Kansainvälinen tutkijaryhmä on kolmen vuoden intensiivisen tutkimuksen jälkeen koonnut kaikkien aikojen ensimmäisen "World Cybercrime Indexin", joka tunnistaa maailman tärkeimmät kyberrikollisuuden keskittymät. Listan kärjessä ovat Venäjä, Ukraina, Kiina, Yhdysvallat ja Nigeria.
Tutkimuksen toinen kirjoittaja tohtori Miranda Bruce Oxfordin yliopistosta ja UNSW Canberrasta sanoi, että tutkimus antaa julkiselle ja yksityiselle sektorille mahdollisuuden keskittää resurssinsa tärkeimpiin tietoverkkorikollisuuden keskuksiin. Samalla se antaa mahdollisuuden käyttää vähemmän aikaa ja varoja kyberrikollisuuden vastatoimiin maissa, joissa ongelmia ei ole.
Indeksin taustalla olevat tiedot kerättiin kyselyllä, johon osallistui 92 johtavaa kyberrikollisuuden asiantuntijaa eri puolilta maailmaa, jotka ovat mukana tietoverkkorikollisuuden tiedustelutietojen keräämisessä ja tutkinnassa. Tutkimuksessa asiantuntijoita pyydettiin harkitsemaan viittä suurta tietoverkkorikollisuuden luokkaa, nimeämään maat, jotka heidän mielestään ovat kunkin tämäntyyppisen luokan merkittävimmät lähteet, ja sitten luokittelemaan kukin maa sen kyberrikollisten vaikutuksen, ammattimaisuuden ja teknisten taitojen mukaan.
Viideksi luokaksi määritetiin tekniset tuotteet ja palvelut (haittaohjelmien koodaaminen ja työkalujen kehittäminen), hyökkäykset ja kiristys (palvelunesto- ja ransomware-hyökkäykset), data - ja identiteettivarkaudet, huijaukset sekä talousrikokset kuten rahanpesu.
Tutkimuksen toinen kirjoittaja on apulaisprofessori Jonathan Lusthaus Oxfordin yliopiston sosiologian laitokselta. Hänen mukaansa verkkorikollisuus on suurelta osin ollut näkymätön ilmiö, koska rikolliset usein peittävät fyysisen sijaintinsa piiloutumalla väärennettyjen profiilien ja teknisten suojausten taakse.
- Kyberrikollisia ei voida saavuttaa helposti tai luotettavasti tutkia heidän toimintansa laittoman ja anonyymin luonteen vuoksi. He piiloutuvat aktiivisesti. Jos yrität käyttää teknisiä tietoja niiden sijainnin kartoittamiseen, epäonnistut myös, sillä kyberrikolliset kohdistavat hyökkäyksensä Internet-infrastruktuurin ympärille ympäri maailmaa. Paras tapa saada kuva siitä, missä nämä rikolliset todella sijaitsevat, on tutkia niitä, joiden tehtävänä on jäljittää näitä ihmisiä, tohtori Lusthaus sanoi.
World Cyber Crime Index on kehitetty Oxfordin yliopiston ja UNSW:n yhteisenä kumppanuutena, ja sitä on myös rahoittanut Oxfordin yliopistossa ja Sciences Po:ssa toimiva Euroopan unionin tukema projekti CRIMGOV. Muita tutkimuksen tekijöitä ovat professori Ridhi Kashyap Oxfordin yliopistosta ja professori Nigel Phair Monashin yliopistosta.
Kyberrikosindeksi on julkaistu PLOS ONE -lehdessä.