Hyllyssä on pitkään ollut vuonna 2015 ostettu Toshiba Satelliten läppäri, joka aikanaan oli 15,6-tuumaisine näyttöineen varsin tehokas peli. Sen ruudusta iso osa on ollut pimeänä vuosia, mutta verkosta löytyi varaosa, jolla kone sai uuden elämän.
Toshiba Satelliten C55D-malli oli kone, jolla saattoi pelata kaikkia senaikaisia pelejä. Oli myös tiedossa, että itse kone toimi hyvin, sillä isompaan näyttöön yhdistettynä kaikki toimi. Jostain syystä se oli jäänyt enemmän tai vähemmän pölyttymään. Ehkä siksi, että hieno näyttö oli kuitenkin koneen parhaimpia ominaisuuksia.
Törmäsin verkossa jotain muuta hakiessani eBayn näyttökauppaan ja jostakin tuli halu hakea myös vanhan Toshiban näyttöä. Yllätykseksi näitä 15,6-tuumaisia ledinäyttöjä olikin tarjolla, eikä hintakaan päätä huimannut: karvan alle 40 euroa. Sillä hinnalla vanha kone kannattaisi herättää henkiin.
Näyttö tuli Saksasta parissa päivässä DHL:llä vankkaan muoviin pakattuna (kuva 1 alla), joten ei muuta kuin vanhaa purkamaan. Purkuoperaatio osoittautui yllättävän helpoksi. Ensin piti irrottaa saranoiden kohdalta kaksi ruuvia (kuva 2), jotta näyttöä kannattava muovikehys (kuva 3) irtoaa. Itse näyttö oli kiinni vain neljällä pienellä torx-ruuvilla.
Kehyksen reunaan oli pujoteltu näytön kaapeli, joka tuo LVDS-signaalin paneelille. Siinä on 30-nastainen liitin (kuvat 4 ja 5), joka vain painetaan paikalleen sivusta. Irrotuksen jälkeen uusi paneeli istuu paikalleen nätisti, joten ruuvit kiinni päinvastaisessa järjestyksessä (kuva 6). Kiinnityksen jälkeen kannattaa vielä kokeilla, että näyttö toimii (kuva 7), ennen kuin painaa kehyksen paikalleen ja kiinnittää kaksi viimeistä ruuvia.
Pari huomiota prosessista. Entisaikaan läppärit rakennettiin sillä ajatuksella, että niitä voi korjata ja niiden komponentteja voi päivittää. Nykyään monet valmistajat tekevät laitteensa niin integroiduiksi, että normaaleilla työkaluilla purkaminen todennäköisesti aiheuttaa enemmän vahinkoa. Voisi sanoa, että valmistajat olivat aiemmin ekologisempia, vaikka kymmenen vuotta sitten kukaan ei tainnut siitä vielä puhua.
Näytönvaihdossa kannattaa pitää jonkinlaisia hanskoja, jotta ihon rasva ei sormenpäistä tartu ruutuun. Vaihdon jälkeen Toshibakin oli kuin kaupan hyllyltä tullut.
Kuva 1.
Kuva 2.
Kuva 3.
Kuva 4.
Kuva 5. 30-johtiminen LVDS-liitin.
Kuva 6.
Kuva 7.