Ruotsi posti- ja televiranomainen PTS ilmoitti eilen, että maan 5G-verkkojen midband-taajuuskisaan voivat osallistua vain sellaiset operaattorit, jotka eivät käytä kiinalaisia laitteita verkoissaan. Päätöksellä voi olla arvaamattomia vaikutuksia Ericssonin kannalta ja voi vain toivoa, että Ruotsin viranomaiset ovat ottaneet mahdolliset seuraukset huomioon.
Huawei kommentoi tänään itse Ruotsin päätöstä. Huawei Suomen viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Hennariikka Andersson huomauttaa, että teleliikenneliiketoiminnassa on myös hyvä muistaa se, että operaattorit ja digitaaliset palveluntarjoajat keräävät, hallitsevat, säilyttävät ja analysoivat dataa. Sen sijaan 5G-verkkolaitevalmistajilla, esimerkiksi Huaweilla, ei ole pääsyä näihin datavarastoihin. Huawei ei omista 5G-verkkojen tai palveluiden kryptausavaimia. Kiinan lainsäädäntö ei myöskään velvoita laitevalmistajia auttamaan Kiinan valtiota tiedustelutiedon hankinnassa.
Kiinan ulkoministeriö on jo vaatinut Ruotsia perumaan eilisen päätöksensä. Mikäli näin ei tehdä, päätöksellä on negatiivisia seurauksia ruotsalaisten yritysten liiketoiminnalle Kiinassa.
Tämä on merkittävä uhkaus. Kiina on maailman suurin mobiilimarkkina ja tällä hetkellä selvästi suurin 5G-markkina maailmassa. Tämän vuoden loppuun mennessä maan operaattorit ovat eri arvioiden mukaan asentaneet jo yli 600 000 5G-tukiasemaa. Pahimmillaan Kiina voi sulkea Ericssonin näiden markkinoiden ulkopuolelle.
Tänään Ericsson ilmoitti kolmannen neljänneksen tuloslukunsa. Liikevaihto kasvoi seitsemän prosenttia 57,5 miljardiin kruunuun. Kasvu perustui käytännössä kokonaan hyvään kehitykseen Kiinan markkinoilla.
Ericssonin liikevaihto oli Kiinassa heinä-syyskuussa 8,8 miljardia kruunua. Summa oli 39 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Kiinan valtion radikaalein päätös veisi siis kertaheitolla 15 prosenttia yrityksen myynnistä. Panoksia voidaan tällä hetkellä pitää melkoisen kovina.