Nokia kertoo onnistuneensa soittamaan ensimmäisen puhelun 5G SA- eli standalone-liveverkossa China Unicomin kanssa. Lisäksi Nokia kertoi, että SA-ohjelmistopäivitykset saadaan tehtyä China Unicomin verkkoon useita viikkoja edellä alkuperäistä aikataulua.
China Unicomilla on Kiinassa yli 150 tuhatta 5G-tukiasemaa. Viime syyskuussa operaattori päätti rakentaa 5G-verkkoa yhdessä China Telecomin kanssa. Arvioiden mukaan China Unicomin tilaajien käytössä olevien 5G-tukiasemien määrä kasvaa 300 000:een tämän vuoden loppuun mennessä.
Nokia kertoi kesäkuussa sopineensa operaattorin kanssa siitä, että se rakentaa 10 prosenttia sen toisen polven 5G-verkon core-osasta. Core-osa verkkoa huolehtii yhteyksien käynnistämisestä, kaistanleveyden hallinnasta, verkon tietoturvasta ja SA-verkkojen myötä myös tilaajakohtaisesta dedikoiduista kaistoista eli ns. verkon viipaloinnista (network slicing).
Nokian mukaan 5G SA -puhelu China Unicomin verkossa onnistui vain 25 päivää SA-toiminnallisuuden tuoneiden ohjelmistopäivitysten jälkeen. Onnistuneet data- ja äänipuhelut osoittavat, että operaattorit voivat siirtyä nopeasti ensimmäisen polven 5G-ratkaisuista kakkossukupolveen riippumatta verkon laitetoimittajasta.
Ensimmäisen polven 5G-verkkojen eli NSA-verkkojen ja toisen polven SA-verkkojen keskeinen ero on se, että NSA-verkoissa yhteyksien ohjaus ja mobiliteetin hallinta tapahtuu vielä LTE-verkon puolella. Kun yhteys on luotu, voidaan datansiirtoon käyttää nopeampaa 5G-yhteyttä. Toisen polven SA-verkko toimii puolestaan 4G:stä riippumatta.