logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Vuosi oli 1981. Valmistuin Helsingin Teknillisestä Oppilaitoksesta pääaineena langaton tietoliikenne ja aloitin ensimmäisessä työpaikassani Kaukomarkkinat Oy:llä. Yli 40-vuotisen uran aikana olen päässyt näkemään monta teknologista murrosta NMT:stä 5G-verkkoihin, kertoo mittausalalla yli 40-vuotisen uran tehnyt Osmo Patteri.

Kaukomarkkinoilla toimenkuvaani sisältyi tuolloin uuden teknologian NMT-puhelimien (Panasonic) tukipalvelut. Osasto oli siihen saakka toiminut lähinnä LA- ja VHF- radioiden kanssa. Olin ensimmäistä kertaa modernien testauslaitteiden kanssa tekemisissä tyyppi-hyväksyntäkäyntien myötä silloisessa Posti- ja Lennätinlaitoksessa Lauttasaaressa. Melko alkuvaiheessa tilattiin myös työkalut omaan työpisteeseen. Näihin kuuluivat Hewlett Packardin RF-generaattori, -analysaattori ja audio-lähde/mittauslaite. Näitä ohjattiin GPIB-väylä kautta HP-85-tietokoneella. Kasettiasemalta ladattavat testiohjelmat tulivat Panasonicilta.

Vuonna 1984 osastolle haettiin RF-osaavaa myyntineuvottelijaa. En hakenut paikkaa, mutta elektroniikkaosaston vetäjä marssi luokseni työpaikkailmoituksen kanssa kysyen, haluaisinko kokeilla myyntihommia? Vastasin myöntävästi seuravana päivänä. Enpä tuolloin arvannut, että matka tulisi kestämään lähes 40 vuotta.

Marconin pienikokoinen signaaligeneraattori 2022 oli aluksi myydyin malli, mutta parempaa oli luvassa. Nokia oli Salossa aloittanut matkapuhelimien valmistuksen NMT-verkkoon ja heidän Meriniityn ensimmäisestä rakennuksesta tulikin vierailujeni vakituinen kohde. Ensimmäinen tapaaminen oli meille molemmille uusi kokemus ja aiheutti pientä hämmennystä: mitä tässä nyt pitäisi tehdä? Pian palaset kuitenkin loksahtivat paikalleen ja meistä tuli todella hyvät ystävät vuosiksi eteenpäin.

Marconin radiomittapaikka 2955 julkistettiin vuonna 1985. Siihen asti mittapaikoissa oli jokainen instrumentti varustettu omalla mittarilla tai näytöllä, omilla säädöillään ja asetuksillaan, mikä teki etupaneelista kookkaan ja jossain tapauksissa sekavan. 2955:ssa kaikki oli koottu yhdelle kuvaputkinäytölle. Näytön vieressä oli valintapainikkeet, joilla testit valittiin. Niiden vieressä numeronäppäimet suureineen asetuksia varten ja alapuolella ylös/alas-painikkeet karkeaa säätöä varten sekä nuppi hienosäätöön. Laitteessa oli yksi tuloportti, mihin voitiin liittää sekä vastaanotin ja lähetin sekä herkempi portti, jossa voitiin käyttää esimerkiksi antennia radion testaamiseen ilmateitse. Pienikokoisena ja helposti kannettavana oiva laite. Niitä meni radiolaitteiden maahantuojien, kauppiaiden ja suurten yritysten kunnossapitopajoihin.

Mallitarjonta kasvoi huimaa vauhtia ja pian mukana oli myös verkkosimulaattorit mm. NMT-, AMPS-, TDMA- ja kohta myös GSM- sekä TETRA-teknologioita varten. Näiden avulla puhelintestaukseen tuli mukaan signalointi, joka mahdollisti päätelaitteella soittamisen tai saapuvaan puheluun vastaamisen mittapaikan kanssa.

Noihin aikoihin 3G alkoi näkyä julkisuudessa. IFR/Marconi rummutti TDMA:n puolesta, mutta WCDMA vei voiton, eikä meillä ollut ensimmäistäkään testauslaitetta tarjolla erityisesti tähän käyttöön. Tästä ja monesta muustakin syystä IFR ajautui taloudellisiin vaikeuksiin ja 2002 amerikkalainen Aeroflex osti IFR:n omistajiltaan.

2003 Aeroflex julkisti ensimmäiset omat PXI-tuotteensa. Näihin kuuluivat signaaligeneraattori ja -analysaattori paikallisoskillaattoreineen sekä tukituotteina kytkinmoduuli ja kontrolleri. Nokian matkapuhelintuotannossa muutama rohkea halusi saada tuotteita kokeiluun. Se oli menoa. Hyvin pikaisesti PXI-tuotteet otettiin tositoimiin ensimmäiseksi koetuotannossa ja myöhemmin laajemmin kaikkialla missä tuotantolinjat olivat. Myös alihankkijat lähtivät näihin myöhemmin mukaan. Tuotekehityskin hankki jokusen laitteiston varmistaakseen puhelimien testattavuuden tuotan-nossa.

PXI:n tärkein etu oli testausnopeus. Valmistajat luopuivat mittapaikan käytöstä, koska soittoprosessi oli hidas ja todettiin, että protokolla on osa laiteohjelmistoa. Mikäli puhelin käynnistyy ilman virheilmoituksia niin ohjelmiston täytyy olla kunnossa. Näin koesoitot jäivät vain osaksi pidempiä näytetestejä, joita satunnaisesti tehtiin tuotannosta otetuille yksilöille. Testejä nopeuttava apu löydettiin myös siitä, että matkapuhelin saatiin tekemään standardista poikkeavia asioita. Tämä onnistui puhelimeen sulautetulla testiohjelmalla, jolle PXI tarjosi täyden tuen ohjelmoi-tavien mittausrutiinien osalta.

Maahantuojien (Metric, Profelec ja Tampereen Sähköpalvelu) aikana tuotepalettini kasvoi osin muuallekin kuin RF-teknologiaan. Mukaan tulivat kaapelitestaus, teholähteet ja esimerkiksi keinokuormat. Ehkä merkittävin uusi alue oli droonien havainnointi- ja torjuntakaluston tulo vuonna 2017. Saksalainen Aaronia oli hyödyntänyt reaaliaikaspektri- ja antenniosaamistaan näiden laitteiden suunnittelussa. Tämän aihealueen kanssa työ jäi pahasti kesken jäädessäni eläkkeelle 1.4.2022. Muut saavat jatkaa.

Kiitos!

 

Kirjoittaja Osmo Patteri teki yli 40-vuotisen uran mittausbisneksessä. Hän jäi eläkkeelle Tampereen Sähkö-palvelusta 1.4.2022.

Artikkeli on ilmestynyt tuoreessa ETNdigi 2/2022 -lehdessä. Sitä pääset lukemaan täällä.

Toukokuun ajan voit myös osallistua kisaan, jossa voit äänestää lehden parasta artikkelia ja voittaa upean OnePlus Nord 2 -älypuhelimen. Lue lisää täällä.

MORE NEWS

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Eficoden aprillijuttu oli hieno

Yli 600 koodaajan ohjelmistotalo Eficode päätti tänä vuonna aprillipäivän kunniaksi viedä kehittäjähuumorin uudelle tasolle julkaisemalla kuvitteellisen SUAMI-järjestelmän – Single Unified AI Metrics Indicator – joka mittaa kehittäjien tuottavuutta sielunmaiseman, eksistentiaalisen ahdistuksen ja astrologian avulla.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Taivuteltavien älypuhelimien markkina kutistuu ensimmäistä kertaa

Taivuteltavien älypuhelimien maailmanlaajuinen markkina kutistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa historiassaan, kertoo Counterpoint Researchin tuore ennuste. Vuonna 2025 odotetaan neljän prosentin laskua, mikä katkaisee segmentin tähän asti kasvaneen trendin.

Tekoäly havaitsee poikkeamat avaruudessa

AMD on julkistanut uuden avaruuskelpoisen järjestelmäpiirin, Versal AI Edge XQRVE2302:n. Se vie tekoälypäättelyn (AI inferencing) avaruuteen. Piiri on nyt saavuttanut Class B -luokituksen, joka perustuu Yhdysvaltain puolustusvoimien MIL-PRF-38535-standardin vaatimuksiin.

Julkinen Wi-Fi altistaa hakkereille – silti miljoonat ottavat riskin

Julkiset Wi-Fi-verkot löytyvät lähes jokaisesta kahvilasta, junasta ja lentokentältä. Ne houkuttelevat nopeaan nettiyhteyteen liikkeellä ollessa, mutta uuden globaalin tutkimuksen mukaan kyseessä on digitaalinen miinakenttä. Kyberturvayhtiö NordVPN:n teettämä kysely paljastaa, että 69 % matkustajista on huolissaan kyberuhkista matkan aikana – ja pelko on perusteltu.

Uudenlainen fotonitutka sopii moneen käyttöön

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimusorganisaatio IMEC on kehittänyt uraauurtavan tutkajärjestelmän, joka voi mullistaa niin autoteollisuuden kuin terveydenhuollonkin tarkan havainnoinnin ratkaisut. Kyseessä on maailman ensimmäinen fotoniikkaan pohjautuva, koherenttiin signaalinjakeluun kykenevä 144 gigahertsin tutkajärjestelmä.

Kvanttivallankumous yhdellä sirulla

Oak Ridge National Laboratory (ORNL) on saavuttanut merkittävän virstanpylvään matkalla kohti kvantti-internettiä. Tutkijoiden kehittämä uusi siru yhdistää ensimmäistä kertaa keskeiset kvanttifotoniikan toiminnot yhdelle piirille.

Amazon maksaa Nokian videopatenttien käytöstä

Amazon ja Nokia ovat päässeet sopuun patenttikiistassaan, ja Amazon maksaa jatkossa Nokialle korvauksia yhtiön videoteknologioiden käytöstä. Sopimus kattaa Nokian multimedia- ja videopatenttien hyödyntämisen Amazonin suoratoistopalveluissa, kuten Prime Videossa, sekä yhtiön suoratoistolaitteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article