Eurooppalaisjakelijat myivät vuoden ensimmäisellä neljänneksellä puolijohteita 15,6 prosenttia enemmän kuin edellisneljänneksellä. DMASS-järjestön mukaan koronan ja brexitin vaikutukset ovat nyt kadonneet komponenttikaupasta.
Kaikkiaan jakelijat myivät tammi-maaliskuussa puolijohteita 2,17 miljardilla eurolla. Luku on 1,5 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tällä hetkellä valmistajille tuottaa ongelmia komponenttien saatavuus.
- Varausmäärät ovat hulluja ja saatavuudesta on tuloja rajoittava tekijä jakelulle ja heidän asiakkailleen, sanoo DMASS:n puheenjohtaja Georg Steinberger.
Eri maissa tilanne vaihtelee merkittävästi. Itä-Euroopassa, Isossa-Britanniassa, Italiassa, Sveitsissä, Pohjoismaissa ja Benelux-maissa kehitys oli positiivista, mutta Saksassa, Ranskassa, Espanjan niemimaalla, Israelissa ja Venäjällä lasku jäi prosenteissa mitattuna yksinumeroiseksi.
Saksassa pudotusta tuli 8,7 prosenttia ja myynti oli tammi-maaliskuussa 594 miljoonaa euroa. Ranskassa laskua tuli 5,9 prosenttia (135 M€), kun taas Iso-Britannia kasvoi 8,7 prosenttia (143 M€). Pohjoismaissa jakelijoiden puolijohdemyynti kasvoi 4,9 prosenttia. 164 miljoonan euron myynti tarkoittaa, että Pohjoismaat muodostavat hieman Brittein saaria ja Ranskaa suuremman markkina-alueen.
Eri tuoteryhmissäkin oli eroa. Erillispuolijohteet, tehokomponentit ja anturit kasvoivat, analogiapiireissä myynti kutistui. Muisteja myytiin reilun prosentin enemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Loppuvuoden kehitystä on tällä hetkellä vaikea ennustaa. Steinbergerin mukaan lähikuukausien rajoittava tekijä voi olla saatavuus. – Kysynnän kasvu tuo mukanaan hinnankorotukset ja komponenttipulan joissakin sektoreissa, hän päättää.