Pilviteknologioiden hyödyntäminen kasvaa tällä hetkellä erittäin voimakkaasti. Kehityksen kääntöpuolena on yhä suurempi puute osaavasta työvoimasta. Tätä ongelmaa helpottaakseen IT-palveluyhtiö CGI on käynnistänyt koulutusohjelman työvoimapulan helpottamiseksi ja osaamispääoman kasvattamiseksi kouluttamalla satoja uusia pilviosaajia.
CGI:n toimitusjohtaja Leena-Mari Lähteenmaan mukaan puute osaajista on jo alkanut näkyä niin kasvun rajoittimena kuin yhä hurjempana kilpailuna uudempien teknologioiden osaajista. - Oppilaitoksista valmistuu varsin hyvää osaamista, mutta aivan liian vähän. Siksi olemme valinneet yhdeksi vastuullisuustyöhömme liittyväksi prioriteetiksemme IT-alan osaamisen ja osaajien kehittämisen, Lähteenmaa sanoo.
Yksi tällainen IT:n osa-alue, jossa osaajapula on erityisen suuri, on erilaiset pilviteknologioiden hyödyntämiseen liittyvät tehtävät. Yhä useammin erilaiset ohjelmistot korvataan pilviympäristöistä käytettävillä jaetuilla palveluilla. - Oman koulutusohjelman avulla pystymme paitsi palvelemaan asiakkaitamme myös varautumaan tulevaisuuteen entistä paremmin, Lähteenmaa jatkaa.
Cloudeamus on CGI:n oma koulutusohjelma, jonka läpikäyneistä tulee sertifioituja pilviosaajia. Jo ensimmäiseltä kurssilta valmistui helmikuussa lähes 100 uutta pilviosaajaa. Osaajien määrä tulee jatkossa kasvamaan, sillä seuraava kurssi on aloittanut opintonsa maaliskuussa. Kaikkiaan CGI työllistää yli 3700 asiantuntijaa eri puolilla Suomea.
CGI:n asiantuntijat ja konsultit työskentelevät pilviteknologioiden parissa laaja-alaisesti, sillä yritys tuottaa palveluja nojaten kaikkiin suurimpiin alustoihin, joita ovat erityisesti Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure ja Google Cloud Platform (GCP).
- Vaikka koulutuksen fokus on yleisimmissä pilvialustoissa, kokonaisuus pitää sisällään paljon muutakin kuin teknologiaa. Meillä on paljon asiakkaita ja hankkeita kaikilla yhteiskunnan ja yritysmaailman osa-alueilla, joten haluamme koulutusten vahvistavan paitsi teknisiä taitoja myös kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä siitä, miten pilven avulla eri toimialoilla digitalisaatiota voidaan parhaiten edistää, kertoo CGI:n pilvipalvelujen kehittämisestä vastaava johtaja Matti Vesterinen.
Koulutusohjelma sisältää itseopiskelua, kumppanien järjestämiä koulutuspäiviä, CGI:n asiantuntijoiden pitämiä työpajoja sekä virtuaaliympäristön uusien asioiden harjoitteluun. Ohjelman päätteeksi osallistujat suorittavat yhden tai useampia sertifikaatteja yleisimmistä teknologioista. Lisäksi työntekijöitä kannustetaan etenemään syvällisempiin opintoihin ja vaativimpiin sertifiointeihin.