logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Digitaalisista kaksosista on puhuttu kiihtyvällä vauhdilla viime vuosina. Suuret kansainväliset yritykset odottavat erilaisista virtuaalisista malleista miljardibisnestä. Niiden kanssa kisaa joensuulainen Process Genius, jonka valttina on täysin kustomoitava digitaalinen kaksonen.

Process Geniuksen uusi alusta on nimeltään Genius Core. Se antaa valmistavan teollisuuden ja prosessiteollisuuden yrityksille mahdollisuuden rakentaa kustomoitu digitaalinen kaksonen tiloistaan. Näin yritykset saavat reaaliaikaisen kokonaiskuvan esimerkiksi huoltotarpeista, turvallisuudesta ja toiminnan tehokkuudesta mistä päin maailmaa tahansa.

Euroopan markkinoille tuotu alusta auttaa valvomaan prosessien poikkeamia, huoltotarpeita, turvallisuushälytyksiä ja toimintahäiriöitä. Tämä on usein erittäin haastavaa, sillä eri järjestelmiä ja mittauspisteitä voi tehdaslattialla olla käytössä satoja.

Genius Core keskittää kaikki tiedot laitteista 3D-kuvaksi sekä tehdas- että konekohtaisella tasolla, ja kaikki tiedot ovat käytettävissä reaaliajassa. Toimitusjohtaja Jani Akkilan mukaan alustan avulla voidaan taistella datamelua vastaan, joka on yksi kriittisimmistä teollisuuden tehokkuutta hidastavista tekijöistä.

Akkilan mukaan nykytoimijoilla ei todellakaan ole pulaa datasta. - Teollisuus 4.0:n kehityksen aikana markkinoille on tullut laaja valikoima mittareita ja ohjelmistoja, joista saadaan kaikki kuviteltavissa oleva tieto tuotantolaitoksen jokaisesta laitteesta. Ongelmana on se, että tietoa ei osata hyödyntää riittävästi: satojen järjestelmien ja tuhansien datapisteiden myötä haasteeksi on muodostunut tiedon ymmärtäminen ja oikeiden päätösten tekeminen.

Tätä ongelmaa ratkaisemaan on syntynyt Genius Core. Yrityksellä on taustaa digitaalisten kaksosten kehittämisestä samalla mallilla yli 10 vuoden ajalta. Akkilan mukaan ratkaisuissa oli kuitenkin paljon yritys- ja sovelluskohtaisia eroja, vaikka kaikissa yhdistävä tekijä oli näyttää päätöksenteolle ja reagoinnille oleellisia asioita. - Noin 4 vuotta sitten aloimme viemään kumuloitunutta osaamista konfiguroitavaksi SaaS-pohjaiseksi ratkaisuksi, jotta eri yritysten ja käyttötapausten tarpeet saadaan konfiguroitua asiakkaan toimesta näkymiin ilman koodausta.

Genius Core käyttää Azuren IoT-hubia tiedon käsittelyyn tuotantolinjalta. Anturien määrälle ei tällä hetkellä ole rajoituksia, koska lisenssi on yksikkökohtainen. Ei myöskään ole väliä, onko anturi kiinni tuotantolaitoksen järjestelmässä langallisesti vai langattomasti. Käyttöön tuleva data on käytännössä reaaliaikaista. - Tällä hetkellä virkistystaajuus on 20 sekuntia ja viive 5 sekuntia, tätä tullaan parantamaan ihan lähitulevaisuudessa tarpeiden mukaan, Akkila kertoo.

Genius Core on SaaS-ratkaisu, jonka voi linseoidan kolmen eri tason ominaisuuspaketeilla. Akkilan mukaan lisenssin ovat yksikkö- tai tehdaskohtaisia ja lisenssi maksaa 390 - 1550 euroa kuussa. Lisäksi Process Genius tarjoaa asiakkaille apua konfiguroinnissa, sisällön ylläpidossa, alustan ladattavien 3D-mallien käsittelyssä tai integraatiossa kiinteällä kuukausihinnalla.

Tällä hetkellä maailmalla ei ole sellaisia ohjelmistotaloja, jotka eivät kehittäisi digitaalisen kaksosen konsepteja. Miten pieni softatalo Joensuusta voisi kisata niiden kanssa? Akkilan mukaan tässä auttaa kokemus, jota on kertynyt monia muita pidemmältä ajalta.

- Suurin osa on aloittanut vasta 2017 jälkeen kun Gartner toi termin laajempaan käyttöön. Olemme keränneet jo ennen sitä ymmärrystä, mitkä ovat todelliset käyttötapaukset, jotka maksavat investoinnin ja tuovat aitoa lisäarvoa. Monet muut tekevät vielä hyvin projektipainotteisia ratkaisuja, mikä näkyy sekä investoinnin kovassa hinnassa että ylläpidon ja jatkokehityksen vaikeudessa, toisin kuin meillä.

Akkilan mukaan on myös tärkeä ymmärtää, että digitaalisen kaksosen alla on monia erityyppisiä ratkaisuja. - Suurimmat kehityspanokset maailmalla menevät simulaatio- ja matemaattis-fysikaalisten digikaksosten kehitykseen. Me olemme tilannekuvakerros, joka voi näyttää muista järjestelmistä ja digital twin -tyypeistä oleellisen ihmisille, jotka ovat vastuussa. Olemme viimeinen linkki kaiken älyn ja ihmisen välissä, Akkila päättää.

Lisätietoja täällä.

MORE NEWS

Traficom varoittaa: myös .fi-pääte voi viedä huijaussivulle

Suomalaiset verkkosivustot, joilla on .fi-pääte, koetaan usein turvallisiksi. Aika ajoin ilmenee kuitenkin tapauksia, joissa tätä luottamusta on pyritty hyväksikäyttämään. Kyberturvallisuuskeskus kehottaakin tarkkaavaisuuteen myös .fi-osoitteiden kanssa.

Haluatko murtautua yrityksen verkkoon? Se maksaa vain 500 dollaria

Pimeässä verkossa käydään vilkasta kauppaa yritysverkkoihin murtautumisesta ja hinnat ovat yllättävän edullisia. Tietoutrvayritys Check Pointin uunituoreen raportin mukaan rikolliset voivat ostaa pääsyn yritysten sisäverkkoihin jopa 500 dollarilla.

Maailman pienin lidar painaa vain 50 grammaa

Sony Image Sensing Solutions on julkistanut maailman pienimmän ja kevyimmän lidar-etäisyysanturin. Uusi AS-DT1-malli hyödyntää dToF-teknologiaa (Direct Time of Flight) ja painaa vain 50 grammaa. Moduulin mitat ovat vain 29 x 29 x 31 millimetriä.

Apple aikoo kiertää Trumpin tullimaksut

Apple pyrkii välttämään jopa 145 prosentin tullit Kiinasta tuoduista tuotteista siirtämällä iPhone-tuotantoaan Intiaan ja nopeuttamalla logistiikkaansa, kertovat Reuters ja MarketWatch. Yhtiö on Reutersin mukaan lennättänyt viime viikkojen aikana noin 600 tonnia iPhoneja – arviolta 1,5 miljoonaa kappaletta – Intiasta Yhdysvaltoihin. Tarkoituksena on kasvattaa Yhdysvaltain varastoja ennen kuin tullit nostavat laitteiden hintoja dramaattisesti.

Uusi anturi tuo elokuvatason kuvanlaadun huippupuhelimiin

Piilaaksolainen Omnivision on julkistanut uuden kuva-anturin, joka tuo ennennäkemättömän laajan dynaamisen alueen ja elokuvatason videokuvauksen älypuhelimiin. OV50X-uutuusanturi on suunnattu huippuluokan puhelimiin, jotka tavoittelevat parasta mahdollista kuvanlaatua kaikissa valaistusolosuhteissa.

Yllättävä tutkimus: ChatGPT tekee samanlaisia päättelyvirheitä kuin ihminen

Tuore kansainvälinen tutkimus paljastaa, että tekoäly ei ole niin rationaalinen kuin usein uskotaan. OpenAI:n kehittämä ChatGPT tekee monissa tilanteissa samanlaisia päättelyvirheitä kuin ihmiset – ja joskus vielä pahempia.

Näin Teslan ja BYD:n akut eroavat toisistaan

Saksalaisen RWTH Aachenin yliopiston tutkijat ovat tehneet perusteellisen purkuanalyysin kahdesta maailman johtavan sähköautovalmistajan, Teslan ja BYD:n, litiumioniakusta. Tutkimuksessa verrattiin Teslan 4680-sylinterikennoa ja BYD:n Blade-prismaattista kennoa kennotasolla.

Suomalaisyritys tuo yrityksille oman tekoälyn

Suomalainen konsulttitalo Y4 Works on lanseerannut uuden tekoälyratkaisun, Suunta.ai:n, joka tuo organisaatioille niiden oman, asiantuntijamaisen tekoälyn. Toisin kuin yleiset kielimallit, kuten ChatGPT, Suunta.ai oppii yrityksen omasta datasta, haastaa käyttäjäänsä ja toimii kuin digitaalinen liiketoimintakonsultti.

Piikarbidi vähentää tehohäviöitä datakeskuksessa

ON Semiconductor on julkaissut uuden sukupolven tehomoduulin, joka lupaa merkittävästi pienempiä tehohäviöitä ja energiatehokkaampaa käyttöä erityisesti datakeskuksissa ja teollisuussovelluksissa.

Boreo ostaa Elfa Distrelecin Suomen ja Baltian toiminnot

Boreo Oyj on allekirjoittanut sopimuksen Elfa Distrelecin myyntitoimintojen ostamisesta Suomessa, Latviassa, Virossa ja Liettuassa. Kaupan myötä Elfa siirtyy näissä samaan yritysryhmään kuin Yleiselektroniikan toiminnot. Kauppahinnaksi ilmoitetaan 5,5 miljoonaa euroa.

Ruotsalaistutkijoiden vahvistin nostaa kuidun kapasiteetin 10-kertaiseksi

Göteborgilaisen Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen optisen vahvistimen, joka voi moninkertaistaa kuituverkkojen tiedonsiirtokyvyn. Uusi vahvistin mahdollistaa jopa kymmenen kertaa enemmän dataa sekunnissa verrattuna nykyisiin teknologioihin.

Google siirtää sovelluskehityksen selaimeen – tekoäly isossa roolissa

Google esitteli Cloud Next -tapahtumassaan uuden sukupolven sovelluskehitysalustan, Firebase Studion, joka siirtää koko kehitysprosessin selaimeen – suunnittelusta julkaisuun. Uutuus rakentuu vahvasti tekoälyavusteisuuden ympärille ja hyödyntää Googlen omaa Gemini-mallia läpi koko kehityksen.

Trumpin tullit iskevät rankasti suuriin amerikkalaisiin autonvalmistajiin

Yhdysvallat asetti viime viikolla 25 prosentin tuontitullit useista maista tuotaville autoille ja varaosille. Presidentti Trumpin hallinnon ilmoittamat laajat tuontitullit ovat tuomassa autoalalle uudenlaisia haasteita. Vaikka toimenpiteet on nimellisesti suunnattu vahvistamaan kotimaista teollisuutta, tuoreen analyysin mukaan myös Yhdysvaltain omat jättivalmistajat – General Motors, Ford ja Stellantis – ovat merkittävästi alttiita tullien vaikutuksille.

Nokian ja Telian 5G-viipale kattoi kolme maata

Nokia, Telia ja Puolustusvoimat ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti merkittävän teknologisen virstanpylvään toteuttamalla ensimmäisen saumattoman 5G Standalone -verkkoviipaleen (slice) siirron kolmen eri maan välillä toimivassa verkossa. Kokeilu osoittaa, kuinka 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä myös kansainvälisesti.

Optinen liitäntä tuotiin ensimmäistä kertaa SSD-levylle

Tallennustekniikan kehityksessä saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun KIOXIA, AIO Core ja Kyocera julkistivat ensimmäisen toimivan SSD-levyn, jossa käytetään optista liitäntää. Uusi prototyyppi yhdistää PCIe 5.0 -väylän ja valoon perstuvan optisen tiedonsiirron, mikä tekee siitä maailman ensimmäisen laatuaan.

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Trump haluaa nopeuttaa miljardi-investointeja Yhdysvaltain puolijohdeteollisuuteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut uuden presidentin asetuksen, jolla perustetaan United States Investment Accelerator -niminen virasto vauhdittamaan miljardiluokan investointeja maahan. Tavoitteena on houkutella sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä sijoittamaan erityisesti strategisesti tärkeisiin aloihin, kuten puolijohdeteollisuuteen.

Ethernet aikoo vallata autot

CAN-väylä on hallinnut autoja pitkään, mutta moni uskoo kaistatarpeen vaativan jatkossa Ethernetiä. Tätä silmällä pitäen Infineon on ostanut Marvellin aujoneuvojen Ethernet-liiketoiminnan 2,5 miljardilla dollarilla. Kauppa kattaa Marvellin Brightlane-tuotesarjan ja siihen liittyvät varat, ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 aikana.

STMicroelectronics julkisti kevyemmän version MP25-prosessorista

STMicroelectronics on tuonut markkinoille uuden STM32MP23-mikroprosessorisarjan, joka täydentää viime vuonna julkaistua MP25-sarjaa. Uutuusprosessori tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen vaihtoehdon teollisuuden ja esineiden internetin (IoT) älykkäisiin reunalaitteisiin, koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymäratkaisuihin.

Androidin avustin voi muuttua vaaralliseksi takaoveksi

Androidin esteettömyyspalvelu – jonka tarkoitus on auttaa käyttäjiä käyttämään puhelinta paremmin esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteiden kanssa – voi muuttua tietoturvariskiksi. Tuore Georgia Techin tutkimus esittelee uuden analyysityökalun, DVa:n, joka paljastaa, kuinka haittaohjelmat hyödyntävät tätä avustinta päästäkseen käsiksi käyttäjän tietoihin ja sovelluksiin.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article