CSC eli Tieteen tietotekniikan keskus, Alankomaiden tutkimuslaitosten ICT-operoija SURF ja Nokia ovat onnistuneesti testanneet huippunopean, 1,2 terabitin sekuntinopeuteen yltävän tiedonsiirron Alankomaiden Amsterdamin ja Suomen Kajaanin välillä. Yli 3500 kilometrin mittainen kuituyhteys valmistaa tietä LUMI-AI-superkoneen ja tulevien tekoälytehtaiden massiivisille tietomäärille.
Toukokuussa 2025 tehty testi vahvisti, että Euroopan tutkimusverkot kykenevät käsittelemään suuria datavirtoja luotettavasti ja skaalautuvasti. Yhteys rakennettiin Nokian kvanttiturvallisella optisella ja IP/MPLS-verkkoteknologialla, ja tiedonsiirrossa käytettiin sekä oikeaa tutkimusdataa että synteettistä dataa. Siirto tapahtui levyltä levylle viiden tutkimus- ja koulutusverkon kautta: SURF, NORDUnet, Sunet, SIKT ja Funet.
Testin onnistuminen on ratkaisevaa, kun valmistellaan infrastruktuuria LUMI-AI-superkoneen ja CSC:n tekoälytehtaan kaltaisia laitteistoja varten. Yhteistyö osoittaa, että maantieteelliset etäisyydet eivät enää ole este dataliikenteelle tutkimuksen tarpeisiin.
- Rakennamme tutkimusverkkoja tulevaisuuden tarpeet edellä. LUMI ja tuleva LUMI-AI edellyttävät datayhteyksiä, jotka ovat sekä luotettavia että skaalautuvia. Tämä testi todistaa, että olemme oikealla tiellä, kommentoi CSC:n vanhempi verkkospesialisti Jani Myyry.
Myös SURF:n asiantuntijat näkevät yhteyden avauksena uudelle tasolle kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä. - Tämä mahdollistaa esimerkiksi GPT-nl-kielimallin kouluttamisen LUMIlla tai suuren tutkimusdatan, kuten KNMI:n sääaineistojen, hyödyntämisen suoraan Suomesta käsin. Kiitämme pohjoismaisia kumppaneitamme yhteistyöstä, sanoi SURF:n Arno Bakker.
Nokia korostaa huipputeknologian merkitystä tieteellisen kehityksen mahdollistajana.
– Tällaiset läpimurrot osoittavat, että kehittynyt verkkoteknologia on avainasemassa, kun halutaan hyödyntää superlaskennan ja tekoälyn koko potentiaali, totesi Nokian asiakasratkaisuarkkitehti Mikhail Lenko.