Internetin hidastelu, oudot laitteet verkossasi ja tuntemattomat IP-osoitteet voivat olla merkkejä siitä, että reitittimesi on joutunut hakkereiden käsiin. Panda Security esittelee kirjoituksessaan merkkejä, jotka voivat kertoa reitittimen olevan vaarassa.
Reititin tallentaa lokitiedostoihinsa kaikki siihen yhdistetyt laitteet ja niiden IP-osoitteet. Jos huomaat listalla tuntemattomia laitteita, joku saattaa käyttää verkkoasi ilman lupaasi. Tällaiset tunkeutujat voivat vakoilla tietojasi tai käyttää yhteyttäsi laittomiin tarkoituksiin.
Jos saat sähköposteja tai viestejä, joissa väitetään, että tietosi on lukittu tai varastettu, voi olla, että verkkosi on joutunut hakkereiden kohteeksi. Rikolliset voivat siepata arkaluontoisia tietoja tai yrittää kiristää sinua maksamaan lunnaita niiden vapauttamiseksi.
Jos huomaat, että istuntosi katkeaa tai selaimesi ohjautuu odottamattomasti toiselle verkkosivustolle, se voi tarkoittaa, että joku on ottanut yhteytesi haltuunsa. Tämä voi johtua reitittimen heikosta salauksesta tai vanhentuneesta ohjelmistosta.
Hakkerit voivat käyttää reititintäsi haittaohjelmien levittämiseen. Jos huomaat laitteillasi ohjelmia, joita et ole itse asentanut, verkkosi voi olla vaarantunut. Haittaohjelmat voivat varastaa tietoja, hidastaa laitteiden toimintaa tai ohjata sinut väärennetyille verkkosivuille.
Jos verkkosi hidastuu ilman ilmeistä syytä, syynä voi olla luvaton käyttäjä, joka kuluttaa kaistanleveyttäsi. Hakkerit voivat käyttää yhteyttäsi esimerkiksi suurten tiedostojen lataamiseen, suoratoistoon tai muuhun epäilyttävään toimintaan.
Jos et pääse kirjautumaan reitittimesi hallintasivulle, joku saattaa olla muuttanut kirjautumistietojasi. Tämä voi tarkoittaa, että hakkeri on ottanut hallinnan reitittimestäsi ja pystyy ohjaamaan verkkoliikennettäsi.
Jos näet jatkuvasti varoituksia, jotka kehottavat lataamaan suojausohjelmistoja tai päivittämään järjestelmääsi epämääräisiltä verkkosivustoilta, kyse voi olla DNS-kaappauksesta. Hakkerit voivat ohjata sinut haitallisille sivuille saadakseen sinut asentamaan haittaohjelmia.
Jos internet-palveluntarjoajasi ilmoittaa epätavallisesta toiminnasta, kuten poikkeuksellisesta datankäytöstä tai epäilyttävästä IP-osoitteesta, kannattaa reagoida nopeasti. Se voi tarkoittaa, että joku muu käyttää verkkoasi ilman lupaasi.
Jos verkkoselaimesi alkaa näyttää huomattavasti enemmän mainoksia tai epäilyttäviä ponnahdusikkunoita, reitittimesi asetuksia on saatettu muuttaa. Tämä voi johtaa tietojen kalasteluun tai virustartuntoihin.
Jos selain ohjaa sinut jatkuvasti oudoille verkkosivuille, vaikka yrität mennä tuttuun osoitteeseen, reitittimesi saattaa olla vaarantunut. Hakkerit voivat käyttää tätä menetelmää tietojesi varastamiseen tai haittaohjelmien asentamiseen laitteillesi.
Mitä tehdä, jos reititin on hakkeroitu?
Jos huomaat jonkin edellisistä merkeistä, noudata seuraavia ohjeita:
- Katkaise virta reitittimestä
- Irrottamalla laitteen pistorasiasta estät hakkereita jatkamasta toimintaa.
- Palauta tehdasasetukset
- Resetoi reititin, jotta kaikki haitalliset muutokset poistuvat.
- Vaihda kaikki salasanat
- Päivitä Wi-Fi:n, reitittimen hallintapaneelin ja muiden käyttämiesi palveluiden salasanat.
- Päivitä reitittimen ohjelmisto
- Varmista, että laitteessa on uusin mahdollinen suojauspäivitys.
Lue lisää täältä.