Forum Virium Helsinki on julkistanut Suomen toistaiseksi suurimman drooniselvityksen tulokset. Pääkaupunkiseudulla tehdyn kyselyn mukaan droonit hyväksytään valvonta- ja kuvaustehtävissä harkiten. 43 prosenttia suhtautuu positiivisesti droonien käyttöön hätätilanteissa.
Mielipidemittaukseen vastasi vajaa 400 täysi-ikäistä pääkaupunkiseutulaista Helsingistä ja sen lähikunnista. Kyseessä on laajin drooneja koskeva selvitys, joka Suomessa on tehty. Kysely toteutettiin osana vuoden vaihteessa päättynyttä Euroopan unionin rahoittamaa kaupunki-ilmailuhanke AiRMOURia.
Kysely painottui erityisesti droonien käyttöön ensihoidossa, kuljetuksissa ja hätätilanteissa. Kysely selvitti, missä paikoissa vastaajat mieluiten näkisivät drooneja. Kärkeen nousivat toimistokeskittymät ja vehreät alueet, kuten puistot. Toisaalta puistojen yllä lentäminen herätti myös enemmän vastustusta kuin vaikkapa vesistöjen yltä kulkevat reitit.
59 prosenttia vastaajista toivoi, että droonit eivät lentäisi vapaasti missä vain kaupungin yllä. Selvästi vähiten niitä toivottiin kävelykeskustojen ja asuinalueiden ylle. Reilu puolet vastaajista suhtautui teknologiaan positiivisesti tai neutraalisti. Eniten he odottivat, että droonien käyttö vähentäisi päästöjä ja parantaisi kaukana tai hankalassa maastossa sijaitsevien paikkojen ja ihmisten saavutettavuutta.
Kyselyn perusteella kaupunki-ilmailussa huolettavat eniten turvallisuus- ja yksityisyyskysymykset. Vastaajista 84 prosenttia oli ainakin hieman huolissaan seurannan lisääntymisestä kamerallisten droonien myötä. 66 prosenttia arvelutti kyberturvallisuus eli esimerkiksi hakkerointi. Seuraavaksi suurimmiksi riskeiksi koettiin kolari- ja tippumisriskit sekä yksityisyyden suojan heikentyminen. 85 prosenttia vastaajista pitikin tärkeänä, että droonit olisivat yhtä turvallisia kuin jo käytössä olevat ilma-alukset.
Helsingissä on viime vuosina tutustuttu droonien käyttöön tavaroiden ja ruoan kuljetuksissa ja ensihoidon tukena. Esimerkiksi AiRMOUR-hankkeessa kokeiltiin defibrillaattorin ja epipenin kuljettamista. Parhaillaan käynnissä olevassa CITYAM-hankkeessa puolestaan testataan drooneja meripelastuskäytössä.
Kyselyn perusteella pääkaupunkilaiset suhtautuvat suopeimmin droonien käyttöön valo- ja videokuvaamisessa,valvonnassa ja huoltotöissä. Vastaajista ainoastaan seitsemän prosenttia piti valvontakäyttöä täysin epäsopivana.
43 prosenttia vastaajista suhtautui positiivisesti droonien käyttöön hätätilanteissa ja peräti 91 prosenttia toivotti ne tervetulleiksi kotinsa lähelle, jos on hätätilanne. Yli puolet hyväksyi myös droonien käytön lääkintätarvikkeiden ja näytteiden kuljettamiseen. Lisäksi vastanneista 69 prosenttia oli ainakin hieman kiinnostunut hoitohenkilökunnan ja loukkaantuneiden kuljettamisesta drooneilla.
Kyseyn tuloksiin voi tutustua täällä.
Kuva: Vesa Laitinen