Houstonilainen Ricen yliopisto on yhdessä Teksasin sydäninstituutin kanssa kehittänyt sydämentahdistimen, joka ei tarvitse paristoa. Virtaa laite saa ulkoisesta RF-lähettimestä langattomasti. Protoa esiteltiin IEEE:n mikroaaltotapahtumassa Havaijilla tällä viikolla.
Käytännössä tahdistin asennetaan suoraan sydämeen. Rinnan päälle voidaan kuitenkin asettaa RF-lähetin, joka syöttää virtaa tahdistimeen. Laitteiden välinen etäisyys voi olla useita senttejä.
Tahdistimet käyttävät sähköisiä signaaleja pitääkseen sykkeen tasaisena. Niitä ei kuitenkaan ole istutettu suoraan sydämeen, vaan sen ulkopuolelle, jotta kirurgit voivat säännöllisin väliajoin vaihtaa tahdistimen pariston. Signaali kulkee tahdistimesta sydämeen johtimia pitkin.
Nämä johtimet aiheuttavat usein ongelmia: verenvuotoa ja tulehduksia. Ricen tutkijoiden kehittämä "langaton" tahdistin eliminoi kaikki tällaiset ongelmat. Markkinoille on tuotu viime aikoina langattomia tahdistimia, mutta Ricen tutkijoiden mukaan niiden pieni koko rajoittaa niiden käytön yhteen kammioon. Esimerkiksi kahden kammion tahdistus ei niillä onnistu.
Sen sijaan Ricen ja Texas Heart Instituten ratkaisu perustuu langattomasti virtaa saavaan mikropiiriin, joka voidaan sijoittaa suoraan sydämen sisään tai pinnalle siihen kohtaan, jossa tahdistusta tarvitaan. Itse piiri on 4 milliä leveä ja se sisältä antennin, AC-DC-korjaimen tehonhallintayksikön ja tahdistuksen aktivointisignaalin. Kolikkoa pienemmälle piirilevyllä on istutettu lisäksi kondensaattori ja kytkin.
Tahdistin saa virtaa ulkoisesta 8-10 gigahertsin taajuudesta toimivasta mikroaaltolähettimestä. Tahdistimen signaalia voidaan ohjata lisäämällä tai pienentämällä siihen kohdistettua RF-tehoa.