IMEC-tutkimuslaitoksen, Ghetin yliopiston CMST-tutkimusryhmäsekä madridilaisen Instituto de Investigación Sanitaria Fundación Jiménez Díazin ja hollantilaisen Holst Centerin tutkijat ovat esitelleet älykkääseen piilolinssiin upotetun keinotekoisen iiriksen.
Iiriksen tehtävä on säädellä retinaan tulevan valon määrää. Puutteellisuudet johtavat paitsi näkökyvyn heikkenemiseen, myös moniin sairauksiin kuten migreeniin. Ongelmat koskettavat miljoonia ihmisiä maailmassa.
Tutkijoiden Nature Scientific Reports -lehdessä esittelemä keinotekoinen iiris laajentaa visuaalista terävyyttä, vähentää optisia poikkeamia ja vähentää silmään tulevan valon määrää dynaamisesti. Iitiksestä on myös valmistettu toimiva prototyyppi.
Piilolinssit korjaavat esimerkiksi likinäköisyyttä ja hajataitteisuutta, mutta ne eivät matki iiriksen normaalia toimintaa. Keinotekoinen älyiiris pystyy muuttamaan pupillin kokoa dynaamisesti, joten sen avulla voidaan sovittautua eri valaisuuksiin ja tarkentaa eri etäisyyksille.
Keinotekoinen iiris perustuu GH-LCD-rakenteeseen (guest-host LCD), joka koostuu nestekiteestä, kiraalisesta lisäaineesta ja väriaineesta. Se pystyy muuttamaan läpinäkyvyyttään, kun sen rinnakkaiselektrodien väliin kohdistuu sähkökenttä. GH-LCD-elektrodit voidaan jakaa osiin erillisissä renkaissa, jotka jäljittelevät luonnollisen iiriksen toimivuutta, kun niitä käytetään oikeassa järjestyksessä.
IMECin älyiiriksessä näitä renkaita on neljä. Iiriksen halkaisija on kuusi millimetriä.