logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Suomesta puuttuu yli 10 000 koodaria. Tämän takia ICT-alan kasvu on jäänyt 20-30 prosenttia potentiaalia pienemmäksi vuosina 2018-2019. Elinkeinoelämän valtuuskunnan analyysin mukaan koodaripula aiheuttama teoreettinen markkina-arvon menetys on 1-1,5 miljardia euroa.

EVA:n Timo Ahopelto teki analyysinsä jo kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen heikko kehitys on ikävä kyllä jatkunut. Tänä vuonna ICT-alueen osaajapula on 14 tuhatta työntekijää, kahden vuoden kuluttua jo 18 tuhatta.

Koodaripulaa voi pyrkiä helpottamaan kahdella tapaa. Yritykset voivat yrittää rekrytoida uusia osaajia. EVA:n raportissa ehdotettiin jopa 10 000 osaajan rekrytoimista ulkomailta vuoteen 2025 mennessä.

Markkinaa voi kuitenkin laajentaa muutenkin. Tässä apuun tulevat ns. osaaja-alustat, jotka tarjoavat koodareita tarvitseville osaajien verkostoa. Alueelle on tullut palveluntarjoajia viime vuosina ja nyt uutena yrittäjänä mukaan tulee Allies Digital.

Suomalaisen pääomasijoitusrahaston Gorilla Capitalin rahoittama Allies Digital tähtää Suomen vakavan ICT-osaajapulan ratkaisuun lanseeraamalla tuhansien koodarien kansainvälisen osaaja-alustan. Koodaripooli hyödyntää vallitsevaa etätyötrendiä virtuaalisen osaajatuonnin avulla. Ohjelmistokehittäjien ekosysteemiä kahden vuoden ajan rakentaneella yrityksellä on jo 4 200 osaajan verkosto Baltiassa ja Puolassa, joissa se tekee yhteistyötä 135 johtavan ohjelmistoyrityksen kanssa.

- Suomelle elintärkeän ohjelmistokehittäjien rekrymarkkinan arvo oli viime vuonna 75–100 miljoonaa euroa. Se on kasvanut 25–40 prosentin vuosittaisella tahdilla, mutta tarve osaajille kasvaa nopeammin kuin mihin sisämarkkinoiden kasvu pystyy vastaamaan. Alliesin vapaiden osaajien markkina-arvo on noin 35–55 miljoonaa euroa, joka merkitsee peräti 50 prosentin lisäkasvua nykyisen osaajamarkkinan arvoon Suomessa”, sanoo Allies Digitalin toimitusjohtaja Priit Pavelson.

Koodaripulan teoreettinen markkina-arvo on jopa miljardin euron luokkaa, eikä siihen Pavelsonin mukaan voi täysimittaisesti vastata vain markkinaa tehostamalla, eli maksimoimalla markkinassa jo olevan osaajapotentiaalin.

- Suomessa on arviolta vain 1000-1600 freelancer-koodaria. Luodakseen tarvittavan määrän kovaa osaamista markkinaan suomalaisten yritysten täytyy luoda katse maan rajojen ulkopuolelle: lääke ohjelmistoalan kasvua hidastavaan tautiin on osaamisen hankkiminen ulkomailta. Kilpailuetumme on harvinaisten ohjelmistokehityskompetenssien ja seniorikehittäjien helppo ja suuri saatavuus Suomen ulkopuolelta, Pavelson sanoo.

Allies Digitalin kautta heti saatavilla olevien senioritason ohjelmistokehittäjien määrä vuodelle 2021 on noin 400-600.

- Tarkan taustatyön tuloksena voimme tarjota soveltuvimpia mahdollisia ohjelmoijia kullekin asiakkaalle. Tunnemme osaajamme perin pohjin: meillä on tarkka käsitys paitsi heidän taidoistaan, myös tiimiympäristöistä ja asiakaskulttuureista, joissa he ovat tottuneet työskentelemään. En voi liiaksi korostaa sen tärkeyttä, että kauttamme tarjottava resurssi istuu saumattomasti asiakasyrityksen kulttuuriin ja osaamistarpeeseen, Pavelson painottaa.

Pavelsonin mukaan Allies Digital on asettanut kasvulleen kovat tavoitteet: se haluaa olla yksi markkinan johtavista yrityksistä.

- Vaikka Suomi on digitaalisen kehityksen eturintamassa, vähemmän tiedetään siitä, että suomalaisyritysten digitaalinen kypsyys on yhä verrattain alhainen. Insinööriosaamisen tarve tuleekin kasvamaan jatkuvasti vähintäänkin seuraavan vuosikymmenen ajan. Kun katsoo sisämarkkinaa kauemmas, löytää piilossa olevaa lahjakkuutta, jolla on sekä asiaosaamista että taitoa sopeutua erilaisiin työkulttuureihin, Pavelson avaa.

Allies Digital on solminut Siili Onen kanssa sopimuksen, jonka myötä Siili Onella on pääsy 4 200 koodarin osaajaverkostoon. - Tämän vuoden kevääseen asti mahdollisuutemme Suomen ulkopuolisen etätyön hyödyntämiseen oli melko rajattua ja järjestely koski vain tiettyjä teknologioita. Koronakriisi on selvästi tuonut työtavan suhteen asiakkaillemme uusia tarpeita, joihin voimme vastata nyt paremmin, Siili Onen alihankinnasta vastaava johtaja Mika Rosslyn kertoo.

Kuva: Unsplash

MORE NEWS

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article