Iso-Britannian hallitus ilmoitti eilen muuttavansa suhtautumistaan Huawein laitteisiin 5G-verkoissa. Maan digitaaliministeriön kanta perustuu NCSC:n eli kansallisen tietoturvakeskuksen muuttuneeseen näkemykseen. Operaattoreiden täytyy poistaa Huawein laitteet 5G-verkoistaan vuoden 2027 loppuun mennessä.
Päätös on sekä odotettu että yllätyksellinen. Yllätykselliseksi sen tekee se, että NCSC päätti jo helmikuussa, että Huawein laitteita voi olla 5G-verkkojen radio-osissa, kunhan niiden osuus jää kolmannekseen. Odotetuksi päätöstä voi sanoa, koska USA on kohdistanut britteihin erittäin kovaa painostusta. Tähän presidentti Donald Trumpin tavoitteeseen britit nyt taipuivat.
NSCS perustelee uutta päätöstään monisanaisesti verkkosivuillaan (https://www.ncsc.gov.uk/information/5g-and-us-sanctions-round-up). Helmikuinen päätös perustui analyysiin, jonka mukaan yhteistyö Huawein oman tutkimuskeskuksen kanssa takaisi Huawein laitteiden tietoturvan 5G-laitteiden radio-osissa. HCSEC:n eli Huawei Cyber Security Evaluation Centren oli perustettu juuri tätä tarkoitusta varten kymmenen vuotta sitten.
Mikä sitten on muuttunut helmikuun jälkeen? Ironista kyllä, päätöstä ei nyt perustella millään tietoturvakysymyksillä tai uusilla takaporttipaljastuksilla. NSCS:n arvion mukaan USA:n toukokuussa Huaweille määräämä FDPRA-sanktio (Foreign-Produced Direct Product Rule) on suora syy sille, mikä Huawein 5G-rauta halutaan pois saarivaltakunnasta.
USA asetti FDRA-määräyksen toukokuussa. Sen mukaan kukaan ei saisi toimittaa Huaweille komponentteja tai osia, mikäli niiden suunnittelussa tai valmistuksessa on käytetty amerikkalaista teknologiaa. Selvimmin tämä sanktio kieltää taiwanilaista TSMC:tä valmistamasta Huaweille piirejä, esimerkiksi Kirin-mobiiliprosessoreita tai mitään komponentteja verkkolaitteisiin.
FDPRA näyttää nyt muodostuvan jos ei kohtalokkaaksi, niin ainakin erittäin raskaaksi tappioksi Huaweille. TSMC on jo raporttien mukaan lopettanut komponenttien toimittamisen kiinalaisasiakkaalleen. Huaweilla on tiettävästi kuukausien, jopa vuosin varastot joitakin komponentteja, mutta näillä inventaareila yhtiö ei pitkälle potki.
NSCS:n lohduton arvio on, että FDPRA-määräys vaikuttaa kriittisesti Huawein toimitusketjuun seuraavan 3-12 kuukauden aikana. Tämä tarkoittaa käytännössä, ettei Huawei pysty toimittamaan esimerkiksi varaosia brittioperaattorien verkkoon tietyn siirtymäajan jälkeen.
NSCS:n päätös koskee vain 5G-verkkoja ja uusia verkkolaitteita, joiden ostaminenkin on kiellettyä vuoden 2020 lopun jälkeen. Vanhoista verkoista Huawein laitteita ei sen sijaan kerätä pois. NSCS:n mukaan tämä johtaisi suurempiin ongelmiin kuin mahdolliset tietoturvariskit ovat.
Brittioperaattorit eivät ole vielä kommentoineet uutta päätöstä. Aiemmin on arvioitu, että Huaweista luopuminen aiheuttaa operaattoreille miljardiluokan kustannukset ja hidastaa 5G-verkkojen tuloa ainakin vuodella. Tämä on nyt myös NSCS:n arvio.
Huawei on julkisesti valittanut Iso-Britannian tekemää päätöstä. Yhtiön mukaan Yhdysvaltain uusimmat rajoitukset eivät vaikuttaisi brittioperaattoreille toimitettujen laitteiden tai komponenttien kestävyyteen tai turvallisuuteen.
NCSC:n uuden päätöksen perusteluissa esitetään arvio, joka ei lupaa mitään hyvää Huaweille. Tietoturvakeskuksen mukaan Trumpin hallinnon tavoitteena on saada aikaan saarto, joka kaataa Huawein. Mikäli FDPRA-sanktio ei tavoitteeseen yllä, amerikkalaisviranomaiset ovat NCSC:n mukaan valmiita nopeasti muokkaamaan rajoituksia ja sanktioita, jotta USA pääsee tavoitteeseensa Huawein suhteen.
Kuva: Eva Dang, Unsplash