Oululainen Haltian kertoo toimittaneensa IoT-ratkaisunsa englantilaisen Milton Keynesin yliopistosairaalan käyttöön. Toimitusjohtaja Pasi Leipälän mukaan hanke osoittaa, miten digitalisaatiota voidaan hyödyntää uudella tavalla terveydenhuollossa.
Milton Keynesin projekti alkoi sairaalan syöpäosastolta vuonna 2022. Nyt koko sairaalan alueella on otettu käyttöön Haltianin Empathic Building Hospital -ratkaisu. Sen ytimessä on digitaalinen kartta, joka näyttää henkilökunnan sijainnin, kriittisten hoitolaitteiden tilanteen ja huoneiden käyttöasteen reaaliajassa. Ratkaisussa hyödynnetään RTLS-paikannusjärjestelmää.
Käytännössä kyse on erityyppisistä anturilaitteista, joita on liitetty tiloihin, kriittisiin laitteisiin, lääkekaappien avaimiin ja toki mokkulat kulkevat henkilöstön taskussa. Anturidata kuten lämpötilatieto ja sijaintitieto kulkevat Wirepasin MESH -protokollalla Bluetooth-linkin päällä yhdyskäytävään, josta data siirtyy 4G-linkillä pilveen.
Toisena kumppanina on Quuppa, jonka pienikokoisia moduuleja voidaan vaikka pitää taskussa. - Käytämme paikannusteknologiana tarpeen mukaan joko kumppaneita kuten Quuppaa tai Haltianin omaa HITS-järjestelmää, Leipälä sanoo.
Webbipohjainen ohjelmisto näyttää ruudulla paitsi laitteiden myös henkilöstön sijainnin. Näkyvyys auttaa henkilöstöllä lisäaikaa keskittyä potilaisiin, kun aikaa ei kulu vaikkapa koneiden etsintään.
Haltianin ratkaisussa ei ole kyse vain sijaintitiedosta. Yhtiön älykkäät anturit keräävät dataa erilaisista ympäristötekijöistä, kuten lämpötilasta, valaistuksesta, kosteudesta ja hiilidioksidipitoisuudesta. Kerätyn datan avulla esimerkiksi yksittäisten huoneiden ilmastointia voidaan säätää energiatehokkaasti. Haltianin avulla Milton Keynesin sairaala on onnistunut vähentämään kiinteistöjensä energiankulutusta 40 prosentilla.
Wirepasin protokollaa Haltian on Leipälän mukaan käyttänyt noin 2015-2016 lähtien. Koska protokolla on MESH-tyyppinen, laitteet jatkavat verkkoa automattisesti, eikä yhdyskäytäviä tarvitse olla kovin tiheään. Käytännössä yksi reititin kerrosta kohti riittää.
Leipälän mukaan käynnissä on parhaillaan eritasoisia pilotteja noin 15 sairaalassa Iso-Britanniassa, Norjassa, Ruotsissa sekä kaksi Suomessa. Yksi ruotsalainen merkittävä yhteistyö julkistettiin viime viikolla, kun Region Skåne eli yksi Ruotsin suurimmista sairaanhoitopiireistä sopi nelivuotisesta yhteistyöstä oululaisyrityksen kanssa. Sairaanhoitopiiri perusteli Haltianin valintaa ratkaisun kattavuudella, sama kumppani toimittaa kaiken antureista käyttöliittymään.
Milton Keynesiä Pasi Leipälä pitää tärkeänä referenssinä. NHS-laitos on lähivuosina rakentamassa kymmeniä uusia sairaaloita, joista harvoille ja valituille aukeaa taloudellisesti merkittäviä hankkeita. - Lisäksi Englannissa on paljon vanhoja sairaaloita, joita tullaan modernimoinaa, Leipälä päättää.