Datakeskuksen lämpötila pitää pitää tasolla, jolla laitteet toimivat mahdollisimman tehokkaasti. Tyypillisesti koko konesali jäähdytetään, mutta Savon koulutusyhtymän uudessa konesalissa valittiin kaappikohtaiset rivijäähdyttimet Rittalilta.
Savon koulutuskuntayhtymä järjestelmäasiantuntija Antti Asikaisen mukaan SAKKY:llä on toimipisteet viidellä eri paikkakunnalla, opiskelijoita vuosittain noin 19 000 ja henkilöstöä noin 900. - Näin laajassa toiminnassa meille on tärkeää, että meillä on varmatoiminen konesali, Asikainen sanoo.
Kun SAKKY:n vanhat erilliset konesalit Kuopiossa ja Varkaudessa olivat tulossa elinkaariensa päähän, Asikainen kollegoineen ryhtyi pohtimaan tulevaisuuden vaihtoehtoja. Kaikkikonesalit päätettiin yhdistää samaan tilaan Varkauteen. Se muodosti kuitenkin haasteen, sillä tila oli matala.
Pieneen huoneeseen piti saada mahtumaan kaikki konesalille tarpeellinen: palvelimet, jäähdytys, UPS-varavirta ja turvalaitteisto. - Näin pieneen konesalitilaan ei mahdu toteuttamaan tavallista kylmä-kuumakäytävää, joten meidän piti löytää tilaa säästävä vaihtoehto. Myös energiatehokkuus oli tärkeä kriteeri valintaa tehdessämme: halusimme uudesta konesalista energiataloudellisen ja kestävää kehitystä tukevan, linjaa Asikainen.
Ratkaisuna standardikaapit ja suorahöyrysteiset uutuusjäähdyttimet IS-Hankinnan tekemän kilpailutuksen jälkeen SAKKY päätyi valitsemaan kokonaisedullisimman konesalitoimittajan Data-Enterin sekä Rittalin konesali-infran. Kaappeihin palvelimia viilentämään valittiin Suomessa vielä melko harvinaiset suorahöyrysteiset LCP DX-rivijäähdyttimet.
Rivijäähdyttimien tilantarve on paljon pienempi kuin perinteisten vakioilmastointikoneiden. Ne sijoitetaan suoraan palvelinkaappiriviin, eli ne viilentävät ainoastaan itse kaapin sisustaa – eivät ympäröivää huonetilaa. - Onhan se järkevämpää jäähdyttää pelkkää kaappia kuin koko huonetta. Tällaisella suljetulla ratkaisulla säästämme sähkölaskussa, Asikainen sanoo.
Konesalin toimintavarmuudelle olennaiset UPS-laitteet saatiin myös mahtumaan kaappien sisään subrack-ratkaisuna. Näin ne saavat tarvitsemansa viilennyksen samalla vaivalla. Konesaliratkaisuun kuuluvat myös lämpötila- ja kosteusanturit, savuntunnistimet, vuotoanturit ja valvontakamerat. Jos laitekaappien lämpötila pääsisi jostain syystä nousemaan, automaattinen CMC-etävalvontajärjestelmä avaa niiden ovet automaattisesti ja lähettää ilmoitusviestin Asikaisen matkapuhelimeen.
SAKKY:n tarvitsema laitteisto koottiin etukäteen valmiiksi Rittalin pajalla, joten varsinainen asennus konesalitilassa sujui vauhdikkaasti. Asiakaisen mukaan jäähdytyksen osuus sähkönkulutuksesta on paljon pienempi kuin vanhassa konesalissa, joten energiatehokkuus tuntuu heti.