3GPP-järjestö on päättänyt valita CP-OFDM-tekniikan tulevien uusien 5G-taajuuksien aaltomuodoksi. Tämä tarkoittaa, että kehitys tälle ns. New Radio -alueelle pääsee toden teolla vauhtiin.
3GPP:lle ehdotettiin useita fyysisen kerroksen ratkaisuja, jotka tuevat usean kantoaallon yhteyksiä molempiin suuntiin. Ne olivat pääosin valitun CP-OFDM:n variaatioita tai OFDM:n edelleenkehityksiä.
Esimerkiksi Ericssonn mukaan CP-OFDM (Cyclic-Prefix OFDM) on paras aaltomuoto NR-yhteyksien taajuuksille alle gigahertsistä aina 100 gigahertsiin asti. 5G-verkoissa se tulee täydentämään nykyisiä LTE-pohjaisia yhteyksiä, mutta toisin kuin LTE:ssä, NR-tekniikassa ei ole vaatimuksia olla taaksepäin yhteensopivia.
Nokialla nykyään Bell Labs:n tutkimus- ja kehitysjohtajana toimivan Lauri Oksasen mukaan 5G:ssä valittu CP-OFDM on oikeastaan sama OFDM kuin LTE:ssä käytetty. Erotuksena on se, että CP-OFDM on käytössä myös terminaalin lähetyksessä (uplink), kun LTE:ssä sitä käytettiin vain vastaanottoon.
Oksasen mukaan 5G:n OFDM tarjoaa paremman taajuuden käytön pakkaamalla samaan kaistaan enemmän apukantoaaltoja (sub-carriers). Tämä voi nostaa taajuuden käytön 90 prosentista lähelle 95 prosenttia. - Jotta tämä on mahdollista, tarvitaan tekniikka, jolla tehdään tehokkaampi suodatus (filtering), ja tähän UF-OFDM on yksi vaihtoehtoinen toteutustapa, Oksanen kertoo.
UF-OFDM (Universally Filtered OFDM) on aaltomuoto, jota Nokia ja Bell Labs ovat ajaneet uusien 5G-linkkien perustaksi.
Ericssonin mukaan CP-OFDM:ssä on sama puute kuin kaikissa monikantoaaltotekniikoissa: suhde keskimääräisen ja huipputehonkulutuksen (peak) välillä on suuri. Tätäkin voidaan parantaa yksinkertaisilla tekniikoilla, Ericssonin tutkijat kertovat.
Lue lisää Ericssonin blogista.