Datanopeuden kasvulle netin runkoverkoissa on näemmä loputon tarve. Tähän vastatakseen tutkijat Tukholman KTH:ssä, RIse-tutkimuskeskuksessa Ruotsissa ja Riian teknillisessä yliopistossa ovat demonneet tekniikkaa, jolla yllettiin 310 gigabaudin maailmanennätykseen optisen linkin symbolinopeudessa.
Demoa ja sen tuloksia esitellään OFC 2023:ssa, joka on maailman suurin optisen viestinnän ja verkkoalan ammattilaisten konferenssi. Demossa käytetiin mittauslaitevalmistaja Keysight Technologiesin uutta M8199B-aaltomuotogeneraattoria. Se tarjoaa
n (RTU) kanssa ensimmäiset 310 GBaud-taajuudet käyttämällä on-off-avainmodulaatiota ja 160 GBaud-nopeudet käyttämällä PAM6-modulaatiota suoralla tunnistusjärjestelmällä tukemaan 1,6 Tbps sovelluksia. Saavutus esitellään 75 gigahertsin kaistanleveyden ja 2,5 V lähtöamplitudin. Signaalia mitattiin 110 gigahertsin UXR1104A Infiniium -oskilloskoopilla.
Koneoppimisen, tekoälyn, 5G:n ja esineiden internetin sovellukset lisäävät jatkuvasti kasvavan kaistanleveyden kysyntää. Tämä kasvu asettaa haastavia kaistanleveysvaatimuksia datakeskusten optisille linkeille. Vastauksena palvelinkeskusten operaattorit etsivät ratkaisuja kapasiteetin skaalaamiseksi 1,6 terabitin linkkiä kohti tavalla, joka alentaa siirretyn bitin kustannuksia ja virrankulutusta.
Keysight ja RISE-tutkimuskeskus keskittyivät lähestymistapaan, jossa käytetään matalan latenssin intensiteetin modulaatiota ja ns. suoratunnistusjärjestelmää (IM/DD) korkeimmalla mahdollisella siirtonopeudella. Lisäämällä järjestelmän siirtonopeutta tiimi voisi lisätä järjestelmän lähettämän tiedon määrää vähentämällä 800 gigabitin ja 1,6 terabitin kapasiteetin saavuttamiseen tarvittavien aallonpituuksien määrää.
Tuloksena Keysight ja tutkimusryhmä ylsivät ennätykselliseen 310 GBaudin symbolinopeuteen on-off-leying -modulaatiolla ja 160 GBaudiin PAM6-modulaatiolla. Demo osoittaa, että PAM4- ja PAM16-moduloinnilla voidaan päästä kustannustehokkaisiin huippunopeisiin yhteyksiin palvelinkeskuksissa.