Oulun yliopiston mikroelektroniikan tutkimusyksikössä on kehitetty lupaava materiaali, jonka avulla voidaan tulevaisuudessa korvata akut erilaisissa pienitehoisissa laitteissa. Tutkija Yang Bai uskoo, että uusi materiaali saadaan toteutettua protolaitteena muutaman vuoden kuluessa.
Uusi materiaali on nimeltään KNBNNO. Se koostuu potassiumista, natriumista, bariumista, niobiumista, nikkelistä ja hapesta. Mullistavaa on se, että materiaaliin voidaan varastoida sähköä kolmella eri keruumenetelmällä.
KNBNNO-materiaaliin voidaan kerätä energiaa valosta, lämmöstä ja liikkeestä, kaikista kolmesta lähteestä samanaikaisesti. Energiankeruun alueella tämä on ensimmäinen kerta, kuin keruu kolmesta eri lähteestä onnistuu samaan aikaan.
Yang Bain kehittämä materiaali perustuu perovskiittirakenteeseen. Sitä esittelevä ensimmäinen tieteellinen artikkeli julkaistiin Applied Physical Letters -lehden helmikuun numerossa. Eilen julkistetussa uudessa artikkelissa esiteltiin demo, jossa keruu kolmesta lähteestä todistettiin käytännössä. Valmistetut protonäytteet tuottavat energiaa, kun niihin kohdistetaan valoa, tukankuivaimen lämpöä tai tärinää sormen avulla. Tuotettu energia on myös mitattavissa.
Uudesta materiaalista löytyy lisätietoa Oulun yliopiston julkaisemalla Youtube-videolla.