logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Honor esitteli eilen odotetun Magic V3 -puhelimensa Berliinin IFA-messuilla. Kuvaa hyvin tämän hetken tilannetta, että Honor nappasi juuri taipuvanäyttöisten ykköstilan Euroopassa Samsungilta. Uusi Magic V3 tulee vain kasvattamaan merkin suosiota, toki pienin varauksin.

Samsung on tähän asti omistanut taipuvien laitteiden markkinat. Alkuun sen markkinaosuus huiteli jossain 80 prosentissa, ja Galaxy Flip 5 taisi olla viime vuoden selvästi myydyin taipuvanäyttöinen malli.

Kiinalaisvalmistajat ovat kuitenkin yllättäneet Samsungin housut kintuissa. Tämän aloitti jo OnePlus viime vuonna Open-mallillaan, jossa ensimmäistä kertaa ohjelmisto ja käytettävyys oli saatu tasolle, jolla taittuvanäyttöinen korvasi sekä puhelimen että tabletin.

Nyt Honor vie kehityksen askeleen pidemmälle. JO Magic V2 viime vuonna oli huomattavan ohut, vain 9,9 millimetriä paksu. Uusi V3 ohentaa laitetta vielä lähes sentillä ja kokoon käännettynä V3 on vain 9,2 millimetriä paksu. Samsungin Fold 6 on lähes 3 milliä paksumpi.

Mitä väliä parilla millillä on? Itse asiassa paljonkin. Erityisesti tablettimuotoon avattuna Magic V3 on huomattavan ohut, vain 4,35-millinen. Kun laite painaa 226 grammaa eli vain 8 grammaa iPhone 15 Pro Maxia enemmän, pitää Honoria onnitella uusien materiaalien ja mekaanisen suunnittelun osalta. Magic V3 on yksinkertaisesti upea.

Laihdutuskuuristaan huolimatta V3 on kestävää tekoa. Honorin pääjohtaja George Zhao heitteli ja pudotteli puhelinta esittelytilaisuuden lavalla ja ilmailuteollisuudesta tuttu kuitumateriaali piti rungon vankkana. Honorin mukaan runko kestää iskuja 40 kertaa aiempia materiaaleja paremmin.

Samaa kestävän ideaa on viety näyttöihin. 7,92-tuumainen sisänäyttö kestää naarmuuntumista viisi kertaa aiempia paremmin, ja iskunkestävyys on parantunut 20 prosenttia. Etulasiin on tuotu piinitridipäällyste, joka kestää 10 kertaa aiempia paremmin pudotuksia.

Kestävyyteen panostaminen on hyvä valinta, sillä äärimmäisen kallista laitetta moni varjelee kolhuilta suorastaan sairaalloisesti. Magic V3 onkin ensimmäinen taittuvanäyttöinen puhelin, jolle on saatu IPX8-suojaus. Se kestää testien mukaan pudottamisen 2,5 metristä ja pesukoneessa laite pyöri vartin verran vikaantumatta.

Myös Magic V3:n saranaratkaisu on edistyksellinen. Se on vain 2,84 millimetriä paksu ja kestää sertifioidusti 500 000 aukaisemista ja sulkemista.

Ohuus ei juuri näy akkukestossa. Magiv V3:n akku on vain 2,6 millimetriä paksu, mutta siihen on saatu kapasiteettia 5150 milliampeeritunnin verran. Kun virtaa vielä säästetään AI-avusteisesti, toistaa laite videota neljä tuntia iPhone 15 Pro Maxia pidempään. Ei tosin kokonaan tablettimoodissa, sillä avattuna videosta toistettiin 25 prosenttia. Hyvä saavutus silti.

Honor on kehittänyt omaa Falcon-kamerajärjestelmää. Nyt selvästi takapinnasta nousevassa moduulissa on 50 megapikselin telekamera, 50 megapikselin laajakulmakamera ja 40 megapikselin ultralaajakenno. Kuvat ovat vähintäänkin hyvin. Ultralaajalla onnistuu makrot 2,5 sentin päästä. Kuvia prosessoi viimevuotinen Snapdragon 8 Gen 3. Sen teho riittää mainiosti kaikkeen käyttöön, vaikka prosessorin uusi 4-versio onkin pian tulossa markkinoille.

Rauta on joka tapauksessa erinomaista. Mekaaninen suunnittelu ja materiaalivalinnat ensiluokkaisi. Eikö mitään huonoa ole? No on. MagicOS on ominatakeinen käyttöjärjestelmä, joka vaatii harjoittelua. Lanseeraustilaisuudessa Honor hehkutti tekoälyominaisuuksia ja esimerkiksi Magic Portalia, joka on nähty jo muissa Honor-malleissa.

Tekoäly on tällä hetkellä vielä enimmäkseen hypeä, myös Magic V3:ssa. Algoritmeja käytetään liikkeentunnistukseen ja muotokuvaukseen kameroissa ja Google Cloudin kautta kuvista voidaan pyyhkiä pois arkaluontoisia osia Honor AI Eraser -työkalulla. Ratkaisut toimivat, mutta on selvää, että AI puhelimissa on edelleen alkuvaiheessaan. Myyntivaltiksi niistä ei oikein vielä ole.

Mitkä sitten ovat Honor Magic V3:n myyntivaltit? Ohuus, keveys ja näyttöjen laatu ovat ilman muuta wow-kokemuksia. Pakkauksen mukana tuleva suojakehys on erinomainen. Tunnelmaa kuitenkin latistaa käytännössä kaikkien taipuvanäyttöisten ongelma eli hinta. Magic V3 maksaa 1999 euroa. Se on todella paljon rahaa myös mekaanisen suunnittelun taidonnäytteestä.

MORE NEWS

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Eficoden aprillijuttu oli hieno

Yli 600 koodaajan ohjelmistotalo Eficode päätti tänä vuonna aprillipäivän kunniaksi viedä kehittäjähuumorin uudelle tasolle julkaisemalla kuvitteellisen SUAMI-järjestelmän – Single Unified AI Metrics Indicator – joka mittaa kehittäjien tuottavuutta sielunmaiseman, eksistentiaalisen ahdistuksen ja astrologian avulla.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Taivuteltavien älypuhelimien markkina kutistuu ensimmäistä kertaa

Taivuteltavien älypuhelimien maailmanlaajuinen markkina kutistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa historiassaan, kertoo Counterpoint Researchin tuore ennuste. Vuonna 2025 odotetaan neljän prosentin laskua, mikä katkaisee segmentin tähän asti kasvaneen trendin.

Tekoäly havaitsee poikkeamat avaruudessa

AMD on julkistanut uuden avaruuskelpoisen järjestelmäpiirin, Versal AI Edge XQRVE2302:n. Se vie tekoälypäättelyn (AI inferencing) avaruuteen. Piiri on nyt saavuttanut Class B -luokituksen, joka perustuu Yhdysvaltain puolustusvoimien MIL-PRF-38535-standardin vaatimuksiin.

Julkinen Wi-Fi altistaa hakkereille – silti miljoonat ottavat riskin

Julkiset Wi-Fi-verkot löytyvät lähes jokaisesta kahvilasta, junasta ja lentokentältä. Ne houkuttelevat nopeaan nettiyhteyteen liikkeellä ollessa, mutta uuden globaalin tutkimuksen mukaan kyseessä on digitaalinen miinakenttä. Kyberturvayhtiö NordVPN:n teettämä kysely paljastaa, että 69 % matkustajista on huolissaan kyberuhkista matkan aikana – ja pelko on perusteltu.

Uudenlainen fotonitutka sopii moneen käyttöön

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimusorganisaatio IMEC on kehittänyt uraauurtavan tutkajärjestelmän, joka voi mullistaa niin autoteollisuuden kuin terveydenhuollonkin tarkan havainnoinnin ratkaisut. Kyseessä on maailman ensimmäinen fotoniikkaan pohjautuva, koherenttiin signaalinjakeluun kykenevä 144 gigahertsin tutkajärjestelmä.

Kvanttivallankumous yhdellä sirulla

Oak Ridge National Laboratory (ORNL) on saavuttanut merkittävän virstanpylvään matkalla kohti kvantti-internettiä. Tutkijoiden kehittämä uusi siru yhdistää ensimmäistä kertaa keskeiset kvanttifotoniikan toiminnot yhdelle piirille.

Amazon maksaa Nokian videopatenttien käytöstä

Amazon ja Nokia ovat päässeet sopuun patenttikiistassaan, ja Amazon maksaa jatkossa Nokialle korvauksia yhtiön videoteknologioiden käytöstä. Sopimus kattaa Nokian multimedia- ja videopatenttien hyödyntämisen Amazonin suoratoistopalveluissa, kuten Prime Videossa, sekä yhtiön suoratoistolaitteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article