Tietoturvayritys Trend Micron uusi tutkimus paljastaa vakavia haasteita, jotka rajoittavat uusia kyberuhkia etsivien ja niihin varautuvien tietoturvatiimien tehokkuutta. Raportti osoittaa, että globaaleilla organisaatioilla on käytössään keskimäärin 29 kyberturvallisuusratkaisua, joiden suuri määrä vaikeuttaa tietoturvavalvomoiden toimintaa näiden yrittäessä priorisoida hälytyksiä ja hallita kyberriskejä tehokkaasti.
Tutkimukseen osallistuneilla suomalaisilla organisaatioilla on tällä hetkellä käytössä keskimäärin 27 eri kyberturvallisuusratkaisua. Lähes kaksi kolmasosaa eli 62 prosenttia suomalaisista vastaajista kertoo, etteivät he enää juurikaan käytä useimpia näistä.
Työkaluja ei käytetä monista syistä. Yleisin on heikko tai olematon integraatio, jonka mainitsee syyksi 48 prosenttia haastatelluista. Osaajapulan mainitsi neljä kymmenestä (40%), saman verran moitti, ettei työkaluja osata hyödyntää (42 %). 44 prosenttia syytti vanhentuneita työkaluja.
Nämä haasteet voivat käydä kalliiksi: suomalaisten vastaajien mukaan heidän organisaationsa kustannukset voivat nousta yli 140 000 euroon, jos he esimerkiksi rikkovat vahingossa GDPR-tietosuoja-asetuksia. Työkaluvalikoiman hallitsematon paisuminen on yhä yleisempi ongelma kaikenkokoisissa kansainvälisissä organisaatioissa. - Samalla ongelmatilanteiden ja hyökkäysten havaitsemiseen ja torjumiseen liittyy alati enemmän kustannuksia, joista kaikkia ei välttämättä edes tunnisteta, kertoo Kalle Salminen, Trend Micron kyberturva-asiantuntija.
Tutkimus osoittaa, että jopa 94 prosenttia vastaajista on harkinnut kyberturva-palvelujensa ulkoistamista. Ulkoistetut palvelukokonaisuudet voivat tyypillisesti auttaa voittamaan organisaatioiden sisäisiä taitohaasteita ja tarjota käyttäjilleen yhtenäisen, faktapohjaisen työkalun, jolla ongelmiin voidaan reagoida tehokkaasti.
Trend Micron raporttiin voi tutustua täällä. Tutkimukseen haastateltiin yli 2300 tietoturvapäättäjää eri puolilla maailmaa.