Oak Ridge National Laboratoryn tutkijat ovat asettaneet uuden ennätyksen supertiiviillä koodauksella tehdyssä tiedonsiirrossa. Tällaisessa prosessissa hiukkasien kuten fotonien, protonien ja elektronien ominaisuuksia käytetään tallentamaan niin paljon informaatiota kuin mahdollista.
Demonstraatiossa ryhmä lähetti ORNL:n logon kahden päätepisteen välillä 87 prosenttisella lasketulla toistotarkkuudella. Vasemmalla alkuperäinen nelivärinen 3,4 kilotavun kuva. Oikealla supertiiviin koodauksen kautta vastaanotettu kuva.
ORNL:n Brian Williamsin johtama ryhmä siirsi 1,67 bittiä kvanttibittiä kohti lyhyen valokaapeliyhteyden yli. Tarkoitus on saada kvanttibitit kulkemaan tavanomaisessa optisessa kuidussa ja siten saada ne toimimaan nykyaikaisessa verkkotekniikassa. Lopullisena tavoitteena on saada täydet kaksi bittiä kulkemaan optisessa kuidussa.
Työssä ryhmä käytti tavanomaisia laboratoriolaitteita kuten yleistä valokaapelia ja standardeja fotoni-ilmaisimia, joten he ovat tuoneet tekniikan askeleen lähemmäksi käytäntöä.
Vaikka tekniikka on nykyisin pitkälti kokeellista, käytännön sovellukset voivat sisältää kustannustehokkaan tavan tiivistää ja siirtää tietoa. Tämä sisältää tehokkaampia menetelmiä datan lähettämiseksi ja vastaanottamiseksi sellaisilla sovellusalueilla kuten internet ja kyberturvallisuus.
- Tämä koe osoittaa, kuinka kvanttiviestinnän tekniikoita voidaan integroida tavanomaisiin verkkotekniikoihin. Se on osa perustyötä, jota tarvitaan rakentamaan tulevaisuuden kvanttiverkkoja, joita voidaan käyttää laskentaan ja tunnistus sovelluksiin, Williams toteaa tutkimuslaitoksensa tiedotteessa.
Veijo Hänninen
Nanobittejä 7.2.2017