Oulun yliopiston 6G-lippulaivan kippari vaihtuu, kun varajohtaja Ari Pouttu hyppää ruoriin lennosta tutkimusohjelmaa johtaneen professori Matti Latva-ahon paikalle. Massiivista tutkimuskokonaisuutta ansioituneesti alusta asti vuodesta 2018 johtanut Latva-aho on valittu tutkimusvararehtoriksi, ja aloittaa viisivuotiskautensa heinäkuussa.
Poutun ja Latva-ahon mukaan tutkimusinfrastruktuurien merkitys on kasvanut, koska tutkittavat järjestelmät ovat yhä monimutkaisempia. Asioita pitää päästä konkreettisesti testaamaan jo varhaisessa vaiheessa.
- Todelliset ympäristöt ovat välttämättömiä uusimpien mobiiliverkkoteknologioiden arvioimiseksi eri sovellusalueilla. Näin tutkimus voi aidosti pohjustaa teollisuuden standardointia ja vastata yhteiskunnan tulevaisuuden tarpeisiin. Tämä oli visio vuonna 2015, kun aloitimme 5G-testiverkkomme kehittämisen. Sitä on sittemmin käytetty kymmenissä Euroopan komission rahoittamissa isoissa projekteissa 6G Flagshipin toiminnan aikana, ja olemme radiotaajuuksissa jo siirtyneet 6G-testauksen puolelle, kirjoittavat Pouttu ja Latva-aho kymmenennen 6G Waves -lehden yhteisessä pääkirjoituksessaan.
He nostavat tutkimusinfrastruktuureina esiin erityisesti vastikään Ouluun avatun 6G-testikeskuksen, joka on osa NATOn DIANA-ohjelmaa. Se tarjoaa yrityksille kaksoiskäyttöteknologioiden tutkimukseen ainutlaatuisen kokonaisuuden ja laitteistot.
Uusi testiverkko toimii tutkimuksessa yksityisenä ja kaupallisena 5G-verkkona, joka kattaa paitsi yliopiston kampuksen myös keskeiset muut paikat, joissa tutkimusta tehdään. Se antaa erinomaisia mahdollisuuksia monipuoliseen testaukseen jopa arktisissa olosuhteissa maan sisällä, ilmassa, liikkeessä, sisätiloissa ja ulkona.
Ari Pouttu on langattomien järjestelmien ja älykkäiden verkkojen professori Oulun yliopistossa. Langattoman tietoliikenteen tutkimuksessa hän on erikoistunut digitaaliseen tiedonsiirtoon, ja työskennellyt paljon puolustusalan tutkimusprojekteissa. Poutulla on mittava ura tietoliikenteen tutkijana alkaen diplomityöstä, jossa hän kehitti taisteluhävittäjiin viestintäjärjestelmää 1990-luvun puolivälissä.
Hän oli Oulun yliopiston langattoman viestinnän keskuksen (Centre for Wireless Communications) johtaja vuosina 2006–2012. Nyt hänellä on tutkimusryhmä, joka keskittyy luotettaviin langattomiin ratkaisuihin ja liiketoiminnan tukemiseen useilla eri toimialoilla kuten energia, terveys, teollisuus sekä liikenne ja logistiikka. Hän johtaa Oulun yliopiston omien 5G- ja 6G-testiverkkojen tutkimusta ja kehittämistä.