Lähes puolet internetliikenteestä on koneiden generoimaa ja haitalliset botit muodostavat lähes kolmanneksen kaikesta liikenteestä. Sosiaalisen median botit ovat erityisen yleisiä, ja jopa 65 prosenttia näistä boteista on haitallisia, kertoo tuore tutkimus.
Asiantuntijat AI-kehitystyökalu AIPRM:ltä ovat jakaneet vinkkejä, joiden avulla sosiaalisen median botin voi tunnistaa. AIPRM:n perustaja Christoph C. Cemper myös varoittaa bottien mahdollisista huijauksista.
Botit voidaan tunnistaa monista erityispiirteistä. Näiden tuntomerkkien avulla voit arvioida, onko kyseessä ihmisen sijaan automaattinen tili:
- Botit käyttävät usein geneerisiä tai satunnaisia käyttäjänimiä, heikkolaatuisia kuvia tai internetistä otettuja varastokuvia, ja niiden profiilitiedot ovat vajaita.
- Bottien viestintä on usein kömpelöä, ja viesteissä esiintyy paljon kielioppivirheitä, kömpelöitä käännöksiä ja oudon rakenteisia lauseita.
- Botit vastaavat usein viesteihin välittömästi ja julkaisevat sisältöä epätavallisiin vuorokaudenaikoihin. Lisäksi bottien lähettämissä viesteissä ei näy kirjoitusilmaisinta, koska botit eivät kirjoita vaan lähettävät viestit suoraan.
- Botit julkaisevat usein paljon sisältöä lyhyessä ajassa, mikä poikkeaa ihmisten käyttäytymisestä. Myös bottitilien sitoutumisasteet voivat olla epänormaaleja, koska niiden seuraajat ovat usein muita botteja tai passiivisia tilejä.
- Haitalliset botit jakavat usein samanlaista tai identtistä sisältöä eri tileillä ja alustoilla. Tämä toisteisuus erottuu ihmisten luonnollisesta sisällöntuotannosta.
Jos epäilet, että olet kohdannut botin, voi käyttää verkosta löytyviä bottientunnistustyökaluja.
Teknologian kehittyessä botit herättävät yhä enemmän kysymyksiä yksityisyydestä ja turvallisuudesta. Haitalliset botit voivat kerätä suuria määriä dataa, eikä usein tiedetä, miten tietoja säilytetään tai käytetään. Botit ovat myös merkittävä väline väärän tiedon ja haitallisen sisällön levittämisessä. Alueilla, joilla botteja käytetään vaikuttamaan mielipiteisiin, onkin aloitettu säännösten kehittäminen niiden hallitsemiseksi. Tämän hallinnan merkitys korostuu entisestään, kun esimerkiksi Meta on luopunut faktojen tarkistamisesta alustoillaan.
Haitallisia botteja hyödynnetään myös phishing-hyökkäyksissä ja roskapostissa. Esimerkiksi huijaukset, joissa yritetään saada uhrin luottamus tekaistulla tilillä, voivat johtaa taloudellisiin menetyksiin, identiteettivarkauksiin tai haittaohjelmien leviämiseen.
AIPRM:n perustaja Christoph C. Cemper painottaa valveutuneisuuden merkitystä bottien aiheuttamien uhkien torjunnassa. - Sosiaalisen median botit ovat edelleen yleisiä monilla alustoilla, joten valppaus on tärkeää niin väärän tiedon ja haitallisen sisällön leviämisen estämiseksi kuin huijausten välttämiseksi.
Botit voivat olla tehokas väline phishing-hyökkäyksissä, joissa hyödynnetään käyttäjän luottamusta. Näiden huijausten seuraukset voivat olla vakavia – aina taloudellisista menetyksistä identiteettivarkauksiin ja haittaohjelmien leviämiseen.
Lisäksi botit voivat heikentää yritysten mainetta jakamalla petollisia tarjouksia ja linkkejä, jotka johtavat kuluttajia harhaan. Tämä voi vähentää asiakkaiden luottamusta myös muuten luotettuihin brändeihin.
Lue lisää täällä.