Matkapuhelinverkot ovat yksi kriittisimmistä infrastruktuureista nyky-yhteiskunnassa. Diplomi-insinööri Joonas Säe tutki väitöstyössään keinoja, joilla voitaisiin parantaa olemassa olevia matkapuhelinverkkoja kestämään paremmin häiriö- ja poikkeustilanteita. Yksi Säen ehdottama keino on nelikopterien käyttö.
Matkapuhelinverkoista on tullut yksi nyky-yhteiskunnan kulmakivistä, sillä monet järjestelmät hyödyntävät niitä langattomassa tiedonsiirrossa. Lisäksi esineiden internetin tulon myötä matkapuhelinverkkoja käyttävien laitteiden määrät kasvavat koko ajan. Siksi on tärkeää, että matkapuhelinverkot toimivat mahdollisimman luotettavasti kaikissa tilanteissa.
- Olemme jo tottuneet siihen, että matkapuhelimemme toimivat kaiken aikaa melkein missä vain. Normaalitilanteissa näin onkin, mutta esimerkiksi myrskyn katkottua sähköverkkoja matkapuhelinverkkokaan ei välttämättä toimi. Vaikka matkapuhelinverkon tukiasemissa ja runkoverkon laitteissa on toki varavirta-akut, ne auttavat vain hetken verran, Joonas Säe kertoo.
Säe tutki väitöstyössään, miten ihmiset käyttivät matkapuhelimiaan häiriötilanteissa, kuinka tilannetta voisi parantaa ja kuinka nopeuttaa häiriötilanteista toipumista. Yhteiskunnan toiminnan kannalta on häiriötilanteissa tärkeää, että langattomat tietoliikenneyhteydet toimivat. Niistä ovat riippuvaisia monet järjestelmät ja laitteet sekä tietenkin näiden käyttäjät.
Joonas Säen tulokset auttavat ymmärtämään matkapuhelimien ja -verkkojen roolia poikkeustilanteissa, pidentämään matkapuhelinverkkojen toiminta-aikaa häiriötilanteen sattuessa ja nopeuttamaan häiriöistä palautumista. Lisäksi väitöskirjassa esitellään innovatiivisia lähestymistapoja poikkeustilanteiden varalle. Tällainen on esimerkiksi väliaikaisen langattoman verkon luominen häiriöalueelle nelikoptereiden avulla.
Jatkuvasti kasvavat vaatimukset langattomalle tiedonsiirrolle ja yhteiskunnan palveluiden nojaaminen niihin korostavat varsinkin matkapuhelinverkkojen kriittistä roolia. Tulevaisuudessa matkapuhelinverkkoja voitaisiin muuttaa siten, että poikkeustilanteissa verkon perustoiminnallisuus muuttuu kohti pidempään toimivaa konfiguraatiota. Näin voitaisiin esimerkiksi pidentää varavoimalla toimivien tukiasemien toiminta-aikaa, Säe visioi.
Joonas Säen tietoliikennetekniikan alaan kuuluva väitöskirja Aspects of Critical Communications in Disturbance Scenarios (Näkökulmia kriittisistä tietoliikenneyhteyksistä häiriötilanteissa) tarkastetaan julkisesti Tampereen teknillisen yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa ensi perjantaina.