Abloy järjesti tänään Finlandia-talolla Focus Forum -tapahtuman, jossa keskityttiin yhteiskunnan kriittisten rakenteiden turvallisuuteen. Suomen turvallisuuskomitean pääsihteerinäkin työskennellyt eversti Aapo Cederberg alleviivasi, että kyberuhat ovat tulleet jäädäkseen. - Kybersota tai kyberoperaatiot ovat uusi normaali.
Cederberg on viimeksi työskennellyt tutkijana Genevässä sijaitsevassa GCSP-keskuksessa (Geneva Centre for Security Policy). Hän kuvasi Abloyn konferenssivieraille erilaisia uhkia, joita nyky-yhteiskunnassa on. Hybridisota on näistä ehkä kuumin aihe.
- Ajatellaan vaikkapa Krimin tilannetta. Sen ympärillä oli valtaisa informaatiohyökkäys sekä Venäjällä että globaalisti, Cederberg muistutti.
Tämä tarkoittaa sitä, että nykyuhat ovat poikkeuksetta sekä globaaleja, alueellisia että paikallisia. Turvallisuusviranomaisten tai turvallisuudesta vastaavien organisaatioiden on välttämätöntä tehdä laajaa yhteistyötä.
Cederberg muistutti myös, ettei turvallisuus tai uhkien torjuminen ole ennen kaikkea tekninen kysymys, vaikka se sellaiseksi usein ymmärretäänkin. - Suurin haavoittuvuus on ihminen. Me teemme virheitä, koska toimimma vanhojen mallien mukaisesti. Ja yleensä emme edes ymmärrä tai tiedä tekevämme virheitä.
Kyberturvallisuus ei ole muusta toiminnasta irrallinen asia. Cederbergin mukaan esimerkiksi digitalisaatiota ei voi olla ilman, että samalla kehitetään kyberturvallisuutta. - Jos ajatellaan Euroopan laajuista energiainfrastruktuuria. Jos sähköverkkoja tai kaasuputkia ei suojaa, niistä voi tulla ase jonkin toisen käsissä.
- Rikollisia kiinnostaa nyt fyysisen ja virtuaalisen rajapinta, joka digitalisaation myötä aukeaa. Erityisesti se gateway siinä välissä houkuttaa.
Kyberukien yleisyyttä ja määrän kasvua lisää se, ettei enää tarvitse olla mikään kyberekspertti. - Voi mennä Darknetiin ja ostaa kyberhyökkäyksiä palveluna, Cederberg päätti.