Teollisen internetin ja nopean tiedonsiirron testauksen osaajat yrityksistä ja tutkimuslaitoksista tapaavat tänään Oulun yliopistolla keskiviikkona 22.3.2017 rakentaakseen maailman luokan testauskeskittymän Suomeen. - Suomessa on runsaasti hajallaan olevaa korkeatasoista testausosaamista. Sitä voidaan hyödyntää nykyistä huomattavasti enemmän myös kansainvälisillä markkinoilla, sanoo hankkeen projektipäällikkö Tapio Koivukangas OAMK:sta.
Yritysten ja tutkijoiden yhteistyönä muodostetaan testausalan yhteenliittymä, SuperIoT Test Center, joka on avoin kaikille testauksen kanssa tekemissä oleville yrityksille. Tavoitteena on kasvattaa testauspalvelujen globaalia tarjontaa ja tavoitella jopa kymmenien miljoonien eurojen liikevaihtoa.
Testauskeskittymän kautta nykyistä suurempi osa testaukseen käytetyistä rahavirroista saadaan jäämään kotimaahan ja alan huippuosaamisen myötä houkuteltua tilauksia enenevässä määrin ulkomailta. Myös tuotteiden markkinoilletuloaika lyhenee lähellä tapahtuvan testauksen ansiosta parantaen osaltaan yritysten kannattavuutta ja työllisyyttä.
ICT-alalle Suomessa on syntynyt muutaman vuoden aikana tuhansia uusia pk-yrityksiä. Erityisesti teollisen internetin sovellukset ja nopea tiedonsiirto ovat globaalisti vahvasti kasvavia alueita, joihin suomalaisilla on osaamista. Uusien tuotteiden kehittäminen näille tuotesektoreille on hyvin testausintensiivistä. Pelkästään Suomessa testauksen liikevaihto vuodessa on satoja miljoonia euroja.
Vuonna 2014 aloittaneen testausyritys Verkotan Oy:n toimitusjohtaja Kari Komonen alleviivaa yritysten välistä yhteistyötä. - Vain yhteistoiminnan avulla olemme kilpailukykyisiä kansainvälisillä markkinoilla. Tarvitaan myös uudenlaisia rahoitusinstrumentteja mittalaiteinvestointeihin ja testausmenetelmien kehittämiseen sekä uudenlaisia yhteistoimintamalleja. HILLA-ohjelman johtaja professori Jaakko Sauvola Oulun yliopistosta näkee testauskeskuksen tulevaisuuden optimisesti. - Haasteista huolimatta meillä on nyt erinomainen mahdollisuus rakentaa IoT-laitteiden ja 5G-tuotteiden testauskyvykkyyttä siten, että alan yrityksistä tulee merkittäviä kansainvälisen liiketoiminnan pelureita.