Konsulttiyritys Kearney on arvioinut, mitkä maat ovat edellä 5G-tekniikan hyödyntäjinä. Kärjessä ovat Yhdysvallat ja Etelä-Korea. Eurooppa on jäänyt kehityksestä jälkeen. Suomi on selvästi Ruotsin edellä.
Kearneyn mukaan kehitys liittyy suoraan siihen, kuin paljon taajuuksia eri maissa on 5G-verkoille myönnetty. Tämä selittää Ruotsin heikkoa tilannetta. Maassa järjestettiin ensimmäinen 5G-taajuushuutokauppa vasta tammikuussa useiden myöhästymisten jälkeen.
Suomessa ensimmäiset 5G-verkot käynnistyivät alkuvuodesta 2019. Tällä hetkellä 5G-peitto on monissa kaupungeissa jo hyvä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla puhelin on pääsääntöisesti 5G-yhteydessä.
Norja on Kearneyn listalla paras Euroopaan maa sijalla kolme. Suomi on listalla seitsemäntenä. Sijoitumme kuudentena olevan Sveitsin taakse, jossa otettiin käyttöön Euroopan ensimmäinen 5G-verkko Swisscomin toimesta.
Kearneyn Jonatan Matssonin mukaan 5G-kehityksen osalta ratkaisevaa on se, kuinka paljon taajuusaluetta viranomaiset tarjoavat. - Mitä enemmän taajuuksia, sitä houkuttelevampi teknologiayrityksille on sijoittaa 5G-verkkoon. Suomessa ja Norjassa taajuuksia tarjotaan huomattavasti enemmän, mikä tarkoittaa, että niillä on paljon vahvemmat mahdollisuudet hyötyä tehokkaasta 5G-verkosta kuin Ruotsilla, Matsson toteaa.
Yleinen huolenaihe on se, että Eurooppa on jäänyt yleisesti jälkeen esimerkiksi Yhdysvalloista ja Koreasta. - Euroopan maat pystyvät yleensä huonommin varmistamaan oikean sääntelykehyksen 5G:n käyttöönotolle. Maiden on punnittava esimerkiksi valtion armeijan taajuuksien tarve, sanoo Jonatan Matsson.