logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Suomessa rakennetaan nyt kuituyhteyksiä ennennäkemätöntä vauhtia, mutta valokuitumaana olemme jäljessä oikeastaan kaikkea muuta Eurooppaa. Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kauniston mukaan syy tähän löytyy maamme historiasta. Syyllinen on suoraan sanottuna Nokia.

Ensin hyvät uutiset. - Suomessa todellakin on käynnissä valokuitubuumi. Valokuitu on täysin ylivoimainen tiedonsiirtoteknologia kiinteiden kohteiden välillä. Valokuitu skaalautuu ilman merkittäviä lisäinvestointeja mihin tahansa tarvittaviin nopeuksiin. Se on myös luotettavin ja ympäristöystävällisin tiedonsiirtotapa, Kaunisto hehkuttaa optisten verkkojen hyötyjä.

Muualla Euroopassa kuitua on rakennettu aivan eri tahtiin. Miksi sama tapahtuu Suomessa vasta nyt? Tähän vastausta pitää Kauniston mukaan hakea Suomen tietoliikenteen historiasta. - Suomi eli Nokian kukoistusaikaa pitkään vielä 2000-luvun puolella. Suomen viestintäpalveluita tarjoavat suuret yritykset panostivat Nokian innoittamana vahvasti mobiiliverkkoihin ja käsitys oli se, että mobiili pystyy ratkaisemaan kaikki ihmisten viestintätarpeet. Tässä huumassa kiinteiden verkkojen kehitys jäi sivuraiteille.

Suomesta muodostui Nokia-aikaan hyvin omanlaisensa datamarkkina. Meillä on aina saatu nauttia rajattomasta datasta kiinteällä, varsin edullisella hinnalla. Ulkomaillakin Suomesta puhuttiin pitkään mobiilitekniikan laboratoriona. Kuituverkkojen kannalta tällä oli hyvin negatiivinen vaikutus.

- Suomessa ei ollut riittävän rahakasta investoria kiinteisiin verkkoihin. Toisaalta kysyntäkin olisi ollut heikkoa, koska tietoliikennemäärät olivat pienemmät ja usko mobiiliin hurja, Kaunisto sanoo.

Muutama vuosi sitten alkoi näkyä iso muutos. Valokuitunen tuli markkinoille vuonna 2020 ja alkoi rummuttaa isoja investointeja ja valtakunnallista markkinanvalloitusta, samoin teki Valoo. - Vanhoista pelureista Lounea heräsi asiaan ensimmäisenä ja tajusi, että heidän on joko oltava tässä pelissä mukana tai näivetyttävä pieneksi paikalliseksi toimijaksi. Lopulta myös Elisa heräsi kilpailutilanteen totaaliseen muutokseen ja ilmoitti merkittävistä investoinneista valokuituverkkoihin, Kaunisto kertaa buumin alkua.

Sitten iski korona ja Kauniston mukaan ihmiset havahtuivat etätyön kautta mobiiliverkkojen riittämättömyyteen. - Hyvien yhteyksien merkitys alettiin vähitellen ymmärtää. Olemme nyt siinä pisteessä, että kansainvälisiä ”ison rahan” toimijoita on tullut paljon lisää, kuten Global Connect (jonka omistavat EQT ja Yhdistyneistä Arabiemiraateista kotoisin oleva Mubadala) sekä MPY:n ostanut Infranode. Tällä hetkellä kilpailu jäljellä olevista alueista käy kuumana ja alueet on käytännössä jaettu toimijoiden kesken 2025 loppuun mennessä. Kyseessä on merkittävä markkinan uusjako.

Kaunisto ennustaa, että perinteiset teknologiat kuten kaapelitelevisio kaatuvat valokuidun tieltä ja nykyisten verkkojen omistajat kuten DNA, Elisa ja Telia menettävät osuuksiaan jatkuvasti kiinteiden verkkojen markkinasta. - Ihmiset vaihtavat liittymiänsä valokuituun. Tätä muutosta ei ole osattu mielestäni tunnistaa vielä kovin hyvin, mutta uskon, että muutos tulee näkymään isosti seuraavan kahden vuoden aikana.

Valokuitunen eroaa muista kuituverkon rakentajista siten, että yritys uskoo avoimen verkon malliin. Siinä asiakkaalla on oikeus tehdä itsenäisesti omat ratkaisunsa. - Kilpailu asiakkaista takaa myös asiakkaille aina kilpaillut hinnat ja kilpailun kirittämän laadun palveluissa. Malli tulee Ruotsista ja on siellä jo pidemmältä ajalta testattu toimivaksi malliksi.

Avoin palvelukerros mahdollistaa Valokuitusen tavalla toteutettuna kuluttajalle täyden valinnanvapauden ja riippumattomuuden. Valokuitusen verkossa asiakas tilaa ensin vain verkkoyhteyden eli valokuidun kotiin. Internetyhteyteen eli laajakaistapalveluun asiakkaan ei tarvitse sitoutua välttämättä ollenkaan, mutta sen saa itse tilata sitten, kun kuitu on käyttövalmis. - Tämä on myös merkittävä ero kaikkiin muihin toimijoihin markkinassa. Lähes kaikki muut toimijat vaativat asiakasta sitoutumaan samalla hetkellä kuitutilauksen kanssa myös määräaikaiseen laajakaistapalveluun, ainakin mikäli haluaa saada liittymän edulliseen hintaan). Kun kuituliittymän toimittaminen saattaa kuitenkin viedä pahimmillaan tässä markkinassa jopa 2 vuotta, niin kaksi vuotta ennen kuidun toimittamista tehty laajakaistatilaus ei ole kuidun käyttöönottohetkellä millään mittarilla kilpailukykyinen tuote, Kaunisto selventää.

Käytännössä asiakas voi päätyä sopimukseen, joka on mallia 2+2 vuotta. Kauniston mukaan tämä on viestintäpalvelulainkin näkökulmasta varsin erikoinen tilanne, sillä laissa todetaan, että viestintäpalvelusopimuksen maksimaalinen määräaikaisuuden kesto on 2 vuotta. - Valokuitusen asiakkailla on siis vapaus valita ja verkossa on laajakaistapalveluissa aito kilpailu asiakkaista, Kaunisto sanoo. Hän pitää avoimuutta ehdottomasti Valokuitusen uniikki kilpailuetu, jonka myös asiakkaat tuntuvat hyvin ymmärtävän, kunhan heille asia ensin selvitetään.

Käytännössä Valokuitunen vuokraa kuitunsa Telialle, joka omistaa 40 prosenttia yhtiöstä. Telia puolestaan mahdollistaa eri palveluoperaattoreiden pääsyn yhtäläisin periaattein Valokuitusen verkkoon palveluntarjoajaksi. Kapasiteettihan kuidussa on lähes rajaton. Merkittävä ero mobiiliverkkoon on symmetrisyys: data kulkee yhtä nopeasti molempiin suuntiin. Tätä kuluttajat eivät vielä riittävästi ymmärrä, Kaunisto valittelee.

- Tällaisten teknisten asioiden merkitys on kuluttajille keskimäärin todella vierasta. Näiden arvo selviää vasta, kun se selitetään kuluttajalle. Mainonnassa näiden arvo on siis todella pieni, vaikka sen merkitys onkin todellisuudessa suuri.

Valokuitunen rakentaa kaikki verkkonsa mikrokanavatekniikalla. Se on vähän kalliimpi tapa toteuttaa verkkoa, mutta tekniikaltaan kuitenkin paras ja jälkeenpäin laajennettavin sekä alueellisesti että käyttötarkoituksiltaan, kuten Kaunisto sanoo.

- Tämän vuoksi rakennamme aina kapasiteetin kaikille kaivettujen katujen kiinteistöille, joten meidän ei tarvitse avata katuja lähtökohtaisesti kuin kerran. Lisäliittymät voidaan ottaa suoraan kadunvarteen jo aiemmin tuoduista mikrokanavista, Kaunisto päättää.

 

MORE NEWS

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Uusi muisti nopeuttaa sekä grafiikkakortteja että tekoälylaskentaa

Muistiteknologian kehitys ottaa jälleen harppauksen eteenpäin, sillä JEDEC on julkaissut uuden sukupolven High Bandwidth Memory -standardin. HBM4-muisti lupaa mullistaa suorituskyvyn erityisesti tekoälylaskennan ja huipputason grafiikkasuorittimien osalta.

Näin HDMI:n tappaja GPMI toimii

Kiinalaisten teknologiayritysten kehittämä GPMI-standardi on paitsi nopeampi kuin HDMI, se myös yksinkertaistaa laitearkkitehtuuria radikaalisti. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin siihen, miten GPMI toimii ja mitä sen käyttöönotto tarkoittaa kuluttajalle.

Sulautettu tiedostojärjestelmä tukee nyt laajoja tietokantoja

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistoratkaisuista tunnettu SEGGER on päivittänyt suositun emFile-tiedostojärjestelmänsä tukemaan suuria tietokantoja integroimalla siihen suositun SQLite-tietokantamoottorin. Uudistus hyödyntää SEGGERin BigFAT-laajennusta, jonka avulla yli 4 gigatavun tiedostojen käsittely onnistuu FAT-tiedostojärjestelmillä.

Uusi standardi poistaa avaimet ovista

NXP esittelee ratkaisun, joka vie älylukot ja digitaaliset avaimet uudelle tasolle – fyysisiä avaimia ei enää tarvita. Ratkaisun keskiössä on tuore Aliro-standardi, jota kehitetään Connectivity Standards Alliancen alaisuudessa. Sen tavoitteena on mahdollistaa yhteensopiva, turvallinen ja helppokäyttöinen digitaalinen pääsy niin koteihin kuin ajoneuvoihin – riippumatta siitä, minkä valmistajan laitteita käytetään.

Kännykkämarkkina kasvoi hieman alkuvuonna

Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä maailmanlaajuiset älypuhelintoimitukset kasvoivat 1,5 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Kansainvälisen markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan toimituksia kertyi yhteensä 304,9 miljoonaa kappaletta. Markkina kehittyi pitkälti ennakoiden mukaisesti, vaikka taustalla oli merkittäviä geopoliittisia jännitteitä, erityisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota sekä siihen liittyvät tullikiistat.

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article