Ruotsalaisen Linköpingin yliopiston tutkijat ovat yhdessä Kiinan CAS-tiedeakatemian kanssa kehittäneet muovisen aurinkokennon, joka muuntaa 11 prosenttia auringonvalosta sähköenergiaksi. Lukema on uusi maailmanennätys.
Tutkijoiden mukaan keskeistä innovaatiossa on se, että kennon valmistuksessa vältetään kalliita ja epävakaita fullereeneja. Tähän asti muovikennoissa on tarvittu fullereeneja. Korkeissa lämpötiloissa nämä pallomaiset hiilimolekyylit voivat muodostaa suurikokoisia kiteitä, mikä heikentää kennon toimintaa.
CAS-akatemien professori Jianhui Houn johdolla kemistit Kiinassa ja Ruotsissa ovat kehittäneet uudenlaisen yhdistelmän PBDB-T-polymeeristä ja ITIC-molekyylistä. Sen avulla muovikennon hyötysuhde saatiin nostettua 11 prosenttiin.
Piipohjaisten aurinkokennojen hyötysuhteisiin verrattuna 11 prosenttia ei kuulosta kovin lupaavalta, mutta lukema on parempi kuin useimmat fullereeneja sisältävien kennojen lukemat. Ja parempi kuin yhdenkään ilman fullereeneja tähän asti valmistetun kennon.
Tutkijoiden löydökset on julkaistu Advanced Materials -tiedelehdessä.