CERNin hiukkaskiihdyttimellä tehtävä universumin salaisuuksien selvittäminen ei onnistu ilman huippunopeita datayhteyksiä. Nyt Nokia ja hollantilaisen koulutuksen ja tutkimuksen IT-yhteistyöorganisaatio SURF ovat onnistuneet kiihdyttämään tutkijoiden käytössä olevan dataverkon nopeuden 800 gigabittiin sekunnissa vanhassa kuituverkossa.
Onnistunut kokeilu suoritettiin yli 1648 kilometriä olemassa olevasta kuitulinkistä, joka yhdistää Nikhefin, CERNin ja SURFin tutkimuslaitokset. CERNin hiukkaskiihdyttimen päivittämiseen tarvitaan tehokkaampi verkko, mikä mahdollistaa paremman tutkimuksen ja kasvattaa datasarjojen koon noin viisinkertaiseksi. Tämä voisi ruokkia uusia löytöjä perusfysiikassa vuoden 2029 jälkeen.
800 gigabitin yhteys yhdellä kanavalla onnistui olemassaolevassa kuituverkossa Nokian PSE-6-fotoniikkaprosessorilla. Onnistunut testi osoittaa, että nykyisestä optisesta verkosta voidaan edelleen saada merkittävästi lisää suorituskykyä.
PSE-6 on Nokian kuudennen sukupolven superkoherenttia fotoniikkaprosessori, jonka DSP-osa valmistetaan 5 nanometrin prosessissa ja joka toimii 130 gigabaudin nopeudella. Näin aaltomuotojen käsittelynopeus on nostettu 1,2 terabittiin sekunnissa. Kortilla PSE-6s-prosessorin sähköiset signaalit muunnetaan moduloiduiksi optisiksi signaaleiksi määrätyillä aallonpituuksilla C-STAR-muunninpiirillä.
Miksi hiukkaskiihdytin sitten tarvitsee nykyistä 200 gigabitin yhteyttä nopeammat linkit? CERNin mukaan neljä LHC-pääkoetta ovat tähän mennessä tuottaneet yli 1000 petatavua dataa – mikä vastaa kolmetuhatta vuotta teräväpiirtolaatuista sisältöä – ja tuhannet tutkijat ja ICT-yritykset ympäri maailmaa käyttävät ja analysoivat näitä tietoja.
Onnistuneessa testissä kuituyhteys kulki Amsterdamin ja Geneven välillä Belgian ja Ranskan halki. Kuitulinkki on osa SURF-verkostoa, joka yhdistää Hollannin kansalliset tutkimus- ja koulutuslaitokset, kuten Nikhef. Lisäksi SURF-verkko on myös hyvin yhteydessä muihin tutkimusverkostoihin ja kokeisiin maailmanlaajuisesti, mukaan lukien LHCOPN (LHC Optical Private Network). LHCOPN tarjoaa pääsyn CERNin hiukkaskiihdyttimen dataan.
CERN:n LHC-laitteisto aiotaan uudistaa HL-LHC:ksi, joka otetaan käyttöön vuonna 2029.