Terveysteknologian kokonaisvienti kasvoi viime vuonna 0,5 prosenttia 2,43 miljardiin euroon vuonna 2020. Kasvu on hieman hiipunut huippuvuossta, mutta ala oli koronavuonnakin edelleen kasvava ja kannattava.
Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassisen mukaan ala on reilun 20 vuoden aikana tuonut ulkomaankauppaan 14 miljardin euron ylijäämän, millä on luotu muun muassa uusia työpaikkoja ja investointeja Suomeen.
Esimerkiksi PerkinElmer Wallac rekrytoi viime vuonna Turussa 150 uutta henkilöä koronatestien valmistamiseen. Tehohoidon potilasvalvontalaitteiden kysyntähuipun aikana GE Healthcare noin kolminkertaisti tuotantotyöntekijöiden määrän Helsingin tehtaallaan ja muun muassa siirtyi valmistamaan tuotteita kolmessa työvuorossa.
Modulight investoi puolestaan Tampereelle 23 miljoonaa euroa uuteen lääketieteen laserlaitteita ja autojen lasersiruja valmistavaan tehtaaseen. Yritysten kasvu näkyy myös alan palveluyritysten kasvuna. Esimerkiksi sopimusvalmistajia hyödyntävät kaikenkokoiset yritykset.
Laboratoriodiagnostiikan (In vitro -diagnostiikan) vienti nousi odotetusti, koska Suomessa on vahvaa osaamista koronatestien valmistuksessa. Kasvua oli 27,3 prosenttia, ja vienti nousi yhteensä 830 miljoonaan euroon.
Haastava koronavuosi näkyy erityisesti lääkinnällisten laitteiden viennin 10,3 prosentin laskuna 1,52 miljardiin euroon. Osalla yrityksistä korona lisäsi vientiä, osalla hyvin sujunut loppuvuosi ei riittänyt nostamaan vientiä edellisvuoden tasolle.
Kuva: Healthtech Finland