Vantaan Petikossa tuotantoaan kasvattava Canatu ei vielä aiheuta isoja otsikoita, mutta tämä tilanne muuttuu pian. Yhtiö kertoi eilen käynnistäneensä uuden, japanilaisen DENSOn kanssa kehitetyn reaktorin, jolla hiilinanoputkikalvoja voidaan valmistaa kolminkertaisella nopeudella. Sen avulla voidaan vastata autoteollisuuden ADAS-laitteiden kasvavaan kysyntään.
Canatu valmistaa hiilinanoputkista kalvoja, joilla voidaan lämmittää vaikkapa auton lidarin pintaa. Näin valotutka pystyy toimimaan myös pakkasessa. Toimitusjohtaja Juha Kokkosen mukaan uusi reaktori kasvattaa kalvojen tuotantokapasiteetin lähes samoilla kustannuksilla. High performance -reaktoriksi kutsuttu laite tuo muitakin hyötyjä.
- Ominaisuudet paranevat, joten materiaalia tarvitsee printata vähemmän. Sama lämmitysteho saadaan aikaan läpinäkyvämmällä kalvolla eli käytännössä lämmityskerrosta ei näy, Kokkonen kehuu.
Uuden reaktorin myötä valmistettu linja on täysin automatisoitu, roboteilla toimiva rullalta-rullalle -laitteisto. Tavallaan painokone, jos niin haluaa kuvata. Sen avulla Canatu voi vastata ADAS-markkinoiden nopeaan kasvuun. Pian joka autossa on tutkia, kameroita ja valotutkia, joiden pintaan tarvitaan lämmityskerros. Volyymit lasketaan miljoonissa.
Canatun toinen tuotealue on paljon pienempi. Uusimpien mikropiirien valmistuksessa käytetään EUV-litografialaitteita. Sirujen valmistuksessa fotomaskin päälle tarvitaan suodatin, jonka pääasiallinen tehtävä on suojata fotomaskia partikkeleilta, pölyltä ja muilta epäpuhtauksilta, jotka saattavat laskeutua sen pinnalle valmistusprosessin aikana.
Näiden suodatinkalvojen markkinat lasketaan tällä hetkellä tuhansissa, mutta kyse on erittäin kalliista kalvoista. - Voisi ajatella, että timantti on kallein hiili, mutta suhteessa painoon tämä meidän hiili on paljon arvokkaampaa kuin kallein timantti, Juha Kokkonen kuvailee.
Viime vuonna EUV-filtterit toivat 82 prosenttia Canatun liikevaihdosta. Yhtiö on lisäksi tehnyt yhden valmistajan kanssa ensimmäisen lisenssisopimuksen, jonka myötä se alkaa valmistaa EUV-suodattimia omissa tiloissaan. Puolijohdevalmistuksessa vaaditaan SIO 3 -tason puhtautta eli tuhat kertaa sairaalan leikkaussalia puhtaampia oloja. - Filtteri pitää valmistaa samassa tilassa, missä sitä käytetään, kuvaa Kokkonen käytännön vaatimuksia.
Ensimmäistä lisenssiasiakasta hän ei voi paljastaa. - Asiakkaamme eivät halua tulla näillä asioilla ulos, koska he pitävät Canatua jonkinlaisena salaisena aseena, josta kilpailijat eivät saa tietää mitään.
Ei ole kovin kaukaa haettua, että joku iso puolijohdetaloa haluaisi ostaa Canatun? - Näin voisi ajatella, mutta se on sitten kokonaan eri kysymys. Näitä asioita en voi millään tavalla kommentoida, Kokkonen sanoo.
Canatun kehitys kannattavaksi yritykseksi, jonka tuote on arvokkaampi kuin kalleinkaan timantti, on vienyt 20 vuotta. Viimeisen puolentoista vuoden aikana henkilöstön määrä on kasvanut kaksinkertaiseksi ja nyt työntekijöitä on 113.
Kuvassa Yoshiyuki Yokoyama ja Toshihiko Muraki DENSOlta, sekä Canatun toimitusjohtaja Juha Kokkonen, suunnittelujohtaja Taneli Juntunen ja tuotantojohtaja Antti Valkola.