Terahertsiaaltoja voidaan käyttää esimerkiksi materiaalien läpivalaisuun lentokentillä, lääketieteen kuvantamiseen ja erittäin nopeaan tietoliikenteeseen. Tähän asti THz-aallon generointi on vaatinut kalliita laitteita, mutta Princetonin yliopistossa on kehitetty yhdelle sormenpään kokoiselle piirille kutistettu lähetin.
Itse asiassa IEEE Journal of Solid State Circuits -lehdessä julkistettiin kaksi artikkelia. Toinen kuvasi lähetintä ja toinen vastaanotinpiiriä, joka pystyy lukemaan generoitujen aaltojen yksityiskohtia.
Tärkeintä on se, että terahertsipiirit valmistettiin normaalissa CMOS-prosessissa. Siksi niiden laajamittainen volyymituotanto onnistuu vain muutaman dollarin kappalehintaan, sanoo apulaisprofessori Kauship Sangupta.
Terahertsitaajuudet sijoittuvat mikroaaltojen ja ingrapunavalon väliin spektrissä. Ne esimerkiksi läpäisevät lähes kaikki materiaalit, jotka eivät ole johtavia. Terahertsiaalloissa on vähemmän energiaa kuin vaikkapa röntgensäteissä, joten ne eivät vahingoita kudoksia tai DNA:ta.
Terahertsiaallot myös reagoivat eri tavoin erilaisten kemikaalien kanssa, joten niitä voidaan käyttää erityyppisten aineiden karakterisointiin. Niiden lupaavin ja ehkä mielenkiintoisin sovellusalue on luultavasti spektroskopia eli aineiden analysointi valoaaltojen avulla.
Toistaiseksi terahertsiaaltojen generointi on vaatinut monimutkaista laitteistoa, kuten generaattoreita ja huippunopeita lasereita. Sanguptan tiimin kehitystyö tuo terahertsilähettimet kaupalliseen, laajamittaiseen käyttöön. Uraanuurtavaa on tutkimus, joka mahdollistaa terahertsialueella eri aallonpituuksien generoinnin yhdellä mikropiirillä.