Oulun yliopiston 6G-testikeskus on saanut ensimmäisen yritysasiakkaansa, ja kyseessä on yllättävä tekijä teknologian kentällä: kotimainen lasinjalostustehdas Tambest. Yritys kehittää uuden sukupolven luodinkestäviä laseja, jotka tarjoavat samalla RF-signaalisuojausta.
Testauksessa keskityttiin kaksikäyttötuotteisiin, jotka soveltuvat sekä siviili- että puolustussektorin käyttöön. 6G-testikeskuksessa simuloitiin 2030-luvun langattoman viestinnän olosuhteita, joissa Tambestin 12 erilaista lasinäytettä testattiin laajalla taajuusalueella 500 MHz – 50 GHz.
- Tutkimme ohuita ja kevyitä lasiratkaisuja, jotka suojaavat sekä luodeilta että radiotaajuuksien häiriöiltä. Lisäksi lasimme voivat kestää räjähdyksen paineaaltoja ja sisältää älykalvoratkaisuja, kertoo Tambestin toimitusjohtaja Joni Kaski.
Yrityksen tuotteet soveltuvat muun muassa sotilasajoneuvoihin, komentokeskuksiin, kriittisiin rakennuksiin sekä erikoisajoneuvoihin kriisialueilla. Valmius massatuotantoon on jo olemassa, ja Tambest valmistaa yli tuhat laminoitua lasiyksikköä viikoittain Forssan-tehtaallaan.
- Laseja on kaikkialla, ja uskomme että tulevaisuudessa ne voivat tarjota myös kriittistä tietoturvaa ja viestinnän suojelua, Kaski painottaa.
6G-testikeskuksen johtaja Hannu Nikurautio muistuttaa, että RF-suojaus kasvaa jatkuvasti merkitykseltään nykyaikaisissa viestintäympäristöissä. - Meidän tehtävämme on nopeuttaa kaksikäyttöteknologioiden kehitystä ja tukea Suomen puolustuskykyä. Yritykset voivat testata tuotteitaan autenttisissa ja tulevaisuuteen suuntautuvissa viestintäympäristöissä, Nikurautio toteaa.
Tambestin ja 6G-testikeskuksen yhteistyö on osa laajempaa DIANA-verkostoa, jonka kautta kehitetään huippuluokan teknologiaa sekä siviili- että puolustuskäyttöön.
Kuvassa Tambestin toimitusjohtaja Joni Kaski ja 6G-testikeskuksen tutkimusjohtaja Hannu Nikurautio Oulun yliopistosta.