Lokakuussa 2018 Huawei esitteli Lontoossa Mate 20 Pro -puhelimen, joka tuolloin edusti ainakin Android-leirissä markkinoiden ehdotonta eliittiä. Olikin mielenkiintoista testata, vieläkö puhelin on käyttökelpoinen. Lyhyt vastaus kuuluu, että komeasti. Mate 20 Pro piti sisällään maailman ensimmäisen 7 nanometrin prosessissa valmistetun älypuhelinpiirin. Kirin 980 -sirulle oli tuotu ensimmäistä kertaa dedikoitu neuroverkkoprosessori. Sen myötä laite osasi esimerkiksi tunnistaa objekteja ja säätää kameran arvoja kohteiden mukaisesti.
Designiltaan Mate 20 Pro on sekä vanhaa että uutta. Iso ”lovi” näytön yläreunassa on jo siirtymässä suunnittelijoiden pöytälaatikkoon, mutta moduulissa oli käytännössä kyse yrityksestä toteuttaa Applen FaceID-tekniikka Android-puhelimessa. Kasvontunnistus toimii edelleen erittäin nopeasti ja luotettavasti.
Muuten puhelimen muotoilu ja materiaalit ovat huippuluokkaa. Kaareva vesiputousnäyttö on erinomainen sekä kirkkaudeltaan, kontrastiltaan että resoluutioltaan. Takakansi on jopa liian liukas ja puhelin liukuu usein taskusta ulos. Yleisilme on edelleen moderni, joten ehkäpä designia pitäisi kehua ajattomaksi?
Kuuden gigatavun RAM oli kaksi vuotta sitten iso keskusmuisti ja riittää edelleen mainiosti. Tähän puhelimeen Huawei toi uutena ratkaisuna oman NM-muistikorttinsa, joka sopii suoraan nanokokoisen SIM-kortin tilaan. Jos ei tarvitse kahta simmiä, puhelimen tallennustilaa pystyi kasvattamaan selvästi. Erillinen muistikortti on muutenkin ominaisuus, jonka toivoisi älypuhelimissa säilyvän.
Yksi mielenkiintoinen asia on, miten laitteen akku on vanhentunut. 4200 milliampeeritunnin akku latautuu 40 watin pikalatauksella, joka aikanaan oli markkinoiden huippua ja edelleen aivan kiitettävä. Uutena akku riitti kovassakin käytössä työpäivän ajan, joten nyt piti simuloida samanlainen käyttö elokuvan katseluineen ja some-yhteyksineen.
Aamulla puhelimen akku oli täynnä klo 8. Lounasaikaan akku näytti vielä 92 prosentin varausta, ennen kello kahta 80 prosenttia ja illalla klo 21 vielä yli 40 prosenttia. Jatkuvalla striimaamisella akkua ei rasitettu, mutta pääsääntöisesti pitää todeta, että akku on edelleen hyvä.
Mate 20 Pron kamerasta ei edelleenkään löydy kritisoitavaa. Kolmoiskenno oli reilu kaksi vuotta sitten kamera, joka vei kännykkäkuvaamisen taas askeleen pidemmälle. Edelleen Leican kanssa kehitetty ratkaisu on erinomainen.
Entäpä ne puutteet? 5G-modeemia Mate 20 Prossa ei ole, vaan se tukee LTE-luokan 21 yhteyksiä. Tämä tarkoittaa maksimissaan 1,4 gigabitin verkkoyhteyttä. 300 gigabitin 5G-liittymän dataa tuli reilusti yli 200 megabittiä, joten uudet 5G-modeemit ovat ainakin vielä melkoisen ylimainostettuja.
Näytön virkistystaajuus ei enää pärjää kilpailussa uusille 90 ja 120 hertsin virityksille, mutta näytön muut ominaisuudet paikkaavat tämän.
Mate 20 Pro maksoi aikanaan 999 euroa ja oli Huawein selvästi kallein puhelin siihen asti. Vieläkin laitetta myydään noin 500 euron hintaan, mutta sitä saa myös kunnostettuna käytettynä versiona noin 250 eurolla. Siihen hintaan saa paljon puhelinta. Huawei on päivättänyt ohjelmiston Android 10:een ja EMUI 10.1:een ja luvassa on myös Android 11 -päivitys kevään aikana.