkoi Suomessa kaksi viikkoa sitten.Wifi-versio 6 + 128 gigatavun muistilla maksaa 599 euroa, sekä LTE-verkoissa toimiva 6 + 128 gigatavun muisteilla varustettu versio 649 eurolla. 5G-versiokin on tulossa myöhemmin.
M-Pencilin suositushinta on 99 euroa. Niin ikään langattomasti latautuva magneetilla tablettiin kiinnittyvä näppäimistö maksaa 129 euroa. Kesäkuun 28. päivään asti tabletin ostaja saa molemmat kaupan päälle.
Tekniset tiedot: MatePad Pro 4G
- 10,8 tuuman Huawei FullView-näyttö
- Paino: 460 grammaa
- Syvyys: 7,2 mm
- Käyttöjärjestelmä: EMUI 10.0.1
- Muisti: Wi-Fi 6 GB + 128 GB, LTE 6 GB + 128 GB
- Akku: 7250 mAh
- Prosessori: Kirin 990 5G