logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Helmikuussa 2011 Nokia ilmoitti ryhtyvänsä älypuhelinkehityksessä yhteistyöhön Microsoftin kanssa. Symbianin korvaajaksi oli valittu Windows Phone -alusta. Pitkään yhtiön älypuhelinten ohjelmistokehityksessä työskennellyt Erkki Koivusalo kertoo, mikä tässä meni vikaan.

- Windows Phonen avulla Nokia kykenikin melko lyhyessä ajassa luomaan monipuolisen Lumia-puhelinten tuoteportfolion, johon saatiin myös johtavan piirisarjatoimittajan Qualcommin tuki neljännen sukupolven LTE-verkkoteknologialle. Alun nopea kasvu tyrehtyi kuitenkin pian ja yli kymmenen prosentin markkinaosuuden saavuttaminen osoittautui haaveeksi. Näen tähän kehitykseen seuraavat pääasialliset syyt:

- Windows Phone tuli markkinoille liian myöhään. Android ja iPhone olivat jo saaneet hyvän etumatkan markkinoiden valloittamisessa ja ne veivät alusta lähtien sovelluskehittäjien huomion. Windows Phone sai muotisovelluksensa aina myöhässä ja usein karsittuina versioina, Nokian taloudellisista kannustimista huolimatta. Windows-puhelimet eivät tämän takia kiinnostaneet sovelluksista kiinnostunutta asiakaskuntaa. Jälkikäteen arvioisin, että MeeGon sovelluskauppa olisi todennäköisesti kärsinyt samasta ongelmasta, mikä olisi merkittävästi vaikeuttanut kilpailua Androidin kanssa.

- Lumia Windows -puhelinten käyttöliittymä oli insinöörimäinen yksivärisine neliömäisine kuvakkeineen, eikä se puhutellut asiakkaiden enemmistöä. Microsoft toivoi, että samaa tyyliä käyttäneen PC Windows 8:n leviäminen olisi muuttanut loppukäyttäjien suhtautumista Windows puhelimiin. Valitettavasti moni PC-käyttäjä ei pitänyt Windows 8:sta ja he jatkoivat aiemman Windows 7:n käyttöä siihen saakka, Windows 10 tuli markkinoille.

- Lopullisen iskun Lumia puhelimille aiheutti loppuvaiheessa tärkeiden lippulaivatuotteiden kehitysprojektien epäonnistumiset. Niiden mukana oli tarkoitus lanseerata teknologiainnovaatioita, jotka olisivat saattaneet nostaa Windows-puhelimet uuteen kasvuun. Näitä ratkaisuita ei valitettavasti saatu toimimaan luotettavasti ja viimeiset julkistetut Lumia-puhelimet olivat melko keskinkertaisia tuotteita, joiden vaatimattomat myyntimäärät eivät enää kasvattaneet Windows-puhelinten markkinaosuutta.

Kuinka paljon politiikkaa koko prosessiin sisältyi?

- Minun on vaikeaa arvioida prosessin poliittista puolta, mutta olen ollut taipuvainen uskomaan yllä mainitun liiketoimintalogiikan olleen päätösten tosiasiallisena pohjana.

- Vuonna 2014 julkaistu kirja Operaatio Elop kuitenkin antaa ohjelmistoalustan valintaprosessista edellä kertomastani poikkeavan kuvan. Kirjassa esitetään tendenssimäisesti MeeGo-alustan potentiaali huomattavasti omaa käsitystäni optimistisemmassa valossa. Kirjan mukaan Google olisi ollut neuvotteluissa huomattavan joustava ja neuvottelutilanteen kallistuttua Microsoftin eduksi vasta vuoden 2011 alussa lähinnä siksi, että Microsoft suostui maksamaan Nokialle merkittävän rahasumman sitä vastaan, että Nokia ottaisi Windows Phonen yksinomaiseksi älypuhelinalustakseen. Koska itse olen Nokialla tehnyt suorittavan portaan insinöörityötä, en kykene arvioimaan kirjan väitteitä, saati ottamaan kantaa siihen, miten päätöksenteko Nokian pääjohtajan ja johtokunnan suljetuissa kokouksissa on todella tapahtunut.

- Voin vain jälkikäteen todeta Nokian tehneen viimeisen kymmenen vuoden aikana älypuhelinstrategioissaan joukon peräkkäisiä virheitä, jotka lopulta johtivat liiketoiminnan romahtamiseen insinöörien ponnisteluista huolimatta. Kun Nokia oli menestynyt erinomaisesti, menestyksestä haluttiin pitää kiinni omin voimin, mutta samalla välttää Symbianin uudistamisesta koituvia teknologiariskejä. Nokia oli selättänyt perinteiset kilpailijansa ja oli vuonna 2006 voimiensa tunnossa. Kun sitten vähän myöhemmin tajuttiin Applen ja Androidin uhka sekä niiden ratkaisujen edistyksellisyys, olisi muutoksiin ollut jo kiire. Ratkaisevina vuosina aikaa kului päättämättömyyteen ja erilaisiin tuloksettomiksi jääneisiin investointeihin. Elopin viimein kirkastaman strategian perustaksi onnistuttiin valitsemaan teknisesti toimiva järjestelmä, joka epäonnistui kaupallisesti. Nokian aika ja uskottavuus puhelinvalmistajana oli kulutettu loppuun.

- Mikäli Elopin sijasta olisi Nokian pääjohtajaksi valittu Anssi Vanjoki, olisi ollut todennäköistä että Nokia olisi jatkanut Symbianin ja MeeGon kehitystä käyttöjärjestelmän vaihtamisen sijaan. Vanjoki oli yksi Maemon ja sittemmin MeeGon tärkeimpiä tukijoita Nokialla. Itse suhtaudun kuitenkin epäillen MeeGon menestymisen mahdollisuuksiin seuraavista syistä:

- MeeGo oli vaikeuksissa markkinoille kiireellisesti tarvittavan 4G LTE -teknologian tuotteistamisen kanssa. Oli jo vuonna 2010 selvää, että vuodesta 2012 eteenpäin älypuhelin vailla LTE-tukea ei olisi enää ollut uskottava lippulaivatuote.

- MeeGo pohjautui Intel-liittoutumaan. Vuoden 2011 alussa Intelin laitealustan kehittäminen oli vielä hyvin varhaisessa vaiheessa. Intel-pohjaisesta puhelimesta ei ollut olemassa edes prototyyppiä. Intelin modeemikumppani olivat markkinajohtaja Qualcommista hyvin paljon jäljessä olennaisen tärkeän 4G LTE -toiminnallisuuden kehittämisessä. Qualcommin piirisarjojen käyttö ensi vaiheen MeeGo tuotteissa oli taas poisluettua Intel yhteistyön takia.

 

 Erkki Koivusalo

- Nokian vetämä 4G LTE- ja VoLTE-ohjelmistokehitys ei ollut vielä arkkitehtuurityötä lukuunottamatta käynnissä vuoden 2011 alussa. Suunnitelmien mukaan työhön olisi tarvittu kymmenien kehittäjien uusi tiimi, jotta tuki näille ominaisuuksille olisi tullut valmiiksi vuoden 2012 aikana. Niin suuren tiimin rakentaminen ja menestyksellinen johtaminen olisi ollut hyvin haasteellista erityisesti kahteen yritykseen jakautuneessa MeeGo-ympäristössä.

- Nokia oli hallinnut älypuhelinmarkkinoita S60-alustan ollessa ainoa varteenotettava vaihtoehto. Nokiaa lukuun ottamatta kukaan muu samaa alustaa käyttänyt laitetoimittaja ei saanut sillä kannattavia tuotteita aikaan. Kun sitten vuoteen 2010 mennessä kaikki muut toimittajat olivat vaihtaneet alustansa Androidiin, oli sen markkinaosuus rajussa kasvussa aasialaisten toimittajien vetämänä, Samsung kärjessä. Nokian mahdollisuudet hidastaa Androidin voittokulkua Symbianin avulla olivat rajalliset ja Elopin ilmoitus Symbianin hitaasta alasajosta ratkaisi pelin lopullisesti Androidin voitoksi. MeeGo olisi ehtinyt markkinoille suuressa mittakaavassa ja kilpailukykyisellä tuotevalikoimalla liian myöhään ja siitä olisi saattanut tulla vain Nokian oma ekosysteemi, muiden jo sitouduttua Androidin käyttöön. MeeGon rooli olisi voinut olla Windows Phonen kaltainen altavastaaja, jonka sovelluskauppa ei olisi ollut Windows Phonea paremmassa asemassa.

- Uskoakseni Nokian puhelinliiketoiminnan kaatumisen olisi voinut estää lähinnä Android-puhelinten tuominen Nokian portfolioon Symbian-mallien rinnalle jo ennen vuotta 2010. Siinä vaiheessa yhtiössä kuitenkin haluttiin palavasti tehdä menestystuotteita oman tuotekehitysväen voimin, pitäen täysi kontrolli omiin ratkaisuihin ja niihin perustuviin tuotteisiin. Yrityksessä eli usko siihen, että MeeGo olisi voinut joko voittaa Androidin tai ainakin kilpailla tasaväkisesti sen kanssa. Niin ei valitettavasti käynyt. Tarinassa on kuitenkin sikäli onnellinen loppu, että Nokia onnistui irtautumaan puhelimistaan oikealla hetkellä ja pystyi siten rahoittamaan verkkoliiketoiminnan yritysostot. Verkoissa Nokia on edelleen yksi maailman kolmesta johtavasta toimittajasta toimialalla, jonne uusille tekijöille mukaan pääsy on erittäin haastavaa.

MORE NEWS

GaN voittaa taistelun tehomarkkinoista

SiC vai GaN vai MOSFET vai IGBT:t? Jokaisella on oma paikkansa. Power Integrations uskoo galliumnitridiin teknologiana. Lopulta se valtaa markkinat aina satojen kilowattien teholuokkiin asti.

Aurinkosähkö hiipui alkuvuonna

Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo laski alkuvuonna 1,1 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajanjaksoon, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK) tuoreessa tilastossaan. Tammi–maaliskuussa 2025 tukkumyynnin arvo oli 255 miljoonaa euroa.

Traficom varoittaa: myös .fi-pääte voi viedä huijaussivulle

Suomalaiset verkkosivustot, joilla on .fi-pääte, koetaan usein turvallisiksi. Aika ajoin ilmenee kuitenkin tapauksia, joissa tätä luottamusta on pyritty hyväksikäyttämään. Kyberturvallisuuskeskus kehottaakin tarkkaavaisuuteen myös .fi-osoitteiden kanssa.

Haluatko murtautua yrityksen verkkoon? Se maksaa vain 500 dollaria

Pimeässä verkossa käydään vilkasta kauppaa yritysverkkoihin murtautumisesta ja hinnat ovat yllättävän edullisia. Tietoutrvayritys Check Pointin uunituoreen raportin mukaan rikolliset voivat ostaa pääsyn yritysten sisäverkkoihin jopa 500 dollarilla.

Maailman pienin lidar painaa vain 50 grammaa

Sony Image Sensing Solutions on julkistanut maailman pienimmän ja kevyimmän lidar-etäisyysanturin. Uusi AS-DT1-malli hyödyntää dToF-teknologiaa (Direct Time of Flight) ja painaa vain 50 grammaa. Moduulin mitat ovat vain 29 x 29 x 31 millimetriä.

Apple aikoo kiertää Trumpin tullimaksut

Apple pyrkii välttämään jopa 145 prosentin tullit Kiinasta tuoduista tuotteista siirtämällä iPhone-tuotantoaan Intiaan ja nopeuttamalla logistiikkaansa, kertovat Reuters ja MarketWatch. Yhtiö on Reutersin mukaan lennättänyt viime viikkojen aikana noin 600 tonnia iPhoneja – arviolta 1,5 miljoonaa kappaletta – Intiasta Yhdysvaltoihin. Tarkoituksena on kasvattaa Yhdysvaltain varastoja ennen kuin tullit nostavat laitteiden hintoja dramaattisesti.

Uusi anturi tuo elokuvatason kuvanlaadun huippupuhelimiin

Piilaaksolainen Omnivision on julkistanut uuden kuva-anturin, joka tuo ennennäkemättömän laajan dynaamisen alueen ja elokuvatason videokuvauksen älypuhelimiin. OV50X-uutuusanturi on suunnattu huippuluokan puhelimiin, jotka tavoittelevat parasta mahdollista kuvanlaatua kaikissa valaistusolosuhteissa.

Yllättävä tutkimus: ChatGPT tekee samanlaisia päättelyvirheitä kuin ihminen

Tuore kansainvälinen tutkimus paljastaa, että tekoäly ei ole niin rationaalinen kuin usein uskotaan. OpenAI:n kehittämä ChatGPT tekee monissa tilanteissa samanlaisia päättelyvirheitä kuin ihmiset – ja joskus vielä pahempia.

Näin Teslan ja BYD:n akut eroavat toisistaan

Saksalaisen RWTH Aachenin yliopiston tutkijat ovat tehneet perusteellisen purkuanalyysin kahdesta maailman johtavan sähköautovalmistajan, Teslan ja BYD:n, litiumioniakusta. Tutkimuksessa verrattiin Teslan 4680-sylinterikennoa ja BYD:n Blade-prismaattista kennoa kennotasolla.

Suomalaisyritys tuo yrityksille oman tekoälyn

Suomalainen konsulttitalo Y4 Works on lanseerannut uuden tekoälyratkaisun, Suunta.ai:n, joka tuo organisaatioille niiden oman, asiantuntijamaisen tekoälyn. Toisin kuin yleiset kielimallit, kuten ChatGPT, Suunta.ai oppii yrityksen omasta datasta, haastaa käyttäjäänsä ja toimii kuin digitaalinen liiketoimintakonsultti.

Piikarbidi vähentää tehohäviöitä datakeskuksessa

ON Semiconductor on julkaissut uuden sukupolven tehomoduulin, joka lupaa merkittävästi pienempiä tehohäviöitä ja energiatehokkaampaa käyttöä erityisesti datakeskuksissa ja teollisuussovelluksissa.

Boreo ostaa Elfa Distrelecin Suomen ja Baltian toiminnot

Boreo Oyj on allekirjoittanut sopimuksen Elfa Distrelecin myyntitoimintojen ostamisesta Suomessa, Latviassa, Virossa ja Liettuassa. Kaupan myötä Elfa siirtyy näissä samaan yritysryhmään kuin Yleiselektroniikan toiminnot. Kauppahinnaksi ilmoitetaan 5,5 miljoonaa euroa.

Ruotsalaistutkijoiden vahvistin nostaa kuidun kapasiteetin 10-kertaiseksi

Göteborgilaisen Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen optisen vahvistimen, joka voi moninkertaistaa kuituverkkojen tiedonsiirtokyvyn. Uusi vahvistin mahdollistaa jopa kymmenen kertaa enemmän dataa sekunnissa verrattuna nykyisiin teknologioihin.

Google siirtää sovelluskehityksen selaimeen – tekoäly isossa roolissa

Google esitteli Cloud Next -tapahtumassaan uuden sukupolven sovelluskehitysalustan, Firebase Studion, joka siirtää koko kehitysprosessin selaimeen – suunnittelusta julkaisuun. Uutuus rakentuu vahvasti tekoälyavusteisuuden ympärille ja hyödyntää Googlen omaa Gemini-mallia läpi koko kehityksen.

Trumpin tullit iskevät rankasti suuriin amerikkalaisiin autonvalmistajiin

Yhdysvallat asetti viime viikolla 25 prosentin tuontitullit useista maista tuotaville autoille ja varaosille. Presidentti Trumpin hallinnon ilmoittamat laajat tuontitullit ovat tuomassa autoalalle uudenlaisia haasteita. Vaikka toimenpiteet on nimellisesti suunnattu vahvistamaan kotimaista teollisuutta, tuoreen analyysin mukaan myös Yhdysvaltain omat jättivalmistajat – General Motors, Ford ja Stellantis – ovat merkittävästi alttiita tullien vaikutuksille.

Nokian ja Telian 5G-viipale kattoi kolme maata

Nokia, Telia ja Puolustusvoimat ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti merkittävän teknologisen virstanpylvään toteuttamalla ensimmäisen saumattoman 5G Standalone -verkkoviipaleen (slice) siirron kolmen eri maan välillä toimivassa verkossa. Kokeilu osoittaa, kuinka 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä myös kansainvälisesti.

Optinen liitäntä tuotiin ensimmäistä kertaa SSD-levylle

Tallennustekniikan kehityksessä saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun KIOXIA, AIO Core ja Kyocera julkistivat ensimmäisen toimivan SSD-levyn, jossa käytetään optista liitäntää. Uusi prototyyppi yhdistää PCIe 5.0 -väylän ja valoon perstuvan optisen tiedonsiirron, mikä tekee siitä maailman ensimmäisen laatuaan.

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Trump haluaa nopeuttaa miljardi-investointeja Yhdysvaltain puolijohdeteollisuuteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut uuden presidentin asetuksen, jolla perustetaan United States Investment Accelerator -niminen virasto vauhdittamaan miljardiluokan investointeja maahan. Tavoitteena on houkutella sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä sijoittamaan erityisesti strategisesti tärkeisiin aloihin, kuten puolijohdeteollisuuteen.

Ethernet aikoo vallata autot

CAN-väylä on hallinnut autoja pitkään, mutta moni uskoo kaistatarpeen vaativan jatkossa Ethernetiä. Tätä silmällä pitäen Infineon on ostanut Marvellin aujoneuvojen Ethernet-liiketoiminnan 2,5 miljardilla dollarilla. Kauppa kattaa Marvellin Brightlane-tuotesarjan ja siihen liittyvät varat, ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 aikana.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article