Moni on ennustanut nauhatallennuksen kuolemaa, mutta tekniikalle näyttää löytyvän suuria kasvuodotuksia erityisesti pilvessä ja datakeskuksissa. Kehityksessä auttaa tallennustiheyden jatkuva parantuminen. IBM on taas rikkonut vanhan ennätyksen.
IBM:n Zürichin tutkimuskeskuksessa esiteltiin tekniikka, jonka avulla nauhalle voidaan tallentaa peräti 317,3 gigabittiä neliötuumalle. Edellinen ennätys oli 201 gigabittiä neliötuumalla, joten nyt tehtiin iso hyppäys eteenpäin.
Näin tiheä tallennus tarkoittaa tutkija Mark Lantzin mukaan sitä, että yhdelle kämmenelle sopivalle kasetille voidaan tallentaa dataa 580 teratavua, siis puoli petatavua. Tämä on merkittävä parannus, kun tämän hetken suurikapasiteettisin kasetti on 20 teratavua.
Tiheyden kasvattaminen perustuu moneen innovaatioon. Ensinnäkin IBM käyttää uudenlaista strontium-ferriitti-nauhaa (SrFe), jonka on kehittänyt Fujifilm. Tällä hetkellä käytössä olevissa nauhoissa pinnoitus tehdään barium-ferriitti-partikkeleista. SeFe-partikkelit ovat pienempiä, mikä mahdollistaa bittien tallennuksen tiheämpään.
IBM on myös kehittänyt uuden lukupään, joka on vain 29 nanometriä leveä. Tämä mahdollistaa ohuemman tallennusraidan. Täysin uusi servomekanismi pitää lukupään tarkasti raidalla. SrFe-nauhalla lineaarinen tallennustiheys on 702 kilobittiä tuumalla.
Servomekanismille asettuu kovia vaatimuksia, sillä nauha kulkee kelojen välillä 15-20 kilometrin tuntinopeudella. Luku-kirjoituspään pitää tässä nopeudella pystyä lukemaan bittejä, joiden pituus raidalla on vain 36,2 nanometriä.
Nauha ei tietenkään sovi sellaiseen käyttöön, jossa data pitää olla käytettävissä reaaliaikaisesti. Esimerkiksi CERNissä tallennetaan tieteellistä dataa tällä hetkellä 30 tuhannelle nauhakelalle, koska se maksaa lähes neljä kertaa kiintolevyjä vähemmän.
IBM:n ennätys vie tietenkin nauhatallennuksen mahdollisuudet uudelle tasolle. Yksi 580 teratavun kasetti pitää sisällään yhtä paljon dataa kuin 786 977 CD-levyä. Päällekkäin pinottuna kasa ulottuisi 944 metrin korkeuteen, IBM vertaa.
Kuva: IBM:n Zürichin tutkimuskeskuksessa nauhatallennuksen tekniikoiden tutkimusta johtava Mark Lantz esittelee tallennusnauhaa.