Tekniikan Akatemia -säätiö (TAF) tuomitsee jyrkästi Venäjän ja Valko-Venäjän aloittamat sotatoimet Ukrainassa. TAF:n hallituksen päätöksellä säätiö muuttaa jakamansa Millennium-teknologiapalkinnon sääntöjä vuoden 2022 kierroksen osalta siten, ettei Venäjälle tai Valko-Venäjälle verovelvollinen voi saada palkintoa.
- Haluamme estää suomalaisten veronmaksajien rahojen päätymisen edes välillisesti Venäjän tai Valko-Venäjän valtioiden käyttöön. Venäjä, Valko-Venäjä rinnallaan, on rikkonut kansainvälistä oikeusjärjestystä hyökättyään rauhanomaista naapurimaata, Ukrainaa vastaan, sanoo tekniikan tohtori Markku Ellilä, Tekniikan Akatemia -säätiön toimitusjohtaja.
Päätös astuu voimaan välittömästi.
Tekniikan Akatemia tukee kaikkia toimia, jotka edistävät rauhaa. Sota uhkaa ihmisten hengen ja hyvinvoinnin lisäksi yhteiskunnan perusteita. Se tuhoaa edellytykset myös tieteelliseltä tutkimukselta sekä teknologisilta innovaatioilta.
Navitas Semiconductor on kalifornialainen tehoelektroniikkayritys, jonka GaNFast-piirit ovat esimerkiksi uuden OnePlus 10T-mallin 150 watin laturin taustalla. Nyt Navitas haluaa laajentaa osaamistaan myös sähköautojen lataukseen ja datakeskusten tehonsyöttöön.
Ooklan nopeustestien mukaan Pohjoismaat menestyvät hyvin 5G-datanopeuksien vertailussa. Suomalaisittain tulokset jättävät toki karvaan maun, koska listan kärjessä komeilee Ruotsi ennen Norjaa. Suomi jää vertailussa pronssille.
Tietoturvaloukkausten määrät kasvavat maailmanlaajuisesti. IBM:n tuoreen raportin mukaan kyberhyökkäysten aiheuttamat kustannukset ovat nousseet ennätystasolle. Kyberhyökkäyksen keskimääräinen hinta yritykselle on jo 4,35 miljoonaa dollaria. Lopulta kustannukset päätyvät kuluttajan maksettavaksi.
Maailmanlaajuiset piikiekkojen toimitukset vuoden 2022 toisella neljänneksellä ylsivät uuteen ennätykseen. Uusi ennätys kirjataan 3704 miljoonaksi neliötuumaksi. Ala vastaa lähes 2,4 neliökilometriä. Piin hinta on nousussa.
Energianhallintaan ja automaatioratkaisuihin erikoistunut Schneider Electric on julkaissut EcoStruxure Machine Expert Twin -sovelluksen, joka luo valmistettavasta koneesta tai laitteesta digitaalisen kaksosen. Virtuaalinen sovellus auttaa laitevalmistajia tehostamaan suunnitteluprosessejaan, parantamaan laatua ja pienentämään käyttöönottokustannuksia.
Linus Torvalds kertoi eilen avanneensa ytimen 6.0-version kehitysprosessin RC1- eli release candidate 1 -versiolla. Versionumerolla ei tosin ole mitään merkitystä Torvaldsille. - Jos haluatte kutsua versiota 5.20:ksi, siitä vaan. Numerolle ei ole pienintäkään väliä, Torvalds evästi.
Neo Semiconductor kohahdutti vähän aikaa sitten esittelemällä uudentyyppisen DRAM-muistin. Nyt yhtiö on esitellyt toisen sukupolven piirin NAND-muistit uudistavasta X-NAND-arkkitehtuuristaan. Kyse on peräti 20 kertaa nykyisiä 3D-flasheja nopeammasta muistista.Käytännössä Neo lupaa yhden bitin jokaiseen soluun tallentavien SLC-piirien nopeuden QLC-siruille, joissa soluun tallennetaan neljä bittiä. Lisäksi toisen polven arkkitehtuuri ei nosta piirien valmistuskustannuksia.
Antutu on julkistanut heinäkuun tehokkaimpia Android-puhelimien listan. Kolmen kärjessä on uusimpaan Qualcommin Snapdragon 8+ Gen 1 -sovellusprosessoriin perustuvia pelipuhelimia. Kärkipaikkaa pitää nyt hallussaan ROG Phone 6 Pro.
Alperen Akküncü -niminen kehittäjä on luonut mukautetun piirilevyn, joka muuttaa Raspberry Pi Pico -korttitietokoneen datankeruulaitteeksi. PlainDAQ-niminen laite on käytännössä nelikanavainen oskilloskooppi.
Intel esitteli tällä viikolla ensimmäiset erillisgrafiikkapiirinsä. Tutkimuslaitos Jon Peddie Researchin mukaan vuonna 2016 alkanut projekti on tuottanut Intelille jo 3,5 miljardin dollarin tappiot. Jon Peddie itse arvelee, että pääjohtaja Paul Gelsinger voi hyvin lopettaa koko ryhmän.
Kaikkialla maailmassa halutaan päästä hiilidioksidipäästöissä nettonollan tasolle. Teollisuus voisi olla tässä edelläkävijänä. Hyödyntämällä Teollisuus 4.0 -konseptia valmistajat voivat yhdistää lukuisia eri tekniikoita liiallisten hiilidioksidipäästöjen ja turhan energiankäytön vähentämiseen. Yhdessä ne tukevat tavoitetta, joka mahdollistaa nettonollatasoisen toiminnan.
Elektroniikan suunnittelijat ovat usein haluttomia harkitsemaan sovelluskohtaisesti räätälöityjä liitäntäratkaisuja ennen kuin on selvää, ettei muita vaihtoehtoja juuri ole. Tämä johtuu suurelta osin yleisestä näkemyksestä, että sovelluskohteeseen räätälöidyt liittimet ovat kalliita ja että kustomointi tuo projektiin kohtuuttomia viiveitä. Lisäksi usein katsotaan, että vain yhteen valmistajaan luottaminen on riskialtista. Näillä kolmella yleisellä käsityksellä on vain vähän tai ei lainkaan todellista perustaa, vakuuttaa liitinvalmistaja Nicomaticin Phil McDavitt.