Kun piireistä tulee yhä kompleksisempia ja suurempia, niiden suunnittelu ja toiminnallisuuden varmentaminen vaatii yhä enemmän laskentakapasiteettia. EDA-talo Cadencen teknologiatapahtumassa korostettiin, että yhä useammin pilvisuunnittelu on välttämätöntä.
Laskentakapasiteetin voi tietysti rakentaa paikallisesti investoimalla omaan datakeskukseen. Sen käyttöaste on kuitenkin vaikea pitää järkevänä. Myös sen ylläpito merkitsee isoja kustannuksia.
Pilvipalvelussa resurssit ovat paremmin hallinnassa. Tiimi tai organisaatio maksaa vain siitä resurssista, jota se tarvitsee, kehui Cadencen pilviliiketoiminnan johtaja Ketan Joshi.
Vaatimukset puhuvat kehityksen puolesta: suunnittelutiimit haluavat piirin simuloinnin valmiiksi ”yön yli”. He tarvitsevat 10-kertaisesti enemmän laskentatehoa ja he tarvitsevat sen nyt. Eikä heillä ole aikaa kuluttaa it-järjestelmän säätämiseen.
Cadencella on oma Cloud-tuoteportfolio, jota se tarjoaa asiakkailleen. Asiakas voi toki somia omat sopimuksensa pilvipalveluntarjoajien kanssa, mutta Cadence hallinnoima alusta on suoraviivaisempi. Siihen luottaa jo yli sata asiakasta, Joshi kertoi.
Jos yritys haluaa itse hallinnoida pilvisuunnittelua, Cadence tarjoaa tähänkin pilvinatiiveja CAD-työkaluja Cloud Passport -ohjelman alla. Niihin saa pilvipohjaisia lisenssimalleja. Apua saa myös ulkopuolisilta kumppaneilta, jotka auttavat järjestelmän käyttöönotossa.
Pilven edut ovat ilmeiset. Esimerkiksi DRC-verifiointi eli suunnittelusääntöjen tarkistus onnistuu pilvipalvelussa jopa 16 kertaa nopeammin kuin 24 CPU:n laitteistolla (ks. kuva).
Cadencella on esimerkiksi CloudBurst-alusta, joka auttaa ajoittamaan pilvilaskenta-ajan projektin tarpeiden mukaan. Kun suuren ASIC-piirin simulointi vaatii paljon tehoa, sitä voidaan varata automaattisesti. Työkalu on jo kvalifioitu kaikissa tärkeimmissä pilvipalveluissa. CloudBurstia käytetään suoraan webbiselaimesta, joten siitä on tehty erittäin helppoa.
Ketan Joshin mukaan keskeistä on se, että suunnittelija kannalta kyse on tutusta ympäristöstä ja vuosta. Simuloinnin, DRC-tarkistuksen tai verifioinnin täytyy onnistua samalla tapaa kuin paikallisia työkaluja käyttämällä.
Sama pätee myös hybridimalliin, jossa käytetään sekä paikallista (on-premises) laskentakapasiteettia että pilveä. Cadence hallinnoi rajapintaa paikallisen ja pilvilaskennan välillä. Tämä on tärkeää, sillä vieä asiakkaat eivät ole laajamittaisesti siirtäneet kaikkia suunnitteluprojektejaan pilveen, vaan useimmat luottavat jonkinlaiseen hybridimalliin.