Spinversen koordinoimassa LuxTurrim5G-hankkeessa ryhdytään jo tänä vuonna pilotoimaan älykkäisiin valopylväisiin integroituja 5G-tukiasemia. Nokia Bell Labs suunnittelee pilottiin soveltuvan 5G-testiverkon, jota testataan aluksi Espoon Karamalmilla ”5G Test Network Finlandin” Take-5 -runkoverkon avulla.
Hankkeen johtaja Juha Salmelin Nokia Bell Labsista kertoo, että pilotissa tullaan testaamaan sekä alhaisia että millimetritaajuuksia. Korkeilla taajuuksilla valopylväiden väli - tyypillisesti noin 50 metriä - on juuri sopiva pienten mm-taajuuksiin sopivien 5G-solujen koko.
Kolmivuotisen hankkeen koko on 15 miljoonaa euroa ja sen rahoittavat mukana olevat yritykset sekä Tekes. Mukana ovat Nokia Bell Labs, Sitowise, Exel Composites, Premix, Lammin Ikkunat ja Ovet, Vaisala, Teleste, Indagon, C2 Smart Light, VTT, Tampereen teknillinen yliopisto ja Aalto-yliopisto.
Laajassa hankkeessa yhdistyvät niin älypylväiden, mini-tukiasemien ja 5G-verkon tekninen kehitys, uudenlaisen kaupunki-infran suunnittelu kuin myös verkon mahdollistamat uudet sovellukset ja liiketoimintamallit liittyen esimerkiksi paikannukseen, älykkääseen liikenteeseen, turvallisuuteen, sään monitorointiin, tiedonjakoon ja mainontaan.
Juha Salmelin on vielä vaitonainen 5G-tukiasemien tekniikasta. Hän myöntää, että yksi keino valopylväiden liittämiseen runkoverkkoon on valokuitu, mutta näistä yksityiskohdista saataneen lisätietoa pilotin alkaessa. Ja käyntiin pitäisi päästä jo tänä vuonna. - Tarkoitus on, että Nokian kampuksella on jotakin konkreettista käynnissä tämän vuoden loppuun mennessä.
Älykkään LED-valaistuksen ja pienen 5G-tukiaseman lisäksi pylväässä on monenlaisia antureita mahdollistamaan todelliset älykkään kaupungin palvelut. Toimiakseen tukiasemana pylväs valmistetaan perinteisten puun tai teräksen sijaan tähän tarkoitukseen kehitetyistä komposiittimateriaaleista. Jo parin vuosikymmenen ajan komposiitteja on käytetty GSM/3G/4G-tukiasemissa antennisuojina ympäri maailman. Myös sähköpylväitä ja lentokenttien valaisinmastoja valmistetaan komposiiteista.
Yritysten ja Tekesin rahoittamassa kunnianhimoisessa ja monialaisessa yhdeksän yrityksen ja kolmen tutkimuslaitoksen yhteishankkeessa edetään nopeasti tutkimuksesta käytäntöön. Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan niin uusia antennimateriaaleja, älypylväsrakenteita, 5G-radioverkkoteknologiaa kuin useita uusia palvelukonseptejakin.