Jos katastrofin aikaan datansiirrossa tapahtuu viive, seuraukset voivat olla tuhoisia. Sen takia RIT:n eli Rochesterin teknologiainstituutissa on kehitetty uusi protokolla, joka antaisi kriisitilanteissa kriittiselle datalle etuajoaseman, eräänlaisen ohituskaistan.
Tekniikka on nimeltään MNLR eli Multi Node Label Routing. Kyse on protokollasta, johon on sisäänrakennettu välitön kaatumisen korjausmekanismi. Mikäli linkki tai solmu yhteydessä pettää, protokolla käyttää vaihtoehtoista polkua heti, kun pettäminen havaitaan.
MNLR-protokolla toimii perinteisen internetprotokollan alla, joten tavallinen verkkoliikenne ei häiriinny siitä. Protokolla ei ole riippuvainen reitityksistä, jotka BGP- (Border Gateway Protocol) tai OSPF-protokollat (Open Shortest Path First) löytävät, vaan se löytää reitit reitittimien perusteella.
Toukokuussa RIT:n tutkijat testasivat protokollaa GENI-verkossa (Global Environment for Network Innovation). Dataa siirrettiin sekä BGP- että uudella MNLR-protokollilla. BGP-protokollalla vei 150 sekuntia paikata kaatunut linkki yhteydessä, kun MNLR-protokollalla sama onnistui 30 sekunnissa. Uusi protokolla siirsi suuria määriä dataa luotettavammin ja nopeammin kuin vanha protokolla.
Katastrofissa minuuttienkin lisäviive sähköpostien tai muun informaation saamisessa voi merkitä eroa selviytymisen ja romahtamisen välillä.