Etätöiden kasvava suosio ja merkitys vaatii käytännössä, että joka paikkaan pitää toteuttaa riittävät laajakaistayhteydet. Eduskunnassa käsiteltiin eilen hallituksen esitystä laajakaistarakentamisen tueksi. Täysistunto osoitti hyvin, kuinka hankalaa keskustelu on.
Edustajien puheenvuoroissa esitettiin esimerkiksi, ettei langaton laajakaista voi koskaan toimia maaseudulla. Ainakaan 5G-tekniikka ei voi tulla kysymykseen, kun antenneja pitää olla 300-400 metrin välein. Esimerkiksi kahden maaseutukaupungin välinen 70 kilometrin etäisyys tarkoittaa, että pitäisi rakentaa yli 4000 antennia.
- Jokainen järkevä ihminen tietää, ettei kenenkään rahat siihen riitä, sanoi nimeltä mainitsematon kansanedustaja.
Kun etsitään ratkaisuja etätyölle tai vaikkapa sille, että työntekijä voi tehdä töitä mökillään, olisi tärkeää ymmärtää tekniikoiden perusteita. Pääsääntöisesti 5G-verkossa signaali tuodaan aina mahdollisimman nopeasti alas runkoon, eikä sitä dataa todellakaan hypitetä antennista ja paikasta toiseen.
5G-nopeusvaatimus edellyttää, että runkoverkko rakennetaan pääsääntöisesti valokuidusta. Pienelle alueelle yhteys kannattaa ilman muuta jakaa mobiilisti. Se takaa riittävät nopeudet ja tulee merkittävästi edullisemmaksi.
Hallituksen esityksessä halutaan tuoda laajakaistayhteydet 10 000 uuteen kotitalouteen. Vähimmäisnopeus on 100 megabittiä sekunnissa, mutta yhteyden nopeutta pitää olla mahdollistaa kasvattaa gigabittiin sekunnissa.
Ensi vuodelle valtio on myöntämässä laajakaistarakentamiseen viisi miljoonaa euroa. Summalla voidaan käytännössä vetää kuitua muutamille paikkakunnille, joissa esimerkiksi nopeaa mobiiliverkkoa ei ole vielä saatavissa. Kovin isoa digiloikkaa ensi vuoden rahoitus ei vielä takaa syrjäseuduilla.
Hallituksen lakiesitykseen voi tutustua täällä.
Kuva: DNA