Nokia vetää Euroopan komission vuodenvaihteessa alkavaa 2,5-vuotista Hexa-X-projektia. Hankkeessa kehitetään langattomien verkkojen seuraavaa sukupolvea. 6G-verkoissa on tarkoitus esimerkiksi päästä useiden satojen gigabittien tai jopa muutaman terabitin datayhteyksiin.
Hexa-X-hankkeen visiona on yhdistää fyysinen ja digitaalinen maailma. Hexa-X on ensimmäinen virallinen tutkimushanke koko teollisuuden ekosysteemissä, joka nopeuttaa ja edistää 6G-tutkimusta ja ajaa eurooppalaista johtajuutta 6G-aikakaudella.
Projektin tavoitteisiin kuuluu ainutlaatuisten 6G-käyttötapausten ja -skenaarioiden luominen, perustavanlaatuisten 6G-tekniikoiden kehittäminen ja uuden arkkitehtuurin määrittely. Hankkeelle on myönnetty Euroopan komission rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta.
Nokia johtaa 6G:n yhteistä tutkimus- ja esistandardointiprosessia, ja Nokia Bell Labs tutkii jo 6G: n sisältäviä perusteknologioita. Nokia odottaa 6G-järjestelmien käynnistyvän kaupallisesti vuoteen 2030 mennessä tyypillisen sukupolvien välisen 10 vuoden jakson mukaisesti.
6G:stä puhutaan Hexa-X-hankkeen sivuilla ”verkkojen verkkona”, joka osaa älykkäästi yhdistää erityyppiset resurssit eri ominaisuuksin erilaisissa käyttötapauksissa tarpeiden mukaisesti. Käytössä pitää olla aina riittävästi nopeutta, mutta resurssien pitää olla käytettävissä mahdollisimman energiatehokkaasti.
Valtavien datanopeuksien lisäksi 6G-verkon pitää olla käytännössä reaaliaikainen, eli latenssit kutistuvat esimerkiksi 5G-verkon tavoiteltua millisekuntia lyhyemmiksi. Tämä tulee olemaan valtava haaste, sillä valonnopeus asettaa jo 5G-verkoissa rajat sille, mistä dataa voidaan hakea.
6G-verkkojen taajuuksista keskustelu on vasta alkamassa, mutta Hexa-X-hankkeessa puhutaan jo uusista alueita jopa terahertsiluokassa. Tärkeä tavoite on luoda päästä-päähän -luotettavuus verkoille eurooppalaisten arvojen mukaisesti.
Hexa-X-hanke pitää myös nähdä eurooppalaiselle vastaiskulle amerikkalaiselle 6G-tutkimushankkeelle. Eurooppalaishankkeen isoksi eduksi pitää lukea se, että mukana on kaksi maailman kolmesta suurimmasta laitevalmistajasta, joita Yhdysvalloissa ei ole ainuttakaan.