logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

5G-teknologia modernisoidaan vuonna 2024, minkä myötä mobiiliverkon melkoisten toiminnallisten ongelmien odotetaan ratkeavan. VTT:n ja Traficomin mukaan kaapeliyhteys matkapuhelintukimastosta ydinverkon ensimmäiseen solmukoneeseen ei aina vedä, mutta muitakin teorioita ongelmien syistä löytyy.

- Operaattorien mainosten antamat tiedot 5G:n datansiirtonopeudesta eivät pidä paikkaansa, avaa keskustelun VTT:n Konvergoituvien verkkojen laboratorion, CNL:n tutkimusryhmän johtaja Jyrki Huusko.

Verkko tökkii, juuri muusta ei eri osapuolten kanssa ollakaan yhtä mieltä. Siihen, miksi yhteys temppuilee, löytyy yllättäen keskenään kilpailevia selityksiä.

Eritoten kellonaikoina, jolloin mobiiliverkon kautta ladataan peli- ja videosisältöjä, siirtonopeus laskeekin radikaalisti. Mutta nokialaisen näkemyksen mukaan 5G-dataliikenteen mahdollinen takkuilu johtuu eri syistä kuin VTT:n ja Traficomin tahoillaan laatimassa analyysissä. Nokian mukaan kyse olisi ennen muuta tukiaseman ja runkoverkon välisen siirtoyhteyden kuormittumisesta.

Kaupungeissa tukiaseman ja runkoverkon väliset yhteydet ovat kuitukaapelia, jossa taas Nokian arvion mukaan pitäisi riittää kaistaa suurelle dataviralle ilman ongelmia.

Sen sijaan eritoten maaseudulla langattomissa mastojen välisissä siirtoverkoissa on käytössä pienemmän kapasiteetin omaavaa mikroaaltoradioteknologiaa, radiolähettimiä, joissa ei riitä siirtokapasiteetti.

- Mastojen välisessä dataliikenteessä on pullokaula, joka korjataan. Mikroaaltoradiot tullaan päivittämään seuraavan sukupolven mikroaaltoradioteknologiaan viimeistään 6G:n myötä, visioi Nokian Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän strategia- ja teknologiajohtaja Ari Kynäslahti.

- Myös kuidun yleistyminen tulee jatkumaan: tällä hetkellä olemme saavuttamassa 5G-verkkojen markkinahuippua, jonka maailmanlaajuisesti arvioidaan jatkuvan tämän vuosikymmenen loppuun.

Verkolla 90 prosentin peitto

Kuinka paljon kuitua tullaan maahan kaivamaan, tai vaihtamaan tehokkaampaan, siitä ei vielä löydy arviota. 90 prosenttia 5G-verkon peitosta on periaatteessa valmiina. Kuitu-urakointi jatkuu pohjoisessa, mutta se on eri lähteiden mukaan hidastunut.

5G-mobiilidatan siirtoverkko kuormittuu tavalla, josta teleoperaattorit eivät juuri ole hiiskuneet. Verkon nopeuden mittaaminen on laajentunut kansan keskuuteen. Näiden mittaustyökalujen, ”bittimittareiden” logiikka on erilainen kuin Nokialla sen omissa työkaluissa.

VTT:n kehittämän Mobiilimittarin dataa on rikastettu lisätyökaluilla. Näin on saatu selville, että natiivin 5G-verkon asemesta kontrollina toimii 4G:n perusteknologia, joka yhdistää kantotaajuuksia optisessa kuituverkossa matkapuhelintukiasemasta lähimpään core- eli ydinverkkosolmukoneeseen saakka.

Traficom jakaa netissä kehittämäänsä Bittimittaria, jolla jokainen voi mitata verkon kuormittumista. Näin selville saadaan myös tekijöitä, kuten maastosta aiheutuva nopeuden aleneminen.

Bittimittarin mukaan vuorokauden primetime-aikoina kaapeli palaa punaisena. Paineistunut alue on työkalulla määritelty juuri mobiilitukimastosta lähtevän siirtoverkon kuitukaapelin ja lähimmän solmupalvelimen väliseen yhteyteen.

Nokian Kynäslahti ei silti tunnu uskovan tähän kuormitusteoriaan.

Verkoille useita tukitoimenpiteitä

Samaa matkaviestinverkkoa samalla hetkellä käyttävien käyttäjien määrä voi pudottaa alueen tukiaseman polvilleen. Kuorma kasvaa melkoista vauhtia. Vuonna 2022 mobiilidataa siirrettiin 4229 miljoonaa gigatavua, jossa kasvua edellisestä vuodesta oli 13,5 prosenttia. Kasvu on jatkunut tänä vuonna.

Ongelmat tunnetaan Suomen verkkorakentaja Suomen Yhteisverkossa, jonka omistavat puhelinoperaattoriyritykset DNA ja Telia. Yhteisverkon ratkaisussa 5G-tekniikka ottaa osan aiemmin 4G:llä siirretystä liikenteestä, mikä vapauttaa kapasiteettia 4G-verkossa. Jo NSA-arkkitehtuurin non standalone -nimi tarkoittaa, että 5G-yhteydet tukeutuvati 4G-tekniikkaan.

Yhteisverkon mukaan vuoden 2024 aikana teknologioita modernisoidaan ja 3G-verkko ajetaan kokonaan alas. Tällä vapautuvalla kapasiteetilla parannetaan datavirran sujuvuutta.

5.5G apuun

Myös Nokia on sitä mieltä, että teknisiä toimenpiteitä tarvitaan, vaikkei yritys allekirjoitakaan muiden toimijoiden tulkintoja kuormituspaikannuksista. 5G:n data on kuormitukselle altis samalla tavalla kuin muukin optisessa kuidussa virtaava paketoitu dataliikenne.

5G-verkkoa odottaa Advanced-laajennus ennen 6G:tä. Se on eräänlainen 5.5G.

Matkaviestinjärjestelmistä tulee markkinoille uusi sukupolvi noin joka kymmenes vuosi mutta 5G on jo nyt kapasiteettinsa rajoilla. On nähtävissä, että tulevaisuuden sovellukset vaativat niin tehokasta verkkoa, että 5G:n suorituskyky ei siihen riitä. Esimerkiksi teollisuudessa käytössä olevat dynaamiset digitaaliset kaksoset ovat erittäin reaaliaikaisia esityksiä fyysisestä maailmasta. Kuluttajapuolella muun muassa pelimaailma tarvitsee uusia 3D-katselulaitteita.

Nokian Kynäslahti korostaa lisätyn virtuaalitodellisuuden VR- ja AR-katselulasien käytön tarvitsemaa verkkoyhteyden kaistan leveyttä.

5G:n datasiirtonopeus ja kapasiteetti eivät kuitenkaan riitä kaikkiin suunnittelupöydällä oleviin sovelluksiin ja pelikoneisiin. Lisäksi haasteena ovat järjestelmät, esimerkiksi digitaalinen kaksonen, joissa latenssin eli datan siirron vasteajan pitää painua millisekunteihin – jopa sekunnin tuhannesosiin.

- Muutaman vuoden sisällä nykyisistä 5G-verkoista aletaan siirtyä niin sanottuihin edistyneisiin 5G-Advanced –verkkoihin, Kynäslahti sanoo.

Uusia standardeja

Myös siirtyminen 6G-tekniikkaan löytyy jo kehityksen tiekartoista. Vaikka 6G tarvitaan varhennettuna, sitä ei tempaista tyhjästä. 5G saa kaivattua lisäpotkua osastandardien, erityisesti 3GPP:n R18-, R19- ja R20-määrityksistä, joista viimeinen määrittää 5G-Advanced -toiminnallisuuksia.

5G:n datavirta tulee yltämään 10 gigabittiin sekunnissa taajuuksien yhdistämisen kautta. 6G:ssä tavoite liikkuu luokassa 100 gigabittiä sekunnissa. Uuden järjestelmäpiiriem sukupolven myötä myös virran kulutus pienenee sekä 5G Advancedin että 6G:n osalta.

- 6G-aikakaudella verkkojen suorituskyky ja myöskin käytettävyys parantuu uudentyyppisen tekoälyn avulla, Kynäslahti määrittelee.

VTT:n Huusko on samaa mieltä, että siirtonopeudeltaan varma ja luotettava verkko tulee Euroopan tasolla perustumaan uudenlaiseen teknologiaan, joka realisoituu 7-10 vuoden kuluessa.

Reijo Holopainen

MORE NEWS

Näin Teslan ja BYD:n akut eroavat toisistaan

Saksalaisen RWTH Aachenin yliopiston tutkijat ovat tehneet perusteellisen purkuanalyysin kahdesta maailman johtavan sähköautovalmistajan, Teslan ja BYD:n, litiumioniakusta. Tutkimuksessa verrattiin Teslan 4680-sylinterikennoa ja BYD:n Blade-prismaattista kennoa kennotasolla.

Suomalaisyritys tuo yrityksille oman tekoälyn

Suomalainen konsulttitalo Y4 Works on lanseerannut uuden tekoälyratkaisun, Suunta.ai:n, joka tuo organisaatioille niiden oman, asiantuntijamaisen tekoälyn. Toisin kuin yleiset kielimallit, kuten ChatGPT, Suunta.ai oppii yrityksen omasta datasta, haastaa käyttäjäänsä ja toimii kuin digitaalinen liiketoimintakonsultti.

Piikarbidi vähentää tehohäviöitä datakeskuksessa

ON Semiconductor on julkaissut uuden sukupolven tehomoduulin, joka lupaa merkittävästi pienempiä tehohäviöitä ja energiatehokkaampaa käyttöä erityisesti datakeskuksissa ja teollisuussovelluksissa.

Boreo ostaa Elfa Distrelecin Suomen ja Baltian toiminnot

Boreo Oyj on allekirjoittanut sopimuksen Elfa Distrelecin myyntitoimintojen ostamisesta Suomessa, Latviassa, Virossa ja Liettuassa. Kaupan myötä Elfa siirtyy näissä samaan yritysryhmään kuin Yleiselektroniikan toiminnot. Kauppahinnaksi ilmoitetaan 5,5 miljoonaa euroa.

Ruotsalaistutkijoiden vahvistin nostaa kuidun kapasiteetin 10-kertaiseksi

Göteborgilaisen Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen optisen vahvistimen, joka voi moninkertaistaa kuituverkkojen tiedonsiirtokyvyn. Uusi vahvistin mahdollistaa jopa kymmenen kertaa enemmän dataa sekunnissa verrattuna nykyisiin teknologioihin.

Google siirtää sovelluskehityksen selaimeen – tekoäly isossa roolissa

Google esitteli Cloud Next -tapahtumassaan uuden sukupolven sovelluskehitysalustan, Firebase Studion, joka siirtää koko kehitysprosessin selaimeen – suunnittelusta julkaisuun. Uutuus rakentuu vahvasti tekoälyavusteisuuden ympärille ja hyödyntää Googlen omaa Gemini-mallia läpi koko kehityksen.

Trumpin tullit iskevät rankasti suuriin amerikkalaisiin autonvalmistajiin

Yhdysvallat asetti viime viikolla 25 prosentin tuontitullit useista maista tuotaville autoille ja varaosille. Presidentti Trumpin hallinnon ilmoittamat laajat tuontitullit ovat tuomassa autoalalle uudenlaisia haasteita. Vaikka toimenpiteet on nimellisesti suunnattu vahvistamaan kotimaista teollisuutta, tuoreen analyysin mukaan myös Yhdysvaltain omat jättivalmistajat – General Motors, Ford ja Stellantis – ovat merkittävästi alttiita tullien vaikutuksille.

Nokian ja Telian 5G-viipale kattoi kolme maata

Nokia, Telia ja Puolustusvoimat ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti merkittävän teknologisen virstanpylvään toteuttamalla ensimmäisen saumattoman 5G Standalone -verkkoviipaleen (slice) siirron kolmen eri maan välillä toimivassa verkossa. Kokeilu osoittaa, kuinka 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä myös kansainvälisesti.

Optinen liitäntä tuotiin ensimmäistä kertaa SSD-levylle

Tallennustekniikan kehityksessä saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun KIOXIA, AIO Core ja Kyocera julkistivat ensimmäisen toimivan SSD-levyn, jossa käytetään optista liitäntää. Uusi prototyyppi yhdistää PCIe 5.0 -väylän ja valoon perstuvan optisen tiedonsiirron, mikä tekee siitä maailman ensimmäisen laatuaan.

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Trump haluaa nopeuttaa miljardi-investointeja Yhdysvaltain puolijohdeteollisuuteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut uuden presidentin asetuksen, jolla perustetaan United States Investment Accelerator -niminen virasto vauhdittamaan miljardiluokan investointeja maahan. Tavoitteena on houkutella sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä sijoittamaan erityisesti strategisesti tärkeisiin aloihin, kuten puolijohdeteollisuuteen.

Ethernet aikoo vallata autot

CAN-väylä on hallinnut autoja pitkään, mutta moni uskoo kaistatarpeen vaativan jatkossa Ethernetiä. Tätä silmällä pitäen Infineon on ostanut Marvellin aujoneuvojen Ethernet-liiketoiminnan 2,5 miljardilla dollarilla. Kauppa kattaa Marvellin Brightlane-tuotesarjan ja siihen liittyvät varat, ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 aikana.

STMicroelectronics julkisti kevyemmän version MP25-prosessorista

STMicroelectronics on tuonut markkinoille uuden STM32MP23-mikroprosessorisarjan, joka täydentää viime vuonna julkaistua MP25-sarjaa. Uutuusprosessori tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen vaihtoehdon teollisuuden ja esineiden internetin (IoT) älykkäisiin reunalaitteisiin, koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymäratkaisuihin.

Androidin avustin voi muuttua vaaralliseksi takaoveksi

Androidin esteettömyyspalvelu – jonka tarkoitus on auttaa käyttäjiä käyttämään puhelinta paremmin esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteiden kanssa – voi muuttua tietoturvariskiksi. Tuore Georgia Techin tutkimus esittelee uuden analyysityökalun, DVa:n, joka paljastaa, kuinka haittaohjelmat hyödyntävät tätä avustinta päästäkseen käsiksi käyttäjän tietoihin ja sovelluksiin.

Ruotsalaisinnovaatio mahdollistaa kiinteät litiumakut

Ruotsissa on otettu merkittävä askel kohti turvallisempia ja kestävämpiä akkuja. Luleån teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen materiaalin, joka voi mahdollistaa kiinteiden litiumakkujen eli ns. solid-state-akkujen laajemman käytön esimerkiksi sähköautoissa ja energian varastoinnissa.

Suomalaiset startupit keräsivät 1,4 miljardia euroa

Suomen startup-yritykset keräsivät vuonna 2024 yhteensä 1,4 miljardia euroa sijoituksia, mikä on 56 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, selviää Pääomasijoittajat ry:n tuoreista tilastoista. Kasvua vauhdittivat erityisesti loppuvuoden muutamat suuremmat rahoituskierrokset.

Murtamaton kvanttisalaus ja 33 terabitin linkki samaan kuituun

KDDI Research ja Toshiba Digital Solutions ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen kvanttitietoturvan ja korkean kapasiteetin tiedonsiirron yhdistämisessä. Yritykset onnistuivat siirtämään 33,4 terabittiä dataa sekunnissa ja kvanttisalausavaimia yhtä aikaa yhdessä optisessa kuituyhteydessä.

GPS:lle korvaaja: Bosch haluaa kaupallistaa kvanttianturit

Bosch syventää panostustaan kvanttiteknologiaan ja tähtää nyt kvanttianturien kaupalliseen läpimurtoon. Yhtiö perustaa yhdessä synteettisiä timantteja valmistavan Element Sixin kanssa yhteisyrityksen, jonka tavoitteena on tuoda kvanttianturit teolliseen tuotantoon ja käytännön sovelluksiin.

Tuxera tähtää 100 miljoonan euron liikevaihtoon

Suuri yleisö ei tunne suomalaista Tuxeraa, jonka asiakaskunta on varsin nimekäs: joukossa ovat esimerkiksi ABB, LG, NASA, Rockwell, Siemens ja Weka. Uuden toimitusjohta Stefan Schumacherin johdolla viime vuonna 24 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt yritys pyrkii kasvamaan sadan miljoonan euron taloksi viiden vuoden kuluessa.

Generatiiviseen tekoälyyn investoidaan 644 miljardia dollaria tänä vuonna

Gartnerin tuoreen ennusteen mukaan maailmanlaajuiset generatiivisen tekoälyn (GenAI) investoinnit nousevat 644 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuonna 2025. Tämä merkitsee 76,4 prosentin kasvua vuoteen 2024 verrattuna.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article