Huawei järjesti tänään aamiaistapaamisen, jossa käsiteltiin hyvin ajankohtaisia 5G-verkkojen tietoturvaan liittyviä kysymyksiä. Ruotsissa yhtiön verkkolaitteet on kielletty maan 5G-verkoista. Huawein johtavan lakimiehen Tuomas Latolan mukaan päätös on huteralla pohjalla.
Huawei on nähnyt asiakirjat, joiden perusteella turvallisuuspoliisi Säpo ja maan puolustusvoimat päätyvät pitämään Huawein ja ZTE:n laitteita riskeinä kansallisen turvallisuuden kannalta. – Säpon lausunnossa todetaan, että Huawei on kiinalainen yritys, Kiina on kommunistinen diktatuuri, joka tiedustelee Ruotsia ja että Kiinan valtio voi painostaa Huaweita. Tämän takia Huawein laitteet täytyy kieltää Ruotsin 5G-verkoista.
Latolan mukaan Huawei on toiminut Ruotsissa yli 20 vuoden ajan. Yhtiöllä on maassa iso tuotekehityskeskus, jossa kehitetään verkkolaitteiden tietoturvaa. Viime syyskuussa tullut uutinen Huawein sulkemisesta pois 5G-huutokaupasta tulikin siksi isona yllätyksenä kaikille.
- Ruotsissa operaattorit saivat muutaman päivän varoitusajalla tietää Huawei-kiellosta. Uuden lain perusteella PTS velvoitettiin pyytämään Säpolta ja armeijalta lausunnot, joissa arvioitiin kansallista turvallisuutta. PTS:lle ei ole toimivaltaa näissä asioissa.
Latolan mukaan asiakirjoissa ei ole millään tavoin perusteltu, miten Huawein laitteisiin väitetysti sisältyvä riski voisi toteutua. – Ruotsissa on esimerkiksi verkon keskeiset funktiot määritelty erittäin laajasti. Ruotsin mukaan myös passiivinen antenni voi vaarantaa kansallisen turvallisuuden.
Suomessa teleliiketoiminnan lainsäädännössä tietoturva on aina ollut tiukemmin määritelty. Näin on myös uudessa sähköisen viestinnän palvelun lakikokonaisuudessa, joka tuli voimaan tämän vuoden alussa. Operaattorit velvoitetaan siinä takaamaan, että verkot ovat turvallisia ja lisäksi ne joutuvat välittömästi ilmoittamaan viranomaisille poikkeavuuksista.
Tämä on iso ero länsinaapurimme lainsäädäntöön. Meillä ei ole haluttu kieltää yksittäisen toimijan laitteita, vaan lainsäädäntö perustuu laajaan riskianalyysiin. Latolan mukaan uutta lakia säädettäessä keskusteltiin perustuslakivaliokunnassakin paljon siitä, voidaanko yksityiseen liiketoimintaan puuttua pelkän epäilyn perusteella. Suomessa näin ei ole tehty, Ruotsissa on.
Ruotsissa midband-taajuudet jaettiin neljälle operaattorille PTS-ehtojen mukaisesti joulukuussa. Prosessi on edelleen sikäli kesken, että Huawein valitus – jonka mukaan sitä olisi pitänyt kuulla 5G-upaehtoja määriteltäessä – on edelleen voimassa. Tukholman kamarioikeus kuitenkin päätti, että valitus ei voi estää kansallisesti tärkeän 5G-rolloutin aloittamista. Tästä on tulossa oikeuden ratkaisu kevään aikana.
Oman mausteensa Ruotsin ja Kiinan suhteisiin tuo jo 1980-luvulla solmittu maiden välinen investointisopimus, jonka mukaan mitään yritystä ei voi sulkea pois toisen maan markkinoilta. Tuomas Latolan mukaan Huawei keskustelee tästä Ruotsin valtion kanssa.
Mikäli Kiinassa tulkitaan, että investointisopimusta on rikottu, maa voi hyvin päätyä tekemään ratkaisuja, joista esimerkiksi Ericssonilla ei pidetä. Ei olekaan ihme, että Ericssonin pääjohtaja Börje Ekholm on lähestynyt maan hallitusta ja yrittänyt estää Huawein sulkemisen 5G-rakentamisen ulkopuolelle.