EU-komissio on julkistanut päivitetyn raportin niin sanotusta 5G-työkalupakistaan, joka käytetään arvioimaan jäsenmaiden operaattorien verkoissa käytettyjä laitetoimittajia. Huawein ja ZTE:n kannalta komission arvio on tyly: niiden laitteet muodostavat huomattavasti muiden. valmistajien laitteita suuremman riskin.
Komission lausunnossa todetaan, että jäsenvaltioiden päätökset rajoittaa tai kokonaan estää Huawein ja ZTE:n osallistuminen 5G-verkkojen käyttöönottoon ovat olleet oikeita ja sopusoinnussa maiden aiemmin sopimien toimenpiteiden kanssa turvallisen 5G:n käyttöönottamiseksi. Näin esimerkiksi Ruotsi teki aivan oikein estäessään Huawein ja ZTE:n pääsyn laitetoimittajina maan 5G-taajuuskisaan.
24 jäsenvaltiota on hyväksynyt tai aikoo hyväksyä työkalupakin (Toolbox) säännöt, jotka antavat maiden viranomaisille oikeuden suorittaa turvatarkastuksia ja ryhtyä toimenpiteisiin, jos ne katsovat sen tarpeelliseksi. Tähän mennessä kymmenen maata on ryhtynyt tällaisiin toimenpiteisiin ja kolme on ryhtymässä niihin, komissio kirjoittaa.
Lisäksi komissio pyrkii aktiivisesti olemaan käyttämättä verkkoja Huawein ja ZTE:n laitteilla tai tukeakseen näitä sisältäviä ohjelmia. Jos jäsenmaa ei ole vielä ottanut työkalupakin sääntöjä käyttöönsä, komissio sisältää maata ryhtymään siihen välittömästi.
Kiinalaisia tukiasemia ja muita verkkolaitteita käytetään edelleen laajasti Euroopassa. Tanskalaisen Strand Consultin raportin mukaan kahdeksassa maassa 31:stä yli 50 prosenttia 5G-verkkojen RAN -laitteista tulee kiinalaisilta toimittajilta. Voidaan hyvin olettaa, että kiinalaisten laitteiden korvaaminen EU-jäsenmaiden operaattorien verkoissa tulee niille hyvin kalliiksi.
Suomessa DNA ja Elisa ovat aiemmin kertoneet käyttäneensä useiden toimittajien - myös Huawein - laitteita radioverkossaan. Ydin- eli core-verkko on katsottu kriittiseksi, eivätkä operaattorit käytä kiinalaisia laitteita näissä verkon osissa.
Komission päivitettyyn raporttiin voi tutustua täällä.